Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Βουλή: Live η συζήτηση για τη Θεσσαλία και τον Έβρο

Βουλή: Live η συζήτηση για τη Θεσσαλία και τον Έβρο

Απευθείας μετάδοση της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για τη Θεσσαλία και τον Έβρο

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους βουλευτές αναφορικά με «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην πρωτολογία του, στο κυβερνητικό σχέδιο για τις πληγείσες περιοχές από τις φωτιές και τις πλημμύρες, ενώ δέχθηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δείτε live τη συζήτηση

16:59 Απάντηση Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στον πρωθυπουργό τόνισε πως η Ελλάδα έχει μια τεράστια εξάρτηση στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε ΑΠΕ για τους πολλούς και όχι ΑΠΕ για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέει ότι «άμεσα πρέπει να υπάρξει σύνδεση των μηχανών με τα POS. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, ούτε χαϊδεύομε τους φοροφυγάδες. Εσείς είστε ευχάριστος στην εγχώρια ολιγαρχία όταν έχετε έως 4,8 εκατ. ευρώ χωρίς φόρο τις γονικές παροχές σε κινητά και ακίνητα. Ποιους αφορά αυτό; Ποιους αφορά το 5% στα μερίσματα;».

Για την ανθεκτικότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως δεν είναι μια λέξη που έχει να κάνει μόνο με την Πολιτική Προστασία και τις φυσικές καταστροφές. «Η ανθεκτικότητα έχει να κάνει με την υγεία, την παιδεία την οικονομία», είπε.

16:52 Ζήτησε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το τέλος της δευτερολογίας του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησε τον λόγο για να κάνει παρέμβαση.

Απάντησε αρχικώς στα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις ΑΠΕ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες τόνισε ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε προεκλογικά, έλεγε ότι θέλει να μειώσει το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης. «Αυτά λέγαμε προεκλογικά αυτά κάνουμε και τώρα. Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας πως «είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι θα εντοπιστούν στο μέτρο του εφικτού μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις που θα κάνουμε αλλά να μην θίγετε αυτούς που θεωρείτε τη δικιά σας πολιτική πελατεία με το να μην γίνεστε δυσάρεστος».

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε σαφή εντολή να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα άφησε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι πλέον ανθεκτική. «Το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας μπορούμε να το δίνουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. 350 εκατ. ευρώ θα δοθούν».

16:34 Η δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να επενδύσει στις ΑΠΕ, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τους συνεταιρισμούς.«Λέμε ναι στην ενιαία διαχείριση των υδάτων. Τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση είναι; Είπατε να πάτε να γκρεμίσετε ένα μπουζουξίδικο στις όχθες του Πηνειού. Προτείνω να πάρετε και τον αρμόδιο υπουργό και να πείτε: «Βασίλη ρίχτο». Ας μιλήσουμε σοβαρά», επισήμανε, κάνοντας παραλληλισμό με την ατάκα της ταινίας «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη.

Ακολούθως ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως δεν ήταν μόνο η σφοδρότητα του φαινομένου του Daniel αλλά υπάρχει και η στρατηγική αντιμετώπιση των επιπτώσεων, ώστε να μην γίνονται βιβλικές καταστροφές. «Αποφύγατε όμως κάτι σημαντικό. Ότι η χώρα μας είναι η μοναδική που δεν ετοίμασε χάρτες πλημμυρικών φαινομένων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 για αυτό παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο», ανέφερε.

Όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση σιγά-σιγά πλησιάζει στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Μακάρι να αποκλιμακωθούν γρήγορα τα πράγματα. Καταδικάσαμε όλοι την τρομοκρατική αυτή οργάνωση που έδρασε με όρους Ισλαμικού Κράτους. Όμως έρχεστε στις θέσεις βλέποντας ότι η αντίδραση στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για άμυνα είναι πέρα από αυτά που δικαιολογεί το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επαίρεται ως επιτελική και η κυβέρνηση περιμένουν να τηρεί έστω τα χρονοδιαγράμματα. «Είπε ο πρωθυπουργός ότι όσα έργα έγιναν μετά τον Ιανό άντεξαν», πρόσθεσε φέρνοντας παραδείγματα από έργα, που σύμφωνα με τον ίδιο δεν πέτυχαν.

«Δίνουμε συναίνεση με προοπτική, όχι συναίνεση του Πόντιου Πιλάτου», κατέληξε στη δευτερολογία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

16:11 Η δευτερολογία του Σωκράτη Φάμελλου

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στη δευτερολογία του, απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηστικά: «Καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία για το Black Friday παρά να κάνετε εγκληματικές πολιτικές για την καταστροφή της περιοχή μας είτε είναι η Θεσσαλία, είτε ο Έβρος, είτε η Ρόδος. Καλύτερα να μείνετε στα κρύα αστεία αλλά καλό είναι να μην προσβάλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε, αφήσετε τους αστεϊσμούς», υπογράμμισε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοροϊδία», όπως είπε και αναφέρθηκε σε μία σειρά υπηρεσιών που κατήργησε η Νέα Δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για «ιδεοληψία».

Όσον αφορά στην κλιματική στρατηγική, ο κ. Φάμελλος μίλησε χαρακτηριστικά για «κρίση στην πολιτική» της ΝΔ, «όχι για κλιματική κρίση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρετήσεις «κολλητών».

«Τι θα κάνετε με τους 2.500 άνεργους πυροσβέστες;», ρώτησε τον πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει και μία συζήτηση για αλλαγή προτύπων, κάτι που αξίζει να συζητήσουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο – το οποίο τώρα έχει γίνει παράρτημα του υπουργείου», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Και τόνισε πως «είμαστε περιβαλλοντικοί πρόσφυγες στη χώρα μας», υποστηρίζοντας πως «αυτό είναι το αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

15:38 Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με αιχμές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το θέμα της λογοδοσίας, για το οποίο τον κατηγόρησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διεκδικείτε το μονοπώλιο της ευαισθησίας, λες και η δική σας η καρδιά ραγίζει πιο πολύ όταν βλέπετε τον κατατρεγμένο να αντιμετωπίζει μια κρίση, αλλά δεν είδαμε παρόντες τους εθελοντές σας στις δύσκολες μέρες της Θεσσαλίας».

Και έκανε λόγο για «βροχή» κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από την Πλεύση Ελευθερίας, αντί για πρωτοβουλίες στήριξης των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, για τον οποίο είπε πως τον είδε «επιθετικό», αντίθετα από ό,τι τον έχει συνηθίσει, σημειώνοντας μάλιστα πως ίσως ευθύνονται τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είπε πως «εσείς κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%!».

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στους πλημμυρικούς χάρτες, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «μετά από 4 χρόνια, μας παραδώσατε ένα χάρτη».

«Κατηγορείτε εμένα που λέω την αλήθεια ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, ενώ εσείς λέτε ότι υπάρχει λεφτόδεντρο», τόνισε απευθυνόμενος εκ νέου στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός συμφώνησε πως υπάρχει ένα «λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον από το να αρνείται την κλιματική κρίση».

«Αυτή η κατάσταση μας υποχρεώνει να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε πως εμείς, ως χώρα, είμαστε «πρωταγωνιστές» σε αυτή την προσπάθεια.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι από τους πρωταθλητές στην πράσινη ενέργεια», σημείωσε επίσης.

Όσο για το πόρισμα των Ολλανδών, στο οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτό λέει πως «από τις 5-7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια. Η τροπική αυτή καταιγίδα, ο Daniel ήταν η πιο ισχυρή καιταιγίδα που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε πως οι Ολλανδοί λένε ότι είναι «ευτυχές το γεγονός που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες. Θα ήταν αδύνατο να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα όταν έχουμε κακοκαιρίες σαν αυτή του Daniel», ενώ προτείνουν μια σειρά από παρεμβάσεις που «πιστεύω πως είναι σωστές», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τη διαχείρηση του νερού, σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρέπει να υπάρχει ένας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής και όχι «ο κάθε δήμος και ο κάθε οργανισμός το δικό του βιλαέτι».

Πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία. Δεν κατέρρευσε οικονομικά. Ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκε ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, που μίλησε για τη δημιουργία μιας task force, είπε: «Χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μας. Αυτή είναι η επιτομή του επιτελικού κράτους, για αυτό ξανασκεφτείτε το την άλλη φορά που θα μας κατηγορήσετε για το επιτελικό κράτος…».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, στο τέλος της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο, εσείς έχετε παράπονα! Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πήραμε πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε κάποια έργα. Αυξάνουμε τους πόρους στο ταμείο για τις φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια και φορολογούμε τους τουρίστες μας για αυτό. Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ της εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών», τόνισε καταληκτικά.

13:06 Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Εκφράζουμε την στήριξη μας στις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτήν την ώρα κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση», ανέφερε στην αρχή του λόγου του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «Συνεχίζετε στην ίδια πορεία χωρίς να έχετε αλλάξει τίποτα.» Ανέφερε δε ότι «Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης. Τι έχει πάει λάθος;», ενώ πρόσθεσε πως«Το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συνεχίζει στην ίδια πορεία.

«Τεράστιες εκτάσεις παραμένουν κάτω από τα νερά»

Δυόμιση μήνες μετά τις πλημμύρες χιλιάδες οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, είπε στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους αγρότες και την αγωνία τους για τις περιουσίες τους.

«Η αποκάσταση των σχολείων προχωρά πολύ αργά με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να κάνουν μάθημα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τεράστιες εκτάσεις, περίπου 150.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από τα νερά ακόμα και σήμερα», ανέφερε στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας. «Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, σας κρίνουμε για το πώς αντιμετωπίζετε τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών», τόνισε.

Σχετικά με την ολλανδική εταιρεία

Στην συνέχεια, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «Η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας λέει πως δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας. Η μόνη εφικτή επιλογή είναι η προετοιμασία για εκκένωση και στην συνέχεια να δίνετε τις αποζημιώσεις.»

Αναρωτήθηκε επίσης «Αλήθεια, έπρεπε να φέρετε τους Ολλανδούς να μας τα πουν αυτά; Αλλά δυστυχώς ακόμη και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων πάλι θα μένουν κενό γράμμα, άρα συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση.

Οι τεράστιες ελλείψεις μέσων, εξοπλισμού δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας είναι αποτέλεσμα ελλειπούς χρηματοδότησης και των δικών σας προτεραιοτήτων.»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρίνεται για τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών

12:38 H ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

« Τα προβλήματα δεν έχουν πράγματι, χρώμα και κόμμα, οι ευθύνες όμως έχουν συγκεκριμένο και χρώμα και κόμμα,κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρωθυπουργό , στην ομιλία του στη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:« Η συνθήκη » Ανεχτείτε μας», δεν ισχύει . Δεν υπάρχει πια ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει η ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση».

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, υπογράμμισε: «Κυβερνάτε 5 χρόνια. Οι υποψήφιοι που στηρίξατε, διοικούσαν 11 από τις 13 περιφέρειες. Μιλούσατε την ίδια πολιτική γλώσσα, για να χρησιμοποιήσω το δικό σας δόγμα. Τι πήγε λοιπόν στραβά; Και γιατί να σας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες ότι τώρα θα το κάνετε καλύτερα. Εδώ και 5 χρόνια σε κάθε λάθος σας, σε κάθε αστοχία σας αρκούσε απλά να εκστομίσετε τρεις λέξεις: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Αυτή η συνθήκη, πάρτε το χαμπάρι, άλλαξε άρδην. Το «φταίνε οι προηγούμενοι» δεν πιάνει πια γιατί πλέον εσείς είστε οι προηγούμενοι και είστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δεν λύσατε και αυτά που δημιουργήσατε. Σταματήστε να κραδαίνετε το εκλογικό σας ποσοστό ως καθαρτήριο των ευθυνών σας. Βγάλτε τις παρωπίδες της αλαζονείας σας. Προσβάλετε την εμπιστοσύνη και όσων σας ψήφισαν με τέτοιες συμπεριφορές».

«Η μαγική λέξη είναι η » Ανθεκτικότητα»»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι η συναίνεση υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρχει και η διάθεση γι αυτήν καθώς τέτοιου μεγέθους προκλήσεις επιβάλουν συνεννόηση και εθνικές λύσεις.

« Δεν μπορεί να είναι άλλοθι για όλες τις ευθύνες η κλιματική κρίση . Η μαγική λέξη είναι η » Ανθεκτικότητα»», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνοντας ταυτόχρονα τη κυβέρνηση πώς χρησιμοποιεί αλά καρτ κι απαξιώνει τα επιστημονικά ινστιτούτα, όπως το Αστεροσκοπείο και το σύστημα Κοπέρνικος για τίς προειδοποιήσεις τους .

«Δυο χρόνια το υπουργείο για τη Πολιτική Προστασία είναι ένα κέλυφος αδειανό»

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι δυο χρόνια το υπουργείο για τη Πολιτική Προστασία είναι ένα κέλυφος αδειανό, καθ’ ομολογία του αρμόδιου υπουργού και δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ αναγγέλλεται η αλλαγή του . «Για εμάς είναι μια ακόμη απόδειξη της ψευδεπίγραφης μεταρρυθμιστικής σας ατζέντας.

Δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, αρκείστε σε απλές διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας . Σκοπός σας δεν είναι να παρέμβετε μεταρρυθμιστικά για να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες, αλλά στόχος σας είναι να φαίνεται ότι κάτι αλλάζει ενώ όλα μένουν απολύτως ίδια για να διατηρούνται μικροεξουσίες», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έχει καν εντοπίσει τους κινδύνους και πώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμα επικαιροποιήσει τους χάρτες Πολιτικής Προστασίας όπως θα έπρεπε.

Η πρόταση Ανδρουλάκη

Για τη καταστροφή στη Θεσσαλία ανέφερε πώς η ανασυγκρότηση της δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια εταιρεία διαχείρισης υδάτων αλλά απαιτείται ολιστικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου, ανθεκτικές υποδομές και αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα, αποτελούμενη από τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον περιφερειάρχη και θα συνεπικουρείται από μια ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών και θα λύνει άμεσα τα προβλήματα και τίς δυσλειτουργίες.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να κάνει στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Εύβοια και όπου επλήγησαν οι άνθρωποι του μόχθου, ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την αποκατάσταση της Ηλείας. Όπου ακόμα και σήμερα εκεί, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται έργα του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη»,επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πρέπει όλα να γίνουν με όρους ανθεκτικότητας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε ειδικότερη μνεία στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τονίζοντας οτι η αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές πρέπει να γίνει με όρους ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και προστασίας της βιοποικιλότητας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα για τον Έβρο ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει ημερίδα με την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες, για την αναζωογόνηση του σπάνιου οικοσυστήματος της Δαδιάς και των καμένων εκτάσεων σε Ροδόπη και Έβρο, με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε την δημιουργία μίας task force

12:04 Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου

Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. ‘Αλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας.

Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

«Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023»

Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών.

Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

«Υπάρχει κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης στη Θεσσαλία»

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχει κίνδυνος «ανθρωπιστικής κρίσης στη Θεσσαλία» για να προσθέσει «δεν έχει επανέλθει η κανονικότητα. Υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν πάρει αποζημίωση ούτε το επίδομα στέγασης.

Περιοχές κινδυνεύουν καθώς δεν έχουν ανασκευαστεί τα αναχώματα. Υπάρχουν χωράφια που έχουν λάσπη και δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Στην ζωική παραγωγή που δόθηκαν αποζημιώσεις κανείς δεν τους λέει τι θα γίνει με σταβλικές εγκαταστάσεις . Υπάρχει κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης».

«Να ανακαλέσετε το σχέδιο υδάτινων πόρων Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας»

Κατά το τέλος της πρωτολογίας του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: « Κλείνω λέγοντας ότι ένας όρος που βάζω τώρα για να γίνει συζήτηση για την Θεσσαλία είναι ότι πρέπει να ανακαλέσετε άμεσα το σχέδιο υδάτινων πόρων για την θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία.»

Συνέχισε λέγοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου στο σχέδιο υδάτινων πόρων. Αυτό θα το πάρετε πίσω και θα εξηγήσετε τον λόγο που το προτείνατε.»

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για τα προβλήματα των πληγεισών περιοχών

11:00 Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του

«Εκφράζω την ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Είναι κάτι που επεδίωκε η ελληνική διπλωματία. Μένουν πολλά που έχουν να γίνουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συζητά με όλα τα μέρη.» είπε στην αρχή.

Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα αυτό απαιτεί και ρεαλιστικές δράσεις και συναινέσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «O Daniel που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη χώρα μας, χτύπησε αργότερα και τη Λιβύη». «Όταν μας είχε χτυπήσει ο Ιανός, μιλούσαμε για μία πρωτοφανή θεομηνία, τα ποσοστά στον Daniel είναι 20πλάσια σε σχέση με τον Ιανό. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.», επεσήμανε.

Κατόπιν τούτου, ο Μητσοτάκης επεσήμανε πως «Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του 112, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «Στις πλημμύρες η στάνταρ οδηγία κ. Ανδρουλάκη είναι πήγαινε στο υψηλότερο σημείο.»

«Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας»

«Ξέρουμε ότι παγκόσμια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 2010 έως το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Φέτος αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο του πλανήτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια υπόθεση και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας.

Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι στη Μεσόγειο την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επομενα 5 χρόνια και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροπικών καταιγίδων για κάθε ένα βαθμό που ανεβαίνει.»

«Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται»

«Η αλληλεγγύη και η τεχνολογία στη Θεσσαλία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Πράγματι, δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση, μία καθόλου εύκολη επιχείρηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

«Έχουν εγκριθεί 120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το 80% κάθε πλημμυρισμένου κτηρίου»

«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, ώστε να φτιάξουν το σπίτι τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έχουν διατεθεί 50 πρώτο οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700», δήλωσε.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Πρέπει συνέχεια να διεξάγουμε νέες αυτοψίες και ελέγχους. Εντοπίστηκαν καλοπροαίρετα λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Κατάκτηση και πρόοδος η πρώτη αρωγή με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις.»

«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.»

Ως προς τους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι «Θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν και να επισκευάσουν τους στάβλους τους με νέες προδιαγραφές. Για τις επιχειρήσεις δε, προχωράμε πριν τις γιορτές στη καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.»

Σε ότι αφορά δε τον Έβρο ανέφερε πως «θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους και τους μελισσουργούς να αποκαταστήσουν τα μελίσσια τους».

Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από ό,τι ήταν πριν», τονίζοντας δε ότι αναμένεται να κατασκευαστούν ξανά 25 σχολεία.

Τρεις προτεραιότητες

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως  «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες. Το κάνουμε ήδη στον Έβρο με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο. Για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έχουμε ήδη ζητήσει βοήθεια ειδικής ολλανδικής εταιρείας, η οποία τον Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της.»

Αναφέρθηκε δε ότι η Κυβέρνηση έχει τρεις προτεραιότητες:

Πρώτον, Την πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών σε θεομηνίες που θα αντιμετωπίσουμε στο εξής,

Δεύτερον, την εξασφάλιση μεγαλύτερων πόρων και

Τρίτον, ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»

Ως προς το κόστος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ανέρχεται στα 3,3 δις, όπου το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαικοί πόροι και από τον προυπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Θα είμαστε δίπλα τους, ξέρω ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Το κάναμε με τον Ιανό και θα το κάνουμε με τον Daniel. Είναι αφορμή για μεγάλες αλλαγές που συζητούσαμε για δεκαετίες.»

«Εθνικά αναγκαίο ένα master plan»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εθνικά αναγκαίο ένα master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έστω και τώρα. Το σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας θα έχουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.»

Ανέφερε δε «Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών. Πρέπει να προικίσουμε ένα τέτοιο ταμείο. Πώς θα το χρηματοδοτήσουμε; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από Μάρτιο έως Οκτώβριο.

Οι πόροι του κράτους όμως δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν από σεισμό πλημμύρα τα αποθεματικά τις εγκαταστάσεις.»

Σχετικά με τους αγρότες

Ανέφερε δε «Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από εισφορές. Θα χρειαστούμε λοιπόν ένα κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Πρέπει να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Από τη στιγμή που τα είδη επηρεάζονται από τον καιρό πρέπει να τον ακολουθούμε.»

Σε ότι αφορά για την μετεγκατάσταση των οικισμών ανέφερε «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για μετεγκατάσταση οικισμών όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Είδα ότι στη Μεταμόρφωση της Θεσσαλίας είδα οτι είναι ανεκτοί. Εαν υπάρχει συναίνεση είμαι απολύτως σύμφωνος ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο χωριό, μια νέα Μεταμόρφωση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πνίγονται.»

«Να μην φοβόμαστε τις ασκήσεις»

Ακόμη, ανέφερε ότι «Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Υπήρχε μια βαριά διαδικασία για το πρόγραμμα Αιγίς αλλα ελπίζουμε ότι θα έχουμε προχωρήσει έργα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Επενδύουμε στον διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτόν το νέο περιβάλλον.

Να είμαστε έτοιμοι και να μην φοβόμαστε για ασκήσεις που θα μας ετοιμάζουν για όλα τα ενδεχόμενα. Τον Φεβρουάριο του 2024 έχω ζητήσει να γίνει στην Κρήτη η μεγαλύτερη άσκηση για προσομείωση σεισμού

Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο ώστε όλοι να είναι υπόλογοι και να μην λένε εκ των υστέρων ότι εμείς τα είχαμε πει. Δεν θα κουνήσουμε ποτέ το δάχτυλο σε επιστήμονα που δεν πρόβλεψε κάτι που έγινε. Όλοι οι επιστήμονες όμως ως επίσημοι σύμβουλοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θα καταθέτουν με την υπογραφή τους τις προτάσεις τους.»

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Θα ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτά που θα πει η αντιπολίτευση γιατί είναι εύκολο να ρωτάς αλλά μερικές φορές πρέπει να απαντάς. Θέλω να ακούσω την αντιπρότασή σας. Δεσμεύομαι ότι αν ξεπερνάει συνθήματα είμαι έτοιμος να ενσωματώσω κάθε καλή ιδέα στο δικό μας σχέδιο γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα.»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024