
Κλιματική αλλαγή: Ποιες περιοχές της χώρας σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια του φετινού Νοεμβρίου
Στην Αθήνα, 27 από τις 30 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα
Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο φετινός Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και εκτός από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο
Στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ο δεύτερος πιο θερμός (+2,1 °C).
Άξιο αναφοράς είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον μήνα Νοέμβριο στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/ΕΑΑ στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης. Η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 °C.
Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 6-9 °C εκδηλώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 και η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Στην Πάρο, την Τήνο και τον ‘Αγιο Νικόλαο της Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες. Η μεγαλύτερη απόκλιση μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε στη Λήμνο με +3,7 °C.
πηγή: ΑΠΕ
- Πώς το Ιράν εργαλειοποίησε τα Στενά του Ορμούζ – Γιατί θα είναι δύσκολο να ανοίξουν
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Τα κράτη – μέλη της ΕΕ πάνω από την Τουρκία
- Πτώση τουρκικού Σινούκ κατά τη διάρκεια άσκησης
- Ρεάλ Μαδρίτης – Αλαβές 2-1: Επιστροφή στις νίκες με Εμπαπέ και Βινίσιους
- Sotheby’s: Συμφωνία με KKR για δάνειο 100 εκατ. δολ. – Ένα ακόμη επίπεδο χρέους στον οίκο δημοπρασιών
- Ινδία: Τουλάχιστον 13 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε αποθήκη πυροτεχνημάτων





