Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «σκηνογραφία» της επίσκεψης Ερντογάν: Τα θωρακισμένα ΙΧ, το ραντεβού των «6», το γεύμα των «30»

Η «σκηνογραφία» της επίσκεψης Ερντογάν: Τα θωρακισμένα ΙΧ, το ραντεβού των «6», το γεύμα των «30»

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα του αυριανού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας – Μόνο 5 ώρες θα μείνει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος

Τις τελευταίες λεπτομέρειες στην οργάνωση του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα γίνει αύριο στην Αθήνα, συνεννοούνται το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και η τουρκική Προεδρία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μένει στην ελληνική πρωτεύουσα για περίπου 5 ώρες. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε να είναι αυστηρό – εξαιρετικά σφιχτό για την ακρίβεια, προς αποφυγή τυχόν «δύσκολων» καταστάσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα περιοριστεί σε μια ακτίνα 600 μέτρων: στο «τρίγωνο» της Ηρώδου Αττικού (δηλαδή Μαξίμου και Προεδρικό Μέγαρο), του υπουργείου Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας και της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων επί της Ρηγίλλης.

Σε αυτά τα κτίρια θα στηθούν τα ελληνοτουρκικά τραπέζια συζήτησης, με στόχο να εμπεδωθεί η βούληση για εξομάλυνση των σχέσεων μέσα από συμφωνίες, μνημόνια κατανόησης και κοινές διακηρύξεις σε θέματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας: εμπορικές σχέσεις, Παιδεία, αθλητισμός, τουρισμός κ.ά.

Τρία αεροπλάνα 

Πρώτος σταθμός του Ερντογάν θα είναι το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο ίδιος θα μεταβεί εκεί με το δικό θωρακισμένο αυτοκίνητο (που θα ακολουθείται από… μερικά ακόμη τουρκικά θωρακισμένα), καθώς από τα τρία αεροσκάφη της τουρκικής αποστολής, που θα προσγειωθούν γύρω στις 11:00 στο «Ελ. Βενιζέλος», το ένα θα μεταφέρει τα ΙΧ του Τούρκου Προέδρου. Δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς ο Ερντογάν έχει εφαρμόσει ξανά – σε επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα – αυτή την τακτική.

Εκτός από τις θωρακισμένες Mercedes, ο ίδιος φέρνει μάλιστα από την Τουρκία και το δικό του έμπιστο προσωπικό – ανθρώπους της ασφάλειάς του και όχι μόνο. Πάντως στο Προεδρικό Μέγαρο δεν αναμένονται παράτες και «πανηγυρικά» πρωτόκολλα, καθώς θεωρείται επίσκεψη εργασίας, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υποδέχεται τον Ερντογάν στις 11:30, κατά πληροφορίες, όχι στο γραφείο της αλλά σε μία από τις αίθουσες του Προεδρικού.

Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο.

Χωρίς την Εμινέ  

Τον Ερντογάν δεν θα συνοδέψει η σύζυγός του, Εμινέ, καθώς αποφασίστηκε να μην υπάρξει διανυκτέρευση στην Αθήνα και άρα ούτε παράλληλο πρόγραμμα «κυριών». Ούτε όμως αναμένεται να υπάρξει γεύμα, πέραν εκείνου στο Μαξίμου. Στο αεροπλάνο θα μπουν πάντως το λιγότερο οκτώ Τούρκοι υπουργοί για συναντήσεις με τους 11 Ελληνες υπουργούς και υφυπουργούς στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

Από την Τουρκία θα ταξιδέψει επίσης πλήθος ρεπόρτερ ενώ στα… πεζοδρόμια με τις νεραντζιές απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό αναμένεται πλήθος δημοσιογράφων και ανταποκριτών ξένου Τύπου.

Στο τζάκι 

Για λιγότερο από μία ώρα – για τρία τέταρτα συγκεκριμένα – είναι προγραμματισμένο στα χαρτιά το ραντεβού των «6» στο Μαξίμου, που προφανώς μπορεί να παραταθεί χρονικά. Πρόκειται άλλωστε για την κρίσιμη, κλειστή συνάντηση του Μητσοτάκη και του Ερντογάν μαζί με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Γώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και διπλωματικούς συμβούλους των ηγετών Άννα Μαρία Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς. Είναι το ίδιο φορμάτ που επιλέχθηκε στη Νέα Υόρκη και στο Βίλνιους. Την ίδια ώρα σε υπουργείο Εξωτερικών (σε τρεις ολόκληρους ορόφους, όπως λένε οι πληροφορίες) και Λέσχη Αξιωματικών θα τρέχουν οι υπουργικές διαβουλεύσεις.

Οι μεσημεριανές on camera δηλώσεις των ηγετών θα γίνουν μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου και δεν θα συνοδευτούν από δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ώστε το πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να μείνει «προστατευμένο» και στην ατζέντα θεμάτων που η Αθήνα και η Άγκυρα θα θελήσουν να προβάλλουν.

Αμέσως μετά το γεύμα εργασίας θα αφορά έως και 30 ανθρώπους και αυτό θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Δρακόντεια μέτρα 

Σε διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθορίστηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Περίπου 3.500 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός. Ενώ από νωρίς το πρωί θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με την κίνηση της τουρκικής αυτοκινητοπομπής.

Ασφάλεια, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα είναι σε πλήρη εγρήγορση σε κομβικά σημεία από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Αθήνας, με κινητοποίηση μεταξύ άλλων ελεύθερων σκοπευτών των ΕΚΑΜ αλλά και επιστράτευση ελικοπτέρων και drones.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024