Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιμεταναστευτική υστερία: Η Ακροδεξιά ως άλλοθι του ευρωπαϊκού ρατσισμού

Αντιμεταναστευτική υστερία: Η Ακροδεξιά ως άλλοθι του ευρωπαϊκού ρατσισμού

Το κύμα της αντιμεταναστευτικής υστερίας αυξάνεται στην Ευρώπη, αλλά μην κάνετε κανένα λάθος, δεν πρόκειται για «παράνομη μετανάστευση: Πρόκειται για τον ρατσισμό, απλά και ξάστερα.

Οι δεξιοί πολιτικοί διακινούν την ψευδή αφήγηση ότι οι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές και τις κατοικίες «μας» (στη φωτογραφία από το Reuters/Yannis Behrakis, επάνω, τη λέξη «βοήθεια» έχει γράψει στα μάγουλά του το παιδάκι που μετανάστευσε από το Ιράν και εγκλωβίστηκε στα ευρωπαϊκά σύνορα).

Στην Ολλανδία, ένα πρώην περιθωριακό ακροδεξιό κόμμα κερδίζει περισσότερες έδρες στις γενικές εκλογές απ’ οποιαδήποτε άλλη πολιτική ομάδα.

Η μετανάστευση απειλεί να μετατρέψει τις φιλελεύθερες δημοκρατίες σε ανελεύθερα προπύργια μισαλλοδοξίας

Ο ακροδεξιός νικητής των εκλογών στην Ολλανδία, Γκέερτ Βίλντερς, στο κέντρο και δεξιά (φωτογραφία Reuters/Dylan Martinez)

Στο Δουβλίνο, μια επίθεση με μαχαίρι έξω από σχολείο πυροδοτεί ταραχές και λεηλασίες από δεξιούς τραμπούκους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov αποκαλύπτει αυξανόμενη υποστήριξη για το δεξιό κόμμα των Μεταρρυθμίσεων.

Το κοινό θέμα σε καθεμία από αυτές τις πρόσφατες ειδήσεις είναι η μετανάστευση, η οποία έχει αναδειχθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας σε όλη την Ευρώπη, απειλώντας να μετατρέψει τις φιλελεύθερες δημοκρατίες σε ανελεύθερα προπύργια μισαλλοδοξίας, γράφει σε ανάλυσή του ο Jonathan Gornall.

Μην κάνετε κανένα λάθος. Δεν πρόκειται για «παράνομη» μετανάστευση. Πρόκειται για τον ρατσισμό, απλά και ξάστερα.

Για παράδειγμα, βολεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ν’ ανακινεί θέμα για τις προσπάθειές της «να σταματήσουν τα σκάφη» που διασχίζουν τη Μάγχη.

Μηδαμινοί αριθμοί

Αλλά ο αριθμός των μεταναστών που εμπλέκονται σ’ αυτόν τον διάπλου είναι μηδαμινός σε σύγκριση με εκείνους που φτάνουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργαστούν ως γιατροί, νοσηλευτές και οικιακοί βοηθοί ή για να σπουδάσουν ως φοιτητές. Ομως, ακόμη και αυτοί οι φοιτητές δέχονται πυρά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που έρχονται από το εξωτερικό για σπουδές. Αξίας εκατομμυρίων λιρών για τα πανεπιστήμια, τα οποία χρεώνουν στους ξένους φοιτητές, ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, πολύ υψηλότερα δίδακτρα από τους βρετανούς ομολόγους τους.

Μερικοί παραμένουν στη χώρα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Αν το κάνουν είναι επειδή βρίσκουν δουλειά και πληρώνουν φόρους στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανεξάρτητα απ’ αυτό, οι δεξιοί πολιτικοί απαιτούν τώρα να μην επιτρέπεται σ’ αυτούς τους φοιτητές να φέρουν την οικογένειά τους για να ζήσουν μαζί.

Προς μια νέα σκοτεινή εποχή

Η Ευρώπη βαδίζει, με τα μάτια ερμητικά κλειστά, σε μια νέα σκοτεινή εποχή που χλευάζει τα 70 και πλέον εκατομμύρια ζωές οι οποίες χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον αγώνα ν’ απαλλαγεί ο κόσμος από την καρκινική, ακραία ρατσιστική ιδεολογία της υπεροχής, των Ναζί.

Βάρκα με μετανάστες διασχίζει το Στενό της Μάγχης (φωτογραφία Reuters/Peter Nicholls)

Το αυξανόμενο κύμα μεταναστευτικής υστερίας στην Ευρώπη στηρίζει η αποσιώπηση μιας θεμελιώδους θεώρησης: η ήπειρος, με τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται, έχει ανάγκη τη μετανάστευση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, οι μετανάστες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των νοσηλευτών, αλλά και όσων εκτελούν πολλές από τις χαμηλά αμειβόμενες εργασίες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δεξιοί πολιτικοί διακινούν το ψευδές τροπάριο ότι παίρνουν τις δουλειές και τη στέγασή «μας», μπλοκάρουν το σύστημα υγείας «μας» και – το πιο δόλιο και επικίνδυνο απ’ όλα – «αλλάζουν τη μορφή της χώρας μας μπροστά στα μάτια μας…».

Ψεύτικοι φόβοι

Αυτό το τελευταίο εμπρηστικό απόφθεγμα ανήκει στον Ρίτσαρντ Τάις, έναν πλούσιο βρετανό επενδυτή ακινήτων που ίδρυσε το Κόμμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα είναι ο ηγέτης της διάδοχης πολιτικής παράταξης των Μεταρρυθμίσεων, η οποία διαδίδει ότι η Βρετανία είναι «διαλυμένη» και «χρειάζεται καθαρά μηδενική μετανάστευση».

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών, προσθέτει, έχει «προδώσει εντελώς» τον βρετανικό λαό επειδή η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Πράγματι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά μόνο επειδή αν δεν βρισκόταν η οικονομία της Βρετανίας θα κατέρρεε.

Παρόλα αυτά, τα παραδοσιακά, πιο συνετά πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη απειλούνται. Αν αγνοήσουν το αυξανόμενο ρεύμα της ρατσιστικής υστερίας, αυτό θα τους παρασύρει στο περιθώριο, και γι’ αυτό κολακεύουν τον όχλο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση των Συντηρητικών κατακερματίζεται, διχασμένη από τις ανταγωνιστικές αφηγήσεις των λίγων εναπομεινάντων κεντρώων μελών του κοινοβουλίου του δεινοπαθούντος κόμματος και των εξτρεμιστών, όπως η πρόσφατα αποπεμφθείσα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, αρχιτέκτονας της αλλόκοτης πολιτικής απομόνωσης στη Ρουάντα των ανθρώπων που φτάνουν με τα σκάφη στη Βρετανία.

Το ηθικό κενό

Στην Ολλανδία, μια τετρακομματική κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε τον Ιούλιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής.

Σ’ αυτό το ηθικό κενό πατά ο ριζοσπάστης δεξιός Γκέερτ Βίλντερς, ένας παράλογος άνθρωπος που κραυγάζει για το «τσουνάμι του ασύλου και της μετανάστευσης» και που έχει δεσμευτεί να «απαγορεύσει» το Κοράνι, να κλείσει τα σύνορα της χώρας και να καταφέρει το «Nexit», μια ολλανδική εκδοχή του Brexit.

Από μια πλευρά, αυτή η αυξανόμενη αποστροφή για τους μη ευρωπαίους ξένους είναι γελοία, δεδομένου ότι αποτελεί άμεση συνέπεια της αποικιοκρατίας που ευρωπαϊκά κράτη όπως η Βρετανία και η Ολλανδία επέβαλαν στον κόσμο για αιώνες.

Αλλά από την άλλη, τέτοιες αλήθειες δεν ρίχνουν καμία σκιά στα φανταστικά τοπία όπου κατοικούν άνθρωποι σαν τον Βίλντερς.

Oχλος που εναντιώνεται στους μετανάστες, παραδόξως βανδαλίζει, καίει και λεηλατεί ιρλανδικά καταστήματα στο Δουβλίνο (φωτογραφία από rte.ie)

Τα πλεονεκτήματα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας είναι προφανή και πάρα πολλά για να απαριθμηθούν, και επιλέγοντας να παρουσιάσουν την πολυπολιτισμικότητα ως απειλή και όχι ως πλεονέκτημα, οι δεξιοί πολιτικοί αποκαλύπτουν αυτό που αληθινά είναι: ρατσιστές.

Στην Ιρλανδία, την περασμένη εβδομάδα, όχλος που εναντιώνεται στους μετανάστες συγκεντρώθηκε μετά από ένα περιστατικό κατά το οποίο πέντε άτομα, ανάμεσά τους πεντάχρονο κορίτσι, μαχαιρώθηκαν έξω από δημοτικό σχολείο στο Δουβλίνο.

Υπό το ξόρκι των ρατσιστών

Σύμφωνα με τα λόγια της αστυνομίας, οι «απεχθείς εικασίες» ότι ο δράστης ήταν ξένος υπήκοος διαδόθηκαν γρήγορα και αρκετοί βγήκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την απαξίωσή τους για τους αλλοδαπούς, παραδόξως βανδαλίζοντας και λεηλατώντας ιρλανδικά καταστήματα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο άνδρας που ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει τα τραυματισμένα θύματα ήταν ο ίδιος μετανάστης, διανομέας ταχυφαγείου και πατέρας δύο παιδιών, με καταγωγή από τη Βραζιλία.

Δυστυχώς, η Ευρώπη βρίσκεται όλο και περισσότερο κάτω από το ξόρκι εκείνων που υπογραμμίζουν τις διαφορές μας και όχι τις ομοιότητές μας, σε μια κυνική προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας.

Οι ρίζες όλων των αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που συνέβαλαν, σε σημαντικό βαθμό, στα μεταναστευτικά προβλήματα της Ευρώπης μπορούν να εντοπιστούν στην ευρωπαϊκή παρέμβαση σ’ αυτές τις περιοχές, η οποία χρονολογείται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρόκληση τώρα για τους μετριοπαθείς, κυρίαρχους πολιτικούς της Ευρώπης είναι ν’ αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν αυτήν την πραγματικότητα, να επιλέξουν τη γραμμή της αξιοπρέπειας και να καταπολεμήσουν, αντί να ικανοποιούν, τις ψευδείς αφηγήσεις των εξτρεμιστών.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κανένας δεν έχει φανεί ικανός ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτήν την πρόκληση, και η Ευρώπη διολισθαίνει αδυσώπητα σε μια ηθικά σκοτεινή εποχή.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024