Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη [γράφημα]

Πληθωρισμός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη [γράφημα]

Ποιες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την πορεία των εξελίξεων

Ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά πολλών δεκαετιών που έφτασε σε πολλές χώρες μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT που παρουσιάζουν τον παγκόσμιο χάρτη πληθωρισμού για τον μήνα Οκτώβριο.

Όπως προκύπτει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιξε το 3,4% ενώ και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης κινούνται κοντά σε αυτό το επίπεδο, όπως και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Ρωσία παρουσιάζει πληθωρισμό της τάξης του 6,7% , ενώ η Ουκρανία (στην οποία εισέβαλε η πρώτη) βρίσκεται στο 5,3%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός απαντάται στη Βενεζουέλα με ποσοτό 317,6%, μετά στην Αργεντινή με ποσοστό 142,7%, ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και η Τουρκία με ποσοστό της τάξης του 61,4%.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στο Ισραήλ βρίσκεται στο 3,7% ενώ στην Παλαιστίνη (Δυτική Όχθη, Λωρία της Γάζας) φτάνει το 7,2%, με τον Λίβανο να είναι στο 215,4%. Πρόκειται για τον μήνα που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνα παρουσιάζει αποπληθωρισμό της τάξης του -0,2%, ενώ η Ινδία πληθωρισμό 4,9%, με την Ιαπωνία στο 3,8%.

Σύμφωνα με τους FT, τα τελευταία στοιχεία για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης τροφίμων και ενέργειας που εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 υποχωρούν τώρα.

Σταθεροποίηση

Ακόμη, περιλαμβάνει τις προσδοκίες των οικονομολόγων για το μέλλον, οι οποίες δείχνουν ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε αρκετές μεγάλες οικονομίες έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. Συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με τους αυτούς που ερωτήθηκαν από το Consensus Economics.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για το πού θα βρίσκεται ο πληθωρισμός σε πέντε χρόνια από τώρα έχουν μειωθεί, μετά την πρόσφατη κορύφωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού σε πολλές χώρες, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα στοιχεία δείχνουν πώς η πίεση έχει ενταθεί λόγω της σύγκρουσης που ανάγκασε την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να υποχωρούν ως αποτέλεσμα της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης και των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου που βρίσκονται κοντά στο 100% της χωρητικότητά τους.

Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές με βάση τα ιστορικά δεδομένα σε πολλές χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, όπου η κρίση ήταν πιο έντονη.

Επέκταση στα τρόφιμα

Ο υψηλότερος πληθωρισμός επεκτάθηκε επίσης πέρα από την ενέργεια και σε πολλά άλλα είδη, με την άνοδο των τιμών των τροφίμων να πλήττει ιδιαίτερα τους φτωχότερους καταναλωτές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων παρουσιάζει τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης στις περισσότερες χώρες.

Άλλωστε, η άνοδος των τιμών περιορίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες. Για τους λιγότερο εύπορους ανθρώπους, η αύξηση τιμών μπορεί να τους οδηγήσει σε έναν αγώνα αντοχής για τα βασικά αγαθά, όπως η τροφή και η στέγη.

Τα ημερήσια δεδομένα για τα βασικά αγαθά, όπως η χονδρική τιμή των προϊόντων για πρωινό, παρέχουν έναν ενημερωμένο δείκτη των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Αν και έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα με τα ακίνητα

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το χονδρικό κόστος αυτών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τελικές τιμές των τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών.

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδίως των κατοικιών. Αυτές εκτινάχθηκαν σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχυμένες από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, την επιθυμία των κατ’ οίκον εργαζομένων για περισσότερο χώρο και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης του εισοδήματος. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων οδηγούν ήδη σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των κατοικιών σε πολλές χώρες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024