Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρες οικονομίας και «κοινωνικού» προφίλ για τον Μητσοτάκη – Στη Βουλή δύο μεγάλες «μάχες»

Μέρες οικονομίας και «κοινωνικού» προφίλ για τον Μητσοτάκη – Στη Βουλή δύο μεγάλες «μάχες»

Με το «χαρτί» της οικονομίας αλλά και με το σοβαρό «αγκάθι» της ακρίβειας βγαίνει μπροστά ο πρωθυπουργός – Αύριο το… διορθωμένο φορολογικό ν/σ, την άλλη εβδομάδα η πολιτική σύγκρουση για τον Προϋπολογισμό

Σε δύο μεγάλες πολιτικές «μάχες» στη Βουλή – τις τελευταίες για το 2023 – στρέφει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διανύοντας μέρες οικονομίας αλλά και «κοινωνικής ευαισθησίας».

Αυτό δείχνουν οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του, το ίδιο πιστοποιεί ο προγραμματισμός του για τις επόμενες μέρες. Πρώτος σταθμός, το (διορθωμένο) φορολογικό νομοσχέδιο με τον ίδιο να ετοιμάζει ήδη την αυριανή ομιλία του στη Βουλή.

Θα είναι η μέρα που θα δώσει οργανωμένα το πρώτο στίγμα της η Νέα Αριστερά – η κοινοβουλευτική ομάδα των 11 αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος σταθμός, ο Προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει η κυβέρνηση ποντάρει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και στον «κοινωνικό» χαρακτήρα των πολιτικών αποφάσεων και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων

Στο ενδιάμεσο ο Μητσοτάκης δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς παντού: στα social media (ενδεικτική η προσπάθειά του να ζωηρέψει μέσω Tik Tok το ενδιαφέρον της νεολαίας για το Youth Pass), στην εκτός Μαξίμου κινητικότητα για την προβολή κυβερνητικών πρωτοβουλιών (χθες στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ για την εθνική στρατηγική 2024-2030 σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, σήμερα στο Πέραμα για την στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση), στην επαφή με πολίτες με νέες περιοδείες στα σκαριά (η μία πιθανότατα στη Θεσσαλία) κ.ο.κ.

Ενόσω το σοβαρό «αγκάθι» της ακρίβειας στα τρόφιμα παραμένει, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει άλλωστε ότι η αντιμετώπισής της είναι κυρίαρχο στοίχημα που κρίνει τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών, ο Μητσοτάκης ποντάρει σε δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, στη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch. Δεύτερον, στην προβολή του «κοινωνικού» χαρακτήρα των πολιτικών αποφάσεων και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό αναμένεται να κάνει στις συζητήσεις και για το φορολογικό νομοσχέδιο και στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2024, με την αντιπολίτευση από την πλευρά της να ακονίζει τα «μαχαίρια» της απέναντι στο Μαξίμου για τα θέματα που, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, απασχολούν την πλειονότητα των πολιτών.

«Φροντίδα»

Στο Μαξίμου κινούνται με το δίπτυχο δημοσιονομικής πειθαρχίας – κοινωνικής φροντίδας, επιδιώκοντας να χτίσουν εκ νέου αφήγημα «σιγουριάς» για τις προοπτικές της χώρας και ταυτόχρονα «μέριμνας» για τους πιο ευάλωτους.

Είναι ο λόγος που η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επόμενη εβδομάδα του Προϋπολογισμού, δεδομένων των προβλέψεων για στήριξη των εισοδημάτων, αύξηση των εσόδων, δαπάνες προς τομείς – πυλώνες της καθημερινότητας, όπως η Υγείας και η Παιδεία.

«Η οικονομική πολιτική μας αποδίδει» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές «και όσο αυτό συνεχίζεται τόσο το πλεόνασμα θα κατευθύνεται πίσω στην κοινωνία και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ενδεικτικές οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε για την έκφραση του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο πρωθυπουργός είναι σαν τον «θείο που λέει “εγώ θα κάτσω με τη νεολαία” και της μοιράζει φραγκοδίφραγκα» – με αφορμή το βίντεο του Μητσοτάκη για το Youth Pass.

«Να του πούμε ότι η ανεργία των νέων τον Νοέμβριο του 2018 ήταν στο 43%. Τον Νοέμβριο του 2023 είναι στο 23%» είπε ο Μαρινάκης και επεκτάθηκε στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού την προσεχή Άνοιξη («αυξήθηκε ήδη τρεις φορές από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη») και στο πρόγραμμα «ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την εύρεση στέγης».

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024