Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Σοκάρει όμηρος της Χαμάς – «Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου»

Ισραήλ: Σοκάρει όμηρος της Χαμάς – «Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου»

Η 77χρονη Ισραηλινή περιγράφει τον τρόμο που έζησε στα υπόγεια της Χαμάς

Μια ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος διηγήθηκε πώς οι τρομοκράτες της Χαμάς της αφαίρεσαν το μηχάνημα οξυγόνου της, ενώ την κρατούσαν αιχμάλωτη στις σήραγγες.

Η Margalit Moses, 77 ετών, συμμετείχε στην εβραϊκή γιορτή Χανουκά όπου τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων και προσευχήθηκαν για όσους εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ηλικιωμένη γυναίκα μίλησε για τον χρόνο και τις μέρες που δεν περνούσαν όσο ήταν αιχμάλωτη.

«Τη νύχτα πρέπει να είμαι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα οξυγόνου και το πήρα μαζί μου στη Γάζα για να μπορώ να κοιμηθώ. Ένας από τους τρομοκράτες που θύμωσε μαζί μου, μου πήρε τη συσκευή παρόλο που του είπα ότι ήταν το οξυγόνο μου»

Τόσο η ίδια όσο και οι οικογένειες των απαχθέντων απαιτούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς εδώ και τώρα για την απελευθέρωσή τους. Οι οικογένειες των αγνοουμένων εθεάθησαν να κλαίνε καθώς άναβαν κεριά ενώ άλλοι φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η κυρία Moses ηγήθηκε της έκκλησης σε ένα ισχυρό βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου μίλησε για τον χρόνο που ήταν αιχμάλωτη στις υπόγειες σήραγγες της μετά την αρπαγή της από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

«Τη νύχτα πρέπει να είμαι συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα οξυγόνου και το πήρα μαζί μου στη Γάζα για να μπορώ να κοιμηθώ. Ένας από τους τρομοκράτες που θύμωσε μαζί μου, μου πήρε τη συσκευή παρόλο που του είπα ότι ήταν το οξυγόνο μου. Του μίλησα στα αραβικά και κατάλαβε το νόημα, αλλά δεν τον ένοιαζε. Επί 49 ημέρες δεν κοιμήθηκα. Ήταν πολύ δύσκολο. Υπήρχαν ψυχικές δυσκολίες, υπήρχαν σωματικές δυσκολίες και κάθε μέρα που περνούσε γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Το να είσαι όμηρος στις σήραγγες είναι μια αφόρητη κατάσταση. Πρέπει να ελευθερώσουν τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό».

Η 72χρονη Adina Moshe, η οποία απελευθερώθηκε μετά από 49 ημέρες, είπε ότι υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι «πολύ παλιοί» φίλοι της από το Kibbutz της.

«Είναι όλοι ηλικιωμένοι με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις και χωρίς τα κατάλληλα φάρμακα. ‘Όταν ήμουν εκεί, η κατάσταση του φαγητού επιδεινωνόταν συνεχώς. Καταλήξαμε να τρώμε μόνο ρύζι. Σας ικετεύω… Παρακαλώ κάντε τα πάντα για την απελευθέρωσή τους, μόνο έτσι θα μπορέσω να αναρρώσω. Μέχρι να επιστρέψουν, η καρδιά μου είναι εκεί και δεν θα μπορέσω να συνέλθω».

Η Adina Moshe

Οι οικογένειες και οι αγαπημένοι των αγνοουμένων με δάκρυα στα μάτια άναβαν κεριά στο τραπέζι για τους αγνοούμενους στην πλατεία Ομήρων.

Ανάμεσά τους ήταν και η 64χρονη Debi Paz της οποίας η 18χρονη κόρη φίλης της είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

«Ελπίζω σε ένα θαύμα. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα – δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. 64 ημέρες περιμένουμε. Είναι μόνο ένα παιδί – ήταν στο στρατό για ένα μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ζώα. Χειρότεροι από τα ζώα, είναι διάβολοι».

Η 35χρονη Yoel Mendelsohn, εθεάθη να κλαίει καθώς αγκάλιαζε τον σύζυγό της, Yoel.

Ο κ. Mendelsohn δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες των αγνοουμένων .Ένας από τους φίλους μου ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν. Το να βρίσκομαι εδώ είναι σαν να στέκομαι σε μια ανοιχτή πληγή».

Ο Eran Herooti, 48 ετών, ήρθε επίσης για να δείξει την υποστήριξή του μαζί με τη σύζυγό του Ifat: «Είναι σημαντικό να δείξουμε την υποστήριξή μας, καθώς κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στα νύχια της άρρωστης και κακής Χαμάς». Η κυρία Herooti πρόσθεσε: «Είναι σαν να συμμετέχουμε σε κάτι που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον καθένα μας. Είναι αλληλεγγύη».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024