Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με άρωμα 2004 αλλά κόντρα στην παράδοση

Με άρωμα 2004 αλλά κόντρα στην παράδοση

Η Εθνική δεν έχει προκριθεί ποτέ σε διοργάνωση που φιλοξενείται επί γερμανικού εδάφους.

Οι ήχοι που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της κλήρωσης των ομίλων του Euro 2024 μπορεί να μην ταίριαζαν με το χώρο που διεξήχθη αυτή. Καθώς η Φιλαρμονική του Έλβα είναι ένα επιβλητικό μέγαρο μουσικής στη συνοικία Χάφεν-Σίτι του Αμβούργου, επάνω στη χερσόνησο Γκράσμπρουκ που περιβάλλεται από τον ποταμό Έλβα, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Για την Εθνική μας ομάδα πάντως, που βρέθηκε έστω και με άλλες τρεις Εθνικές ομάδες παρέα στην κλήρωση (αυτές που θα διεκδικήσουν μαζί της το μοναδικό εισιτήριο από τα πλέι οφ της 3ης κατηγορίας του Nations League δηλαδή τη Γεωργία το Καζακστάν και το Λουξεμβούργο) οι μελωδίες της κλήρωσης θύμιζαν πολύ το επικό Euro 2004.

Καθώς δεν ήταν μόνο οι αντίπαλοι στον όμιλο (Πορτογαλία και Τσεχία) σε περίπτωση πρόκρισης, αλλά και ο χρυσός σκόρερ του τελικού με την Πορτογαλία, ο Άγγελος Χαριστέας, που ήταν ένας από τους εκλεκτούς καλεσμένους ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και βοήθησαν στη διαδικασία της κλήρωσης.

Μάλιστα ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναμένεται να είναι εκεί στα γήπεδα (και) της Γερμανίας.

Να μας…περιμένει 20 χρόνια μετά το κάζο της Πορτογαλίας με τις δύο ήττες από την Εθνική του Ρεχάγκελ σε πρεμιέρα αλλά και τελικό το 2004 !

Την ίδια στιγμή βέβαια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για να μπει στον όμιλο των όμορφων αναμνήσεων θα πρέπει πρώτα να σπάσει μια δυσμενή παράδοση που μας θέλει να μην έχουμε εξασφαλίσει ποτέ την πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ή Euro που γίνεται επί γερμανικού (ή και Δυτικογερμανικού) εδάφους !

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 περάσαμε και δεν…αγγίξαμε σε έναν πολύ δύσκολο προκριματικό όμιλο με Γιουγκοσλαβία και Ισπανία όπου περνούσε μόνο η πρώτη ομάδα.

Με 4 ήττες απλά ήμασταν θεατές της μάχης των δύο μεγάλων αντιπάλων που ισοβάθμησαν και η πρόκριση σε μπαράζ το οποίο και πήρε η Γιουγκοσλαβία (με ένα από τα αστέρια της τότε να είναι και ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς) επικρατώντας της Ισπανίας (1-0). Το 1988 ήταν η σειρά του Euro να φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας μόνο με 8 ομάδες στην τελική φάση (όπως και το 1980 στην παρθενική μας εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση, το 1984 και το 1992). Η μεγάλη Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τελικό του Μονάχου (2-0 τη Σοβιετική Ενωσης με το γκολ όνειρο του Φαν Μπάστεν και ένα ακόμα του Γκούλιτ) ήταν αυτή που πήρε την πρώτη θέση και την πρόκριση στον όμιλό μας.

Την οποία δεν χάσαμε στην Ολλανδία (είχαμε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 με το γκολ του Σαραβάκου) όσο στη βαριά ήττα μας από την Ουγγαρία (3-0) σε έναν όμιλο που συμμετείχε και η Κύπρος και η Ελλάδα τερμάτισε 2η πίσω από τους Οράνιε (με 9 βαθμούς έναντι 14 των Ολλανδών). H Εθνική που είχε χάσει και στην Πολωνία (2-1) έπαιζε στην Βουδαπέστη με την αδιάφορη Ουγγαρία στις 14 Οκτωβρίου του 1987 και με νίκη θα υποδεχόταν σε έναν τελικό πρόκρισης την Ολλανδία. Όμως οι Ούγγροι στο 15ο λεπτό κέρδιζαν με 3-0 (4′ Ντέταρι, 12′ Μπόγκναρ, 15′ Μέσαρος) και αυτό ήταν το τελικό σκορ που στέρησε κάθε ελπίδα από τη ομάδα του Μίλτου Παπαποστόλου.

Επίσης σε εκείνον τον όμιλο είχε συμβεί το περιστατικό του τραυματισμού του Κύπριου γκολκίπερ Ανδρέα Χαρίτου από κροτίδα που έριξε δίπλα του Ολλανδός οπαδός (δεν άκουγε και δεν έβλεπε και αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Κλέφτη) στον αγώνα που η Ολλανδία είχε νικήσει με 8-0 αλλά ακυρώθηκε από την ΟΥΕΦΑ. Αρχικά οι Ολλανδοί μηδενίστηκαν (0-3) μετά την ένσταση της Κυπριακής ομοσπονδίας αλλά κέρδισαν την έφεση και το παιχνίδι επαναλήφθηκε κεκλεισμένων των θυρών (4-0 οι γηπεδούχοι) και έτσι δεν κρίθηκε η πρόκριση στα χαρτιά με τους Οράνιε να σφραγίζουν την πρόκριση. Η Εθνική τους φιλοξένησε χωρίς βασικούς (σαν μια διαμαρτυρία προς την ΟΥΕΦΑ) στη Ρόδο και ηττήθηκε με 3-0.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός οπαδός που πέταξε την κροτίδα ο 21χρονος Γιον Σταλ καταδικάστηκε σε διά βίου απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα και του επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο. Αδυνατώντας να το πληρώσει βρέθηκε στη φυλακή κάποιους μήνες. Το καλοκαίρι του 1988, μετά που η Ολλανδία κατέκτησε το EURO, ο Χαρίτου βρέθηκε με τη σύζυγό του για διακοπές στην Ολλανδία, φιλοξενούμενοι της πόλης απ’ την οποία καταγόταν ο Ολλανδός οπαδός ο οποίος συνάντησε τον Κύπριο κήπερ και του ζήτησε συγγνώμη. Εκεί ο δράστης συνάντησε τον Χαρίτου και του απολογήθηκε. Οι Ολλανδοί κάλεσαν ξανά τον Χαρίτου όταν συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το περιστατικό, ενώ ο Χαρίτου είχε φιλοξενήσει μετά τον Ολλανδό Στάλ στην Κύπρο.

Η δήλωσή του Ανδρέα Χαρίτου ότι: «Θα ήταν άδικο να χάσει η Ολλανδία την πρόκριση από την ενέργεια ενός ανόητου» κατά πολλούς έπαιξε βασικό ρόλο που δεν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ μαζί με τον Σαββίδη.

Τέλος το 2006 στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας η πρωταθλήτρια Ευρώπης του Οτο Ρεχάγκελ ήταν η μόνη διοργάνωση στην οποία δεν ταξίδεψε από το 2004 έως και το 2014 !

Όπου είχαμε πάει σε όλα τα Euro (2004,2008,2012) αλλά και τα Μουντιάλ (2010,2014).

Η ήττα από την Αλβανία (2-1) στα Τίρανα στην πρεμιέρα στοίχισε ακριβά αλλά οι δύο ήττες από την Ουκρανία εντός (1-0) και από τη Δανία εκτός (1-0) μας στέρησαν κάθε ελπίδα, Η Ουκρανία πήρε την πρόκριση για τα τελικά και η Τουρκία πήγε στα μπαράζ όπου αποκλείστηκε στα εκτός έδρας γκολ από την Ελβετία (2-0 οι Ελβετοί, 4-2 οι Τούρκοι).

Λεπτομέρεια. Στον προκριματικό όμιλο τότε ήταν και η Τουρκία (με την οποία αν προκριθούμε θα είμαστε στον ίδιο όμιλο) και το Καζακστάν με το οποίο θα παίξουμε στον ημιτελικό των πλέι οφ αλλά και η Γεωργία με την οποία ενδέχεται να παίξουμε στον τελικό πρόκρισης!

Η Εθνική μας ομάδα λοιπόν δεν έχει προκριθεί ποτέ μέσω προκριματικών σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης που διεξήχθη στη Γερμανία, αλλά έχει βρεθεί σε διοργάνωση επί γερμανικού εδάφους.

Ήταν όταν ως πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 συμμετείχε στο κύπελλο συνομοσπονδιών του 2005. Τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της χάνοντας από Βραζιλία (3-0) και Ιαπωνία (1-0) και μένοντας στο 0-0 με το Μεξικό.

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024