Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι έγινε στο παρασκήνιο και τα δώρα με συμβολισμό και μήνυμα

Τι έγινε στο παρασκήνιο και τα δώρα με συμβολισμό και μήνυμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας δώρα. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δώρισε μια έκδοση της Τουρκικής Προεδρίας για τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας προφανώς να τονίσει τη διαμάχη του με το Ισραήλ. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δώρισε στον τούρκο πρόεδρο ένα βιβλίο που καταγράφει όλα τα έργα που έχουν γίνει για την […]

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας δώρα. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη δώρισε μια έκδοση της Τουρκικής Προεδρίας για τη Λωρίδα της Γάζας, θέλοντας προφανώς να τονίσει τη διαμάχη του με το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός δώρισε στον τούρκο πρόεδρο ένα βιβλίο που καταγράφει όλα τα έργα που έχουν γίνει για την αναστήλωση των οθωμανικών μνημείων στην ελληνική επικράτεια.

Ο ορισμός των διπλωματικών δώρων είναι αυτός καθώς αμφότερα είχαν συγκεκριμένο συμβολισμό και μήνυμα. Τον τόμο για την τουρκική «διπλωματία ειρήνης» για την Παλαιστίνη χάρισε ο Ερντογάν, εκτός καμερών, και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αντάλλαξαν ωστόσο και τα εθιμοτυπικά δώρα. Ο τούρκος πρόεδρος χάρισε ένα βάζο και η Πρόεδρος του έδωσε μια μαρμάρινη διακοσμητική πιατέλα σε λευκό μάρμαρο Διονύσου με ανάγλυφο κλαδί ροδιάς. Πάντα ευγενέστατη, η Σακελλαροπούλου έλαβε το δώρο της, λέγοντάς του ευχαριστώ στη γλώσσα του κι αυτός της απάντησε «θα τα πούμε στην Τουρκία», στα αγγλικά.

Το δώρο του τούρκου προέδρου πήγε κατευθείαν στον δεύτερο όροφο στο Μουσείο Δώρων του Προεδρικού, ενώ το δώρο της Προέδρου πήγε κατευθείαν στο πορτ μπαγκάζ μιας από τις δύο Μερσεντές του Ερντογάν.

Με τις δύο θωρακισμένες λιμουζίνες που έφερε από την Άγκυρα για τις έξι ώρες που έμεινε στην Αθήνα, ο Ερντογάν δεν πρωτοτύπησε. Αντιθέτως αντιγράφει τον εκάστοτε Πλανητάρχη που κυκλοφορεί με δύο πανομοιότυπα πανάκριβα «θηρία» για λόγους ασφαλείας.

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως ο αμερικανός πρόεδρος διαθέτει και αυτός αεροπλάνο-στρατηγείο, με υπνοδωμάτια, με αίθουσες συσκέψεων, με γραφεία κ.λπ., όπως και το Αir Force One. Aλλωστε, και το προεδρικό μέγαρο στην Aγκυρα, Λευκό Παλάτι το έχει ονομάσει.

Δηλώσεις χωρίς χειρόγραφο

Η υποδοχή που του έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που του έγινε το 2017. Επειδή δεν ήταν επίσημη η επίσκεψή του, αλλά εργασίας. Eτσι δεν είδαμε τσολιάδες, ούτε αγήματα, ούτε καν σημαίες, παρά μόνον μία στην αίθουσα όπου έγιναν οι δηλώσεις.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε τον καναπέ, στον οποίο το 2017 είχε καθίσει ο Ερντογάν διαβάζοντας το ραβασάκι που του είχε δώσει σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο Τσαβούσογλου και είχε αρχίσει να κάνει λόγο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, για τουρκική μειονότητα, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για μουφτήδες κ.λπ. Οι δύο Πρόεδροι κάθισαν σε δύο διαφορετικές καρέκλες, σε απόσταση μεταξύ τους  και έκαναν δηλώσεις χωρίς τη βοήθεια χειρογράφου.

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε ακόμα ένα συμβάν. Μια τουρκάλα δημοσιογράφος, διπλωματική συντάκτρια της «Σαμπάχ», που συνοδεύει τον Ερντογάν στα ταξίδια του, είχε στο πέτο του σακακιού της μια καρφίτσα με δύο σημαίες. Μία τουρκική και μία του… ψευδοκράτους.

Η διπλωματική συντάκτρια της «Σαμπάχ», που είχε στο πέτο του σακακιού της καρφίτσα με μία τουρκική σημαία και μία του… ψευδοκράτους. Το ζήτημα έλυσαν οι άνθρωποι της τουρκικής πρεσβείας.

Αναστάτωση προκλήθηκε στο Προεδρικό και λίγο πριν εμφανιστούν οι δύο Πρόεδροι, άνθρωποι της τουρκικής πρεσβείας πλησίασαν την τουρκάλα δημοσιογράφο και της είπαν εδώ και τώρα να εξαφανίσει την καρφίτσα με τη σημαία του ψευδοκράτους. Εκείνη, χωρίς καμία διαμαρτυρία την έβγαλε και την έβαλε στην τσάντα της.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024