Ιράν: Εχει εκτελέσει μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 700 ανθρώπους
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η χρήση της θανατικής ποινής στο Ιράν κλιμακώθηκε σε τρομακτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να «κατασταλούν διαδηλώσεις και εθνικές μειονότητες».
Τουλάχιστον επτακόσιοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών εκτελέστηκαν μέχρι στιγμής φέτος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με τη Hengaw, οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία.
Η ΜΚΟ, που ανακοίνωσε τον αριθμό αυτό μέσω X, δεν διευκρίνισε πόσοι καταδικασθέντες σε θάνατο είχαν εκτελεστεί το 2022.
Διαπιστώνεται αύξηση των απαγχονισμών τους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς
In our latest tweet regarding the execution of 700 inmates, the data covers the period from the beginning of 2023 until now. https://t.co/CTYv0XzcXH
— Hengaw Organization for Human Rights (@Hengaw_English) November 27, 2023
Αλλη μη κυβερνητική οργάνωση, η Iran Human Rights (IHR), που επίσης εδρεύει στη Νορβηγία, υπολόγιζε πέρυσι πως ο αριθμός των εκτελέσεων κατ’ έτος στο Ιράν φθάνει τις 600 κατά μέσο όρο.
Ωστόσο διαπιστώνει αύξηση των απαγχονισμών τους πρώτους δέκα μήνες της χρονιάς, αναφέρθηκε για 680 νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι αρχές στην Τεχεράνη δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τις εκτελέσεις.
Μέσο καταστολής
Τα τελευταία χρόνια, μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η χρήση της θανατικής ποινής στη χώρα κλιμακώθηκε σε τρομακτικό βαθμό, με σκοπό να «κατασταλούν διαδηλώσεις και εθνικές μειονότητες».
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι εκτελέστηκε «μυστικά» την Πέμπτη 23η Νοεμβρίου νεαρός που είχε καταδικαστεί για φόνο μέλους των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη χώρα πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ισπανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Σαν Ντιέγκο: «Θυσίασε τη ζωή του» ο φύλακας του τζαμιού και πατέρας οκτώ παιδιών – Φιλοναζί οι δράστες
- Το B/innovate ανέδειξε τη νέα γενιά καινοτομίας και δημιουργικότητας
- «Spygate»: Γιατί είναι στον «αέρα» ο αγώνας των 300.000.000 – «Φωτιά» στο αγγλικό ποδόσφαιρο!
- Γιατί κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα στα συρτάρια – Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητες συσκευές smartphones
- Ηλεκτρικό πατίνι: Οι αλλαγές που έρχονται και γιατί η ασφάλιση μπαίνει όλο και περισσότερο στη συζήτηση
- Οι Μπέκαμ κάνουν χοντρό ταμείο – Αποκαλύφθηκε η τεράστια περιουσία του Ντέιβιντ και της Βικτόρια
- Ιαπωνία: Φοβάται την έλλειψη νάφθας – Τι είναι και γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442