Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα αρχίσουν οι ιστοσελίδες πορνό να «σκανάρουν» το πρόσωπο σας;

Θα αρχίσουν οι ιστοσελίδες πορνό να «σκανάρουν» το πρόσωπο σας;

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για «καταστροφικούς» κινδύνους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ ο Ofcom προωθεί την αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιχειρεί εδώ και αρκετό καιρό να εισάγει ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες  πορνό, αρχικά ως τμήμα του νόμου για την ψηφιακή οικονομία και πιο πρόσφατα ως τμήμα του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι ο νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι επισήμως σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αρμόδια αρχή, η Ofcom, έχει εφεύρει ορισμένες μεθόδους με τις οποίες οι θεατές άνω των δεκαοχτώ ετών θα υποχρεωθούν να επιβεβαιώσουν την ηλικία τους στις ιστοσελίδες πορνό, με πολλούς να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των χρηστών.

Tο Pornhub έχει επίσης υποστηρίξει ότι η συλλογή «άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών

Ποσο λάθος μπορεί να πάει αυτό;

Οι διαδικασίες που προτείνονται από την Ofcom για την επαλήθευση της ηλικίας των θεατών πορνό συμπεριλαμβάνουν την προσκόμιση φωτογραφιών επίσημων εγγράφων που επιβεβαιώνουν την ηλικία τους, όπως διαβατήρια και άδειες οδήγησης, ή πιστωτικές κάρτες.

Ως εναλλακτική λύση, θα μπορούσαν να ζητήσουν από την τράπεζα ή την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας τους να επιβεβαιώσουν ότι είναι άνω των 18 ετών, όμως αυτό θα σήμαινε επί της ουσίας ότι θα έπρεπε να κοινοποιούν στις σχετικές εταιρείες τις «συνήθειες» τους.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η πιθανότητα της σάρωσης προσώπου, μιας άλλης προτεινόμενης λύσης για την επαλήθευση της ηλικίας, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτίµηση της ηλικίας ενός χρήστη µιας ιστοσελίδας πορνό µε βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Όπως αναφέρει το BBC –  παρόλο που κατά βάση είναι κοινή λογική – , ειδικοί σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων έχουν προειδοποιήσει για «καταστροφικές» συνέπειες εάν διαρρεύσουν δεδομένα από τους ελέγχους ηλικίας σε ιστότοπους πορνό, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εκβιασμού. Σε μια άμεση απάντηση στις προτάσεις της Ofcom, το Pornhub έχει επίσης υποστηρίξει ότι η συλλογή «άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών.

Σχεδόν οκτώ στους δέκα νέους έχουν παρακολουθήσει βίαιη πορνογραφία που απεικονίζει καταναγκαστικές, εξευτελιστικές ή επώδυνες σεξουαλικές πράξεις

Melanie Dawes vs Pornhub

Ασφαλώς, το Pornhub ενδεχομένως να μην είναι η πιο έγκυρη πηγή όταν μιλάμε για την καθιέρωση ηλικιακών περιορισμών. Η μητρική εταιρεία Aylo δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές τάσσεται υπέρ της ιδέας, αλλά η επισκεψιμότητα της φέρεται να μειώθηκε κατά 80% στη Λουιζιάνα, αφότου η πολιτεία των ΗΠΑ επέβαλε την επαλήθευση της ηλικίας στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Όπως συμπληρώνει, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης δεν εξαφανίστηκε εντελώς, αλλά μετακινήθηκε σε πιο επισφαλείς ιστοσελίδες πορνό με λιγότερους κανόνες. Κάποιοι άλλοι θεατές χρησιμοποίησαν VPN για να αποφύγουν τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Ofcom, το 2023, το ένα τρίτο των ενήλικων χρηστών του διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή 13,8 εκατομμύρια, επισκέφτηκαν πορνογραφικές ιστοσελίδες, σε έναν μόνο μήνα.

Στην έκθεση της 5ης Δεκεμβρίου, ο οργανισμός εποπτείας επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά παρακολουθούν για πρώτη φορά πορνό είναι πλέον τα 13 έτη, ενώ το 27%  παρακολουθεί σε ηλικία των 11. Σχεδόν οκτώ στους δέκα νέους έχουν παρακολουθήσει βίαιη πορνογραφία που απεικονίζει καταναγκαστικές, εξευτελιστικές ή επώδυνες σεξουαλικές πράξεις, συμπληρώνει, αν και ο ορισμός αυτών των πράξεων είναι ως γνωστόν ελαστικός, σε σχέση με τη βαναυσότητα τους.

«Η πορνογραφία είναι εύκολα προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του διαδικτύου και οι νέοι νόμοι περί ασφάλειας στο διαδίκτυο θα πρέπει να αλλάξουν ακριβώς αυτό το γεγονός» λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της Ofcom, Melanie Dawes.

«Είναι σαφές ότι οι λιγότερο αποτελεσματικές μέθοδοι -όπως το να επιτρέπεται στους χρήστες να δηλώνουν μόνοι τους την ηλικία τους- δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το πρότυπο», συμπλήρωσε.

*Με πληροφορίες από Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Έργο του Terry Rodgers με τίτλο «Alternative Fictions» | terryrodgers

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024