Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Το μήνυμα της Χαμάς στο Τελ Αβίβ με την απελευθέρωση δύο ομήρων

Ισραήλ: Το μήνυμα της Χαμάς στο Τελ Αβίβ με την απελευθέρωση δύο ομήρων

Μήνυμα στο Ισραήλ με την απελευθέρωση δύο ομήρων από κεντρικό σημείο της πόλης της Γάζας, θέλησε να στείλει η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ.

Μήνυμα προς το Ισραήλ θέλησε να στείλει η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, καθώς απελευθέρωσαν δύο Ισραηλινές ομήρους το μεσημέρι της Πέμπτης από την κεντρική περιοχή της πόλης της Γάζας, την πλατεία Παλαιστίνης.

Η περιοχή αυτή θεωρείται η καρδιά της πόλης της Γάζας, με δεκάδες κτίρια κατοικιών και εμπορικά καταστήματα, ήταν, κατά την έναρξη των μαχών, ζώνη μάχης, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές και ισραηλινές δυνάμεις αντάλλασσαν πυρά, ενώ είναι πολύ κοντά στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.


Σύμφωνα με το Al Jazeera η απελευθέρωση των ομήρων από την περιοχή αυτή αποτελεί ένδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ισραηλινή ηγεσία ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της πορείας των γεγονότων στο πεδίο.

Κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο απελευθερώσεων να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο, προβαίνοντας στην απελευθέρωση από ξεχωριστές περιοχές.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία για έβδομη ημέρα

Η συμφωνία για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μέχρι την Πέμπτη έπεσε στο κενό, αφού η παλαιστινιακή οργάνωση αρνήθηκε επί ώρες να προσκομίσει έναν κατάλογο ομήρων που περιείχε 10 γυναίκες και παιδιά – ένας όρος που το Ισραήλ επέμενε ότι πρέπει να τηρηθεί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN και έχουν γνώση των συνομιλιών, μετά από ένα τεταμένο και μακρύ μπρος-πίσω για την παράταση της εκεχειρίας για έβδομη ημέρα, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε τελικά μια πρόταση για τη Χαμάς να απελευθερώσει μόλις οκτώ νέους ομήρους σήμερα, Πέμπτη και συμφώνησε να υπολογίσει δύο Ρωσοισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη ως μέρος των απελευθερώσεων.

Οι διαπραγματευτές ανησυχούν ότι η διαδικασία παράτασης της εκεχειρίας για όγδοη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη

Όμηροι που απελευθερώνονται σε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού

Όπως ανέφερε μία πηγή, αφού το Ισραήλ απέρριψε μια λίστα της Χαμάς που περιείχε επτά γυναίκες και παιδιά και τις σορούς τριών ακόμη που, όπως ισχυρίστηκε, σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Χαμάς συνέχισε να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Στη συνέχεια η Χαμάς προχώρησε στην προσφορά επτά γυναικών και παιδιών και τριών ηλικιωμένων – που επίσης θεωρήθηκαν απαράδεκτα για τους Ισραηλινούς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση περίμενε τελικά μέχρι να φτάσουμε πολύ κοντά στη λήξη της κατάπαυσης του πυρός για να παραδώσει τελικά μια λίστα που το Ισραήλ αποδέχθηκε. Οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν ρευστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο αριθμός των ομήρων που απελευθερώθηκαν την Πέμπτη.

Ερωτήματα αν μπορεί να επιβιώσει η συμφωνία

Τα δύο εμπόλεμα μέρη βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων για την καθημερινή παράταση της κατάπαυσης του πυρός, όπου η Χαμάς πρέπει να προσφέρει μια νέα λίστα με 10 ομήρους προκειμένου να εξασφαλίσει άλλες 24 ώρες παύσης των μαχών.

Δεδομένων των σοβαρών προκλήσεων που προέκυψαν με τη Χαμάς να ισχυρίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δυσκολευόταν να εντοπίσει αρκετούς ομήρους, οι διαπραγματευτές ανησυχούν ότι η διαδικασία παράτασης της εκεχειρίας για όγδοη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ δύσκολη.

Τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη να προετοιμάζονται ενεργά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και υπάρχουν πλέον σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το αν η συμφωνία μπορεί να επιβιώσει άλλη μια ημέρα ή αν το Ισραήλ θα ξαναρχίσει τις μάχες.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024