Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλία: Ολομέτωπη στην κυβέρνηση από τα κόμματα - Κλιματική κρίση και ατομική ευθύνη από Μητσοτάκη

Θεσσαλία: Ολομέτωπη στην κυβέρνηση από τα κόμματα – Κλιματική κρίση και ατομική ευθύνη από Μητσοτάκη

Θεσσαλία και Έβρος στη συζήτηση στη Βουλή - Η «black Friday» του Μητσοτάκη, ο «ψευδοεκσυγχρονιστής» του Φάμελλου και το «Μονακό» του Ανδρουλάκη

Στο «ίδιο έργο θεατές» έγιναν όσοι παρακολούθησαν την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν φέτος τη χώρα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στον Έβρο και τη Θεσσαλία.

Για μία ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου, απέδωσε στην κλιματική κρίση και σε χρόνιες παθογένειες του κράτους τις συνέπειες από τα καταστροφικά φαινόμενα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει εκ νέου για την «ατομική ευθύνη» των πολιτών, προειδοποιώντας πως «δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης»…

Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αντεγκλήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου, συνδέοντας το ύφος του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που «ρίχνουν« το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη στην τρίτη θέση μετά από 11 χρόνια.

«Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, με -50%»

«Απρεπή» χαρακτήρισαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «ιδιαιτέρως επιθετικό σήμερα», για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις – διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας. Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday με -50%».

«Τα δικά μας έργα άντεξαν»

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για να τονίζει πως το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε χίλια χρόνια και πως ο Daniel είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη.

Και παρότι τόνισε πως «θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας», εμφανίστηκε  ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού καθώς, όπως είπε, υπερασπίζεται την απόφασή του για προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή.

Τα έργα που έγιναν με ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης άντεξαν το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ρίχνοντας εμμέσως ευθύνες για τις υποδομές που κατέρρευσαν στα έργα που έγιναν με ευθύνη της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον Κώστα Αγοραστό, χωρίς να τον κατονομάσει.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο 2 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως «οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι», ενώ παροτρύνοντας τους πολίτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους με το κίνητρο της μείωσης κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υπάρχει πάντα το κράτος πατερούλης». Επιπλέον, προέτρεψε και τους αγρότες να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους, επειδή «έχουν λάβει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και έγιναν γρήγορες εκταμιεύσεις, αναφέροντας ότι κατατέθηκαν 120 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε 33.000 λογαριασμούς νοικοκυριών, δηλαδή, 3.600 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Και αφού ανακοίνωσε πως θα δοθεί τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης, καθώς και ότι θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, υπογράμμισε πως, για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα κάθε δέκα χρόνια, «θα απαιτηθούν δύσκολες αποφάσεις», στις οποίες κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι «μαζί του».

«Εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών»

Απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνησή του έχει ένα σχέδιο, «ενώ εσείς έχετε παράπονα».

«Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πήραμε πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε κάποια έργα. Αυξάνουμε τους πόρους στο ταμείο για τις φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια και φορολογούμε τους τουρίστες μας για αυτό. Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ της εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών», όπως είπε.

«Ψευδοεκσυγχρονιστής ο Μητσοτάκης, δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων»

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντάς τον «ψευδοεκσυγχρονιστή που δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πορεύεται με το ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’, εξυπηρετώντας κολλητούς».

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε «επιθετικό», αλλά και στα περί «κόμματος black Friday», ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «είμαστε επιθετικοί γιατί έχουμε αξίες για την κοινωνία. Αν σας ενοχλεί θα χαμογελώ».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι είναι «καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία για το black Friday, παρά να κάνετε εγκληματικές πολιτικές που καταστρέφουν τη χώρα», ενώ τον κάλεσε να μην προσβάλλει την κοινοβουλευτική διαδικασία: «Όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε, αφήστε τους αστεϊσμούς».

«Ο Μητσοτάκης τα βάζει με την επιστήμη, με την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέμεινε ότι υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και διαχειριστικές μελέτες των δασών για την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής από το 2016, αλλά ο κ. Μητσοτάκης το απαξίωσε ως γραφειοκρατικό, ενώ επέρριψε ευθύνες για γραφειοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τι μας είπατε για τα σχέδια; Ότι ήταν άχρηστα και επικαλεστήκατε ότι το φαινόμενο Daniel είναι κάθε χίλια χρόνια. Ωστόσο ακόμη και το σχέδιο που υπήρχε για την αντιμετώπιση του φαινομένου και προβλέπει την περιοδικότητα των 1.000 ετών, δεν το διαβάσατε. Το σχέδιο αντιμετώπισης της πλημμύρας υπάρχει από το 2007 και το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ήταν γραφειοκρατία τότε; Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτά είναι τερτίπια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αυτά όμως ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2007. Τα ίδια σχέδια που εμφανίζει σαν καινοτομία, για να αποφύγει την ευθύνη του, τα παρουσιάζει σαν γραφειοκρατία», υπογράμμισε.

Ακολούθως, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως μέσα στην πρότασή της, «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Τι άλλο κάνει; Τα βάζει με την επιστήμη, με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο».

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «οι επιστήμονες ήταν παρόντες στη μεγάλη φυσική καταστροφή, εσείς είσαστε απόντες και τώρα προσπαθείτε να τους φιμώσετε. Θέλετε να τους βάλλετε κάτω από τον κ. Κικίλια. Γιατί θα τους ακούει καλύτερα; Είστε ψευδοεκσυγχρονιστής», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου είναι απλήρωτοι. Για το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το τεχνικό δυναμικό του Δημοσίου έχουμε πλήθος παραιτήσεων και το 62% είναι άνω των 52 ετών. Το προσωπικό δεν αντικαθίσταται. Ο ψευδοεκσυγχρονιστής κ. Μητσοτάκης αφυδατώνει και από επιστήμονες μηχανικούς το Δημόσιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ζω στην Ελλάδα και εσείς στο Μονακό κ. Μητσοτάκη»

«Τα προβλήματα δεν έχουν πράγματι, χρώμα και κόμμα, οι ευθύνες όμως έχουν συγκεκριμένο και χρώμα και κόμμα, κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρωθυπουργό.

Σε έντονο ύφος, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «κυβερνάτε 5 χρόνια. Οι υποψήφιοι που στηρίξατε, διοικούσαν 11 από τις 13 περιφέρειες. Μιλούσατε την ίδια πολιτική γλώσσα, για να χρησιμοποιήσω το δικό σας δόγμα. Τι πήγε λοιπόν στραβά;».

«Εδώ και 5 χρόνια σε κάθε λάθος σας, σε κάθε αστοχία σας, αρκούσε απλά να εκστομίσετε τρεις λέξεις: ‘Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ’», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Αυτή η συνθήκη, πάρτε το χαμπάρι, άλλαξε άρδην. Το ‘φταίνε οι προηγούμενοι’ δεν πιάνει πια, γιατί πλέον εσείς είστε οι προηγούμενοι και είστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δεν λύσατε και αυτά που δημιουργήσατε».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό, μάλιστα, να σταματήσει να κραδαίνει το εκλογικό του ποσοστό «ως καθαρτήριο των ευθυνών» του: «Βγάλτε τις παρωπίδες της αλαζονείας σας. Προσβάλετε την εμπιστοσύνη και όσων σας ψήφισαν με τέτοιες συμπεριφορές», υπογράμμισε.

«Δεν δίνω συναίνεση Πόντιου Πιλάτου»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δευτερολογία και στη σύντομη παρέμβασή του, μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού, απάντησε στις επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες κάλεσε την Χαριλάου Τρικούπη να μιλήσει συγκεκριμένα κι όχι αόριστα.

«Δεν δίνω συναίνεση Πόντιου Πιλάτου», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσέθεσε ότι η task force που προτείνει για τη Θεσσαλία δεν έχει σχέση με το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, το οποίο, όπως είπε, είναι πελατειακό και δεν είναι ανθεκτικό.

«Η ζημιά που έγινε το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα ενός επιτελικού κράτους διαλυμένου», σημείωσε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν έχει χάρτες ετοιμότητας και αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα» με αφορμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εμείς λαϊκιστές; Θέλουμε να είμαστε εμείς ευχάριστοι; Σε ποιους; Εμείς λέμε άμεσα να υπάρχει διασύνδεση των μηχανών με τα POS. Άρα, εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, ούτε χαϊδεύουμε τους φοροφυγάδες. Εσείς είστε ευχάριστος στην εγχώρια ολιγαρχία, όταν έχετε ως 4,8 εκατομμύρια χωρίς φόρο τις γονικές παροχές σε κινητά και ακίνητα. Ποιους αφορά αυτό; Τη μεσαία τάξη; Τους ευάλωτους; Ποιους ευνοεί ο οριζόντιος φόρος 5% στα μερίσματα, για μετοχές 1, 2, 3 και 4 εκατομμύρια ευρώ; Ποιοι έχουν αυτή τη δυνατότητα, κ. Μητσοτάκη; Όλοι οι Έλληνες έχουν τόσα εκατομμύρια μετοχές; Μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα. Εγώ ζω στην Ελλάδα και εσείς στο Μονακό».

Sports in

Ναβάρο: «Ο Μεντιλίμπαρ μας έχει ενώσει, είμαστε μια οικογένεια»

Ο Ισπανός επιθετικός του Ολυμπιακού μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βάσκο προπονητή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024