Γάζα: Τα ΗΑΕ ζητούν ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ επί σχεδίου αποφάσεως που απαιτεί εκεχειρία
Νέα προσπάθεια άσκησης πίεσης γίνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Shannon Stapleton, επάνω) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο απαιτεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, δυο μήνες και πλέον αφού ξέσπασε ο πόλεμος του στρατού του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια
Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
Οι ΗΠΑ, που είθισται να προστατεύουν το Ισραήλ στο ΣΑ, έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ στην τρέχουσα φάση της σύρραξης.
Ενεργοποίηση του άρθρου 99
Η νέα προσπάθεια ν’ ασκηθεί πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ακολουθεί την σπάνια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιήσει επίσημα το ΣΑ για την απειλή για τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που εγείρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη.
Η κίνησή του προκάλεσε εξαιρετικά πικρή ισραηλινή αντίδραση.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Αττική και ακόμη επτά περιοχές
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
- Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού – Φορτηγάκι έπεσε σε γκρεμό, σκοτώθηκαν 14 άτομα
- Οι αισιόδοξοι ζουν έως και 8 χρόνια περισσότερο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442