Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κώστας Ταχτσής: Η ανιψιά του σπουδαίου λογοτέχνη «σπάει» τη σιωπή της - «Ήταν όλα πολύ μελετημένα»

Κώστας Ταχτσής: Η ανιψιά του σπουδαίου λογοτέχνη «σπάει» τη σιωπή της – «Ήταν όλα πολύ μελετημένα»

Η Έλλη Ταχτσή μίλησε στην κάμερα του «Ακόμα δεν είδες τίποτα» για τον αείμνηστο λογοτέχνη 35 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του.

Η ανιψιά του σπουδαίου λογοτέχνη, Κώστα Ταχτσή, Έλλη-Άρτεμις Ταχτσή, μίλησε στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» για το έργο του, την πορεία του, το άδοξο τέλος του και το πολύτιμο αρχείο του.

Ο Κώστας Ταχτσής σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία με το «Τρίτο Στεφάνι». Εκρηκτικός, αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος….

Το «Τρίτο Στεφάνι», χαρακτηριστικό με το αφηγηματικό του ύφος και πρωτοποριακό για την εποχή του, έδωσε μία δυνατή «γροθιά» στην συντηρητική κοινωνία το 1962.

Στις 27 Αυγούστου του 1988, η Ελλάδα παγώνει…

Ο Κώστας Ταχτσής βρέθηκε στραγγαλισμένος στο κρεβάτι του και γυμνός. Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και ο δράστης ασύλληπτος.

Η δολοφονία του έτσι όπως έγινε ήταν για να τον στιγματίσει. Η προσωπικότητα του Κώστα Ταχτσή, ερμηνεύτηκε λανθασμένα, νόμιζαν ότι ήταν ένας άνθρωπος που επεδίωκε το σκοτάδι και το αδιέξοδο

Η ανιψιά του, τελευταία απόγονος του εμβληματικού λογοτέχνη, Έλλη Ταχτσή, μιλά για πρώτη φορά, 35 χρόνια μετά την δολοφονία του θείου της.

«Ήταν ένα ανεπανάληπτο πλάσμα»

«Ήταν ένα ανεπανάληπτο πλάσμα. Πολλές καταστάσεις τις τραβούσε στα άκρα. Όσο ακρότητα είχαν οι ιδιαιτερότητές του, τόση ακρότητα είχε το ήθος του. Η ζωή στο σπίτι με την οικογένειά μας, ήταν η συνέχεια του «Τρίτου Στεφανιού». Το «Τρίτο Στεφάνι» όταν γράφτηκε και πρωτοδιαβάστηκε, ήταν η τομή στα ελληνικά Γράμματα, στον 20ό αιώνα. Όταν πρωτοεκδόθηκε, ήταν ξένο και παράξενο. Δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό. Βασανίστηκε ο θείος μου για να το γράψει, έκανε ψυχανάλυση για να το ολοκληρώσει στο εξωτερικό», είπε αρχικά.

«Ήταν όλα μελετημένα…»

«Η μητέρα μου και ο δικηγόρος μας πήγαν στον εισαγγελέα για να ξανανοίξει η υπόθεση. Μετά από προσπάθεια και έρευνα είδαν ότι δεν μπορεί να βρεθεί άκρη. Μου είπαν ότι είναι όλα τόσο αριστοτεχνικά χτισμένα γύρω από την υπόθεση, είναι σαν να είναι όλα μελετημένα με κάθε λεπτομέρεια. Ειπωθήκαν σενάρια για την δολοφονία του. Είναι όλα αντίθετα με τις αδιάσειστες μαρτυρίες των οικείων και των φίλων του. Και είναι και εντελώς αντίθετα με την ιατροδικαστική έκθεση», αποκάλυψε η Έλλη Ταχτσή.

«Εκείνη την εποχή ο Κώστας Ταχτσή έγραφε την αυτοβιογραφία του και ένα βιβλίο που τον βασάνιζε χρόνια. 4 μέρες πριν τον θάνατό του κάλεσε την εκδότριά του και της είπε ότι βρήκε τρόπο να το ολοκληρώσει. Το ντοσιέ που είχε το βιβλίο του, δεν βρέθηκε ποτέ. Βρέθηκαν μόνο σημειώσεις. Η δολοφονία του έτσι όπως έγινε ήταν για να τον στιγματίσει. Η προσωπικότητα του Κώστα Ταχτσή, ερμηνεύτηκε λανθασμένα, νόμιζαν ότι ήταν ένας άνθρωπος που επεδίωκε το σκοτάδι και το αδιέξοδο. Λάτρευε το φως, ήταν γεμάτος φως και ζωή, πίστευε στην καλοσύνη των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

«Έχω το γράμμα του Σεφέρη που….»

Έχω στην κατοχή μου το έργο του, μου το άφησε η μητέρα μου, η αδερφή του. Έχω το γράμμα του Σεφέρη που προτείνει τον Κώστα Ταχτσή στο ίδρυμα Ford για υποτροφία, και τον προτείνει ως τον κορυφαίο λογοτέχνη της γενιάς του. Το αρχείο του Κώστα Ταχτσή είναι ένας μικρός θησαυρός, είναι ανεκτίμητο», κατέληξε λέγοντας η Έλλη Ταχτσή.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024