Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή η Θεσσαλία – Σύγκρουση Μητσοτάκη και αρχηγών για τον διαλυμένο κάμπο στις 22 Νοεμβρίου

Στη Βουλή η Θεσσαλία – Σύγκρουση Μητσοτάκη και αρχηγών για τον διαλυμένο κάμπο στις 22 Νοεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής – Ενημερώνει για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές – Ολόκληρη η μελέτη της ολλανδικής εταιρίας

Το αίτημά του για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις στη Θεσσαλία και ειδικότερα την πορεία των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές διαβίβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Η σύγκρουση των αρχηγών – όπως προδιαγράφεται για τις καταστροφές και στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και στον Έβρο – προγραμματίζεται για την προσεχή Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.

Το Μαξίμου, έχοντας στο συρτάρι και ερώτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους πλημμυροπαθείς, με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου στον διαλυμένο κάμπο,  αναζητούσε ημερομηνία για να προκαλέσει στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, επιδιώκοντας απευθείας αντιπαράθεση.

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς

Με δεδομένες τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα των Ολλανδών (της HVA International) στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να μην υπάρξει καθυστέρηση, αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων στοιχείων. «Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» είπε νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης «είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλίας, να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».

Το πόρισμα

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και ανέβηκε ήδη  στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Oλόκληρη η μελέτη εδώ 

Το τελικό Master Plan, που αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό, όπως αναφέρεται, την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και μια ανθεκτική απέναντι σε πλημμύρες Θεσσαλία. «Έχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το άρθρο 142Α

Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει τα εξής για τη διαδικασία:

1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας  διατάξεως» (άρθρο 143) να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή  δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.

2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον  Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των  Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες  τουλάχιστον.

3. H ανακοίνωση ή δήλωση της Kυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον  Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού  ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και  η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

4. Oι Πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης μπορούν να  αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή  της δήλωσης της Kυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ’ανώτατο όριο για τον  καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας  στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’αυτόν.

5. H απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των  Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5)  λεπτά της ώρας.

6. H δευτερολογία των Προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης  δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί  τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024