Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και τα πολλά πρόσωπα της Άλις Βάιντελ

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και τα πολλά πρόσωπα της Άλις Βάιντελ

Η πρώην σύμβουλος της Goldman Sachs βάζει υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πολιτικός που θα ηγηθεί της Γερμανίας μετά το τέλος της ναζιστικής εποχής ξυπνώντας μνήμες από μια σκοτεινή εποχή.

Στα επόμενα γενέθλιά της, η Άλις Βάιντελ, θα είναι 45χρονών. Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά για την συν-επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα που εκπροσωπεί, δημοσκοπικά, ξεπέρασε τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και φιγουράρει στην δεύτερη θέση μεταξύ των έξι κυρίων κομμάτων με ποσοστό που αγγίζει το 20%.

Η ίδια η Βάιντελ είναι πιθανό να αναδειχθεί η πρώτη υποψήφια καγκελάριος του AfD στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025. Εάν επιτύχει, πράγμα που δεν θεωρείται πιθανό, η απόφοιτος της Goldman Sachs θα είναι η πρώτη ακροδεξιά πολιτικός που θα ηγηθεί της Γερμανίας μετά το τέλος της ναζιστικής εποχής.

Οδηγώντας ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 με ανοιχτή αντιευρωπαϊκή πολιτική, ονειρεύεται την Ευρώπη των «εθνικών πατρίδων» αλλά και το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορά της, σφυρηλατώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Ο δρόμος προς την… δόξα

Ο δρόμος της Βάιντελ έχει ανοίξει διάπλατα… Η επέλαση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία αλλά και της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία που εκμεταλλεύτηκαν τη γενικευμένη οικονομική ασφάλεια, κατέστησαν τις ακροδεξιές πολιτικές τους κυρίαρχες.

Αλλά, αυτό δε σημαίνει πως η Άλις Βάιντελ θα βρεθεί στο τιμόνι της Γερμανίας καθώς τα σχέδια της ίδιας και του AfD περιορίζονται από το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί του.

Φυσικά αυτό το γνωρίζει καλά και παραμένει ατάραχη, έχοντας διπλασιάσει την υποστήριξη του κόμματός της σε εθνικό επίπεδο από τις εκλογές του 2021. «Το τρελό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Η κυβέρνηση κάνει ήδη τα πάντα για να αυτοκαταστραφεί», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Δεν έκρυψε μάλιστα το ξενοφοβικό πρόσωπο της δηλώνοντας πως το πρώτο πράγμα που θα έκανε αν έρχονταν στην εξουσία θα ήταν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας. «Οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να φύγουν αμέσως», είπε (Bloomberg), προσθέτοντας στον κατάλογο των απελάσεων «καταδικασμένους εγκληματίες χωρίς γερμανικά διαβατήρια».

Σήμερα ζει στο εξωτερικό με τους δύο γιους της και τη σύζυγό της, η οποία είναι σκηνοθέτης από τη Σρι Λάνκα

Μια ακόμα θέση που την κάνει να διαφοροποιείται είναι η άρνησή της να αποδεχθεί το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προαναγγέλοντας πως αν το AfD έρθει στα πράγματα θα εγκαταλείψει τον στόχο της χώρας για μηδενικές εκπομπές αερίων του άνθρακα το 2050.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, που αποτέλεσαν το κλειδί για τη μετάβαση στις ΑΠΕ, είπε ότι θα τις γκρέμιζε αρνούμενη τα οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας.

Η Άλις Βάιντελ, πριν την ενασχόλησή της με την πολιτική εργάστηκε ως σύμβουλος για την Goldman Sachs και την Allianz Global Investors. Έγραψε τη διατριβή της για το κινεζικό συνταξιοδοτικό σύστημα και έζησε στο Πεκίνο. Σήμερα ζει στο εξωτερικό με τους δύο γιους της και τη σύζυγό της, η οποία είναι σκηνοθέτης από τη Σρι Λάνκα, σε μια μικρή πόλη της Ελβετίας.

Αυτές οι εξόφθαλμες αντιφάσεις από τις πολιτικές που πρεσβεύει, για κάποιους, την κάνουν να διαφέρει από άλλους ομοϊδεάτες της όπως ο Γκερτ Βίλντερς ή ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Όμως, όπως και πολλοί ακροδεξιοί λαϊκιστές και η αυτή στηρίζεται συχνά στις «ψευδείς ειδήσεις» και της θεωρίες συνωμοσίας που κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.

«Αγάπη» και «μίσος» για την Άνγκελα Μέρκελ

Η Βάιντελ απορρίπτει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το AfD είναι κληρονόμος του εξτρεμιστικού ρεύματος της γερμανικής πολιτικής. «Ακόμη και αν πρόκειται για μια λανθασμένη αφήγηση, αν την επαναλαμβάνεις αρκετά συχνά, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να την πιστεύουν», λέει και στρέφει τα βέλη της κατά της Άνγκελα Μέρκελ θεωρώντας πως «είναι υπεύθυνη για την καταστροφή της χώρας».

Η Μέρκελ «ξεκίνησε την πρακτική του αποκλεισμού όλων όσοι σκέφτονται διαφορετικά», λέει η ακροδεξιά πολιτικής αναφερόμενη στη συνοριακή πολιτική που εφάρμοσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο ανδροκρατούμενος κόσμος της γερμανικής πολιτικής

Βέβαια, υπάρχουν και τα σημεία που ταυτίζεται με την πρώην ισχυρή κυρία της Γερμανίας η οποία εισήλθε επίσης στον ανδροκρατούμενο κόσμο της γερμανικής πολιτικής από το εξωτερικό.

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας στην Μπούντεσταγκ, έπρεπε να σκέφτομαι την Άνγκελα Μέρκελ, επειδή δυσκολεύτηκα να δημιουργήσω κοινοβουλευτική ομάδα», λέει και συνεχίζει: «Τότε σκέφτηκα: Πώς τα κατάφερε, να ηγείται ενός τόσο μεγάλου κόμματος και να βρίσκει τον δρόμο της σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο μηχανισμό;».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024