Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ παραιτήσεων έφεραν οι δηλώσεις της προέδρου του πανεπιστημίου Πενσυλβάνιας - Η «παγίδα» του Κογκρέσου

Μπαράζ παραιτήσεων έφεραν οι δηλώσεις της προέδρου του πανεπιστημίου Πενσυλβάνιας – Η «παγίδα» του Κογκρέσου

Μετά από έντονες πιέσεις παραιτήθηκε, τόσο η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, όσο και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου

Την παραίτηση της, υπέβαλε η πρόεδρος του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Liz Magill, η οποία δέχθηκε πυρά για τη στάση της σχετικά με τον αντισημιτισμό. Η Magill ήταν μία από τις τρεις προέδρους πανεπιστημίων που δέχθηκαν επικρίσεις μετά από την κατάθεση τους σε ακρόαση στο Κογκρέσο, σχετικά με την αύξηση του αντισημιτισμού στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, παραιτήθηκε το Σάββατο, τέσσερις ημέρες αφότου εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου και φάνηκε να αποφεύγει το ερώτημα, αν πρέπει να τιμωρηθούν οι φοιτητές που κάλεσαν στη γενοκτονία των Εβραίων.

Ποια γεγονότα οδήγησαν στην παραίτηση της

Η υποστήριξη προς την κ. Μάγκιλ, η οποία είχε ήδη κλονιστεί τους τελευταίους μήνες λόγω της προσέγγισής της σε ένα παλαιστινιακό λογοτεχνικό συνέδριο και της αρχικής αντίδρασης του πανεπιστημίου στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, διαλύθηκε μετά την κατάθεσή της.

Απόφοιτοι με μεγάλη επιρροή αμφισβήτησαν την ηγεσία της, πλούσιοι χρηματοδότες απέσυραν τις δωρεές τους και δημόσιοι αξιωματούχοι άσκησαν πίεση στη διοίκηση του πανεπιστημίου για να εκδιώξουν την πρόεδρό του.

Το βράδυ του Σαββάτου, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Penn, η κ. Magill δήλωσε ότι θα παραιτηθεί. Ο Scott L. Bok, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς την κοινότητα του Penn ότι η κ. Magill «υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή της». Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, ο κ. Bok ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε και ο ίδιος, βαθαίνοντας την αναταραχή σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της χώρας.

Η παραίτηση της Magill και η ανακοίνωση του Bok

Η κ. Magill, σε μια δήλωση δύο αράδων το Σάββατο, δεν έκανε καμία αναφορά στην κατακραυγή γύρω από τη μαρτυρία της. Είπε μόνο: «Ήταν προνόμιό μου να υπηρετήσω ως πρόεδρος αυτού του αξιόλογου ιδρύματος. Ήταν τιμή μου να συνεργάζομαι με τη σχολή μας, τους φοιτητές, το προσωπικό, τους αποφοίτους και τα μέλη της κοινότητας για την προώθηση των ζωτικών αποστολών του Penn.»

Ο κ. Bok δήλωσε ότι η κ. Magill, η οποία έγινε πρόεδρος του Penn πέρυσι, θα παραμείνει επικεφαλής του πανεπιστημίου μέχρι να επιλεγεί προσωρινός πρόεδρος. Θα παραμείνει επίσης στο Penn ως μέλος του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Σχολής. Η παραίτηση του κ. Bok τέθηκε αμέσως σε ισχύ και η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Penn, Julie Platt, ανέλαβε προσωρινά τη θέση του.

Μετά από πιέσεις πολιτικών και ακαδημαϊκών παραιτήθηκε η πρόεδρος του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια

Τι έγινε στην ακρόαση

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι πρόεδροι των πανεπιστημίων προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών με τους φόβους ότι ορισμένες από τις εκφράσεις τους είναι αντισημιτικές. Όμως η νομική προσέγγιση της κ. Magill στον δικό της λόγο κατά την εμφάνισή της ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη την έκανε αμέσως ευάλωτη σε επιθέσεις.

Κατά την ακρόαση, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Elise Stefanik, είπε ότι οι φοιτητές φώναζαν υποστήριξη για την ιντιφάντα, μια αραβική λέξη που σημαίνει εξέγερση και που πολλοί Εβραίοι την θεωρούν ως κάλεσμα για βία εναντίον τους.

«Το κάλεσμα για τη γενοκτονία των Εβραίων», ρώτησε η κ. Στέφανικ, «αυτό συνιστά εκφοβισμό ή παρενόχληση;»

Η κα Magill απάντησε: «Αν είναι κατευθυνόμενο και σοβαρό, διάχυτο, είναι παρενόχληση.»

Η κα Stefanik απάντησε: «Άρα η απάντηση είναι ναι»

Η κα Magill είπε: «Είναι μια απόφαση που εξαρτάται από το πλαίσιο.»

Η κ. Stefanik αναφώνησε: «Αυτή είναι η άποψη σας σήμερα; Το να ζητάτε τη γενοκτονία των Εβραίων εξαρτάται από το πλαίσιο;»

Μετά την εμφάνιση της κας Μάγκιλ, ο κ. Μποκ ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα το Σάββατο, «κατέστη σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να παραμείνει στη θέση της, και εκείνη και εγώ αποφασίσαμε ταυτόχρονα ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.»

Στην συνέχεια, ο κ. Μποκ υπερασπιζόμενος την Magill έγραψε ότι ήταν «Φθαρμένη από μήνες αδιάκοπων εξωτερικών επιθέσεων, δεν ήταν ο εαυτός της την περασμένη Τρίτη.» Πρόσθεσε δε ότι «Υπερπροετοιμασμένη και υπερ-δικαιολογημένη, δεδομένου του εχθρικού φόρουμ και των υψηλών διακυβευμάτων, έδωσε μια νομικίστικη απάντηση σε ένα ηθικό ερώτημα, και αυτό ήταν λάθος. Έγινε ένα ηχητικό απόσπασμα 30 δευτερολέπτων σε μια κατάθεση που κράτησε πάνω από πέντε ώρες.»

Τι ανέφερε σε ανακοίνωση το εποπτικό συμβούλιο

Σε ανακοίνωσή του, το συμβούλιο των trustees πρόσθεσε: «Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε στενά με το διοικητικό συμβούλιο για να διασφαλίσουμε ότι ο επόμενος πρόεδρος και η πρόεδρος του πανεπιστημίου θα αντικατοπτρίζουν και θα υποστηρίζουν τις αξίες μας.»

Οι διαχειριστές, ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία παράταξη ανήσυχων μελών ΔΕΠ. Το παράρτημα του Penn της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου δήλωσε το Σάββατο ότι «η ικανότητα των trustees, των ομάδων πίεσης και των μελών του Κογκρέσου να αποσταθεροποιούν το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποκαλύπτει την ανάγκη να αποκατασταθεί μια ισχυρή φωνή της σχολής στη διακυβέρνηση του ιδρύματος.»

Ο διάδοχος της κ. Magill, πρόσθεσε η ομάδα, «πρέπει να διορθώσει αυτό που έχει γίνει ένας επικίνδυνος μύθος που υποδηλώνει ότι η υπεράσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης έκφρασης είναι με οποιονδήποτε τρόπο αντίθετη με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.»

Οι ερωτήσεις της Stefanik οδήγησαν τους τρεις προέδρους σε κομβικά λάθη

Η «παγίδα» της Elise Stefanik στους προέδρους των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

Πώς «παγιδεύτηκαν» οι τρεις πρόεδροι των Αμερικανικών πανεπιστημίων

Αν δει κανείς μόνο το απόσπασμα των τριάντα δευτερολέπτων, από την ακρόαση των τριών προέδρων των πανεπιστημίων, τότε καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Και οι τρεις πρόεδροι – η Claudine Gay του Χάρβαρντ, η Sally Kornbluth του MIT και η Elizabeth Magill του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια απάντησαν νομικά σε ένα ηθικό ερώτημα.

Παρόλα αυτά, σε ένα σημείο της ακρόασης φαίνεται πως η Elise Stefanik τους στήνει μία «παγίδα».  Η ίδια ρώτησε την Gay «Καταλαβαίνετε ότι η χρήση του όρου «ιντιφάντα» στο πλαίσιο της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης είναι πράγματι ένα κάλεσμα για βίαιη ένοπλη αντίσταση κατά του κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των αμάχων και της γενοκτονίας των Εβραίων. Το γνωρίζετε αυτό;»

Με την σειρά της, η πρόεδρος του Χάρβαρντ απαντά ότι αυτή η γλώσσα είναι «αποτρόπαια». Στην συνέχεια, η Stefanik συνεχίζει να την πιέζει να παραδεχτεί ότι οι φοιτητές που τραγουδούσαν την ιντιφάντα καλούσαν σε γενοκτονία και τη ρώτησε αν αυτό αντιβαίνει στο κώδικα δεοντολογίας του Χάρβαρντ. Η Gay επανέλαβε ότι ένας τέτοιος λόγος είναι «μισητός, απερίσκεπτος, προσβλητικός και προσωπικά απεχθής για μένα».

Αργότερα, κατά την διάρκεια της ακρόασης, όταν η Stefanik άρχισε και πάλι να ρωτά τους Gay, Kornbluth και Magill για το αν είναι επιτρεπτό για τους φοιτητές να καλούν στη γενοκτονία των Εβραίων, αναφερόταν, όπως φάνηκε ξεκάθαρα, στην κοινή φιλοπαλαιστινιακή ρητορική και προσπαθούσε να πείσει τους προέδρους των πανεπιστημίων να δεσμευτούν ότι θα επιβάλλουν πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους τη χρησιμοποιούν, πράγμα που θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Βρίσκοντας τους εαυτούς τους σε μια κατάσταση που δεν μπορούσε να κερδίσει κανείς, οι πρόεδροι των πανεπιστημίων έδωσαν γραφειοκρατικές απαντήσεις με αποτέλεσμα αυτό να μεταφραστεί σε αντισημιτικές δηλώσεις και να τους ασκηθεί δημόσια κριτική για όλα όσα είπαν στην ακρόαση.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024