Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλία: Ρίχνουν 3,3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών - Πότε ξεκινούν τα έργα

Θεσσαλία: Ρίχνουν 3,3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών – Πότε ξεκινούν τα έργα

Μέχρι τα Χριστούγεννα ο προϋπολογισμός για τα έργα στη Μαγνησία - Ποια μπαίνουν σε προτεραιότητα - «Η μορφολογία του Πηλίου άλλαξε, πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον χάρτη» τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις προδιαγραφές τους ως προς την ανθεκτικότητα, αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Άνοιξη τα μεγάλα έργα υποδομών στις περιοχές της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ο δε, σχετικός προϋπολογισμός θα είναι έτοιμος μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σε προτεραιότητα η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά και τα σχολεία

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος που μαζί με τους συναδέλφους του, στην κυβέρνηση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση και υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, καθώς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς, πήραν μέρος στην ημερίδα που διοργάνωσε στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μαζί με τις Επιτροπές, Πολιτικής Προστασίας και Ορεινών Δήμων της ΚΕΔΚΕ.

Τα έργα που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και που θα προηγηθούν

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, στόχος και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, όπως επίσης και των δικτύων ύδρευσης που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Οι πόροι που πρέπει να διατεθούν, με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δις ευρώ, για ολόκληρη την Περιφέρεια, εκ των οποίων 2.3 δις είναι για τις υποδομές.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι η πολιτεία αποδείχθηκε έτοιμη να παρέμβει υπό πρωτοφανείς συνθήκες ως προς το δημοσιονομικό κομμάτι και τους πόρους, είτε μέσω διαθέσιμων πόρων, είτε με την ανακατεύθυνση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός ανέβασε από 300 σε 750 εκατ. ευρώ για το 2024 τη δυνατότητα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ δεν φτάνει» είπε ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Νίκος Ταχιάος

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ταχιάος, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε πως “δεν φτάνει ένα ολόκληρο ευρωπαϊκό ΕΣΠΑ για να αποκατασταθούν οι ζημιές”. Όπως είπε, το υπουργείο θα δώσει βαρύτητα στις οδικές υποδομές και τα σχολεία και θα ανατεθούν οι εργολαβίες ανάταξης . Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε προϋπολογισμό για τα έργα στη Μαγνησία, ενώ τα έργα θα αρχίσουν την άνοιξη.

Από το νεό έτος σε επαναλειτουργία το δρομολόγιο του τρένου Βόλος-Λάρισα

Αναφερόμενος στην Κάρλα δήλωσε πως απαντήσεις αναμένονται από τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει, σε μονή γραμμή, το δρομολόγιο του τρένου Βόλος-Λάρισα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα για να λειτουργήσει μέσα στον Δεκέμβριο το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς, επισήμανε ότι όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, η διαδικασία προχωράει βάσει προγραμματισμού. Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς. Παράλληλα, όπως είπε, οι αυτοψίες συνεχίζονται, καθώς και οι διασταυρώσεις στοιχείων.

Πάνω από 120 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς

Δεδομένου ότι, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πληγέντων, οι αιτήσεις των οποίων έχουν κάποια ζητήματα, τις επόμενες μέρες, οι πολίτες αυτοί θα λάβουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις ή τροποποιήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις αιτήσεις τους, ενώ παράλληλα αναμένονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για να συνεχιστούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής στους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε εξάλλου γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα της αρωγής εκ νέου, έτσι ώστε οι πολίτες, αφού λάβουν την ενημέρωση, να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις.

Σε καλό επίπεδο ο συντονισμός τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων

Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επαναφέρουμε την περιοχή στην προτέρα κατάσταση εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, απαντώντας σε κάποιες εύλογες διαμαρτυρίες που υπάρχουν σε σχέση με τους ρυθμούς αποκατάστασης των ζημιών, με το το παράδειγμα του τσουνάμι στην Ασία: “στα τσουνάμι της Ασίας, το 2011, που είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της πλημμύρας, η ανάκαμψη της περιοχής τέλειωσε το 2017. Διήρκησε δηλαδή, 6 χρόνια, μέσα όμως, από ένα συντεταγμένο σχέδιο, που στόχευε στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών 7κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μορφολογία του Πηλίου άλλαξε, πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον χάρτη, τονίζει ο Ευθύμιος Λέκκας

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περιοχή του Πηλίου, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η μορφολογία στο Πήλιο έχει αλλάξει και πλέον, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν οι χάρτες μετά από όλα αυτά που συνέβησαν.

“Θεωρώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, αφού περάσαμε το βραχυπρόθεσμο στάδιο των άμεσων παρεμβάσεων, βρισκόμαστε τώρα, σε ένα ενδιάμεσο στάδιο, κατά το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως εξελίσσονται τα φαινόμενα, έτσι ώστε οι όποιες παρεμβάσεις και έργα γίνουν, να έχουν την ανθεκτικότητα που πρέπει σε ενδεχόμενα μελλοντικά τέτοια φαινόμενα”, επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Ο διοργανωτής της ημερίδας, δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, κ. Μιχάλης Μιτζικός αναφέρθηκε στις δραματικές ώρες που βίωσε η περιοχή, ιδιαίτερα κατά την πρώτη θεομηνία: «Θρηνήσαμε ζωές, σώσαμε ανθρώπους, απεγκλωβίσαμε 300 συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν μεταξύ ζωής και θανάτου. Θα πρέπει να δούμε όμως τα επόμενα βήματα, τα επόμενα στάδια αποκατάστασης των ζημιών σε επίπεδο υποδομών και κατά δεύτερο λόγο, όσον αφορά στους ιδιώτες που επλήγησαν και πρέπει να ορθοποδήσουν».

Πηγή: ΕΡΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024