Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο ΠΑΟΚ άγγιξε το θαύμα

Όταν ο ΠΑΟΚ άγγιξε το θαύμα

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχει την ευκαιρία να πάρει μια άτυπη ρεβάνς κόντρα στην Άιντραχτ για τον Δικέφαλο του βορρά του Χάιντς Χέερ που είχε κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην Ευρώπη

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν μόλις 12 χρονών ενώ όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ αγέννητοι εκείνη την αξέχαστη βραδιά της 30ης Σεπτεμβρίου του 1981.

Σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη που όμως δεν συνοδεύτηκε με πρόκριση.

Ο ΠΑΟΚ και μια αξέχαστη βραδιά πριν από 32 χρόνια

Κόντρα σε μια εξαιρετική τότε Αίντραχτ (από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της) κάτοχο του κυπέλλου Δυτικής Γερμανίας και ένα χρόνο πριν κάτοχο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στον γερμανικό τελικό με τη Γκλάντμπαχ.

Ο ΠΑΟΚ έχει απόψε την ευκαιρία να πάρει μια άτυπη ρεβάνς για τον άδικο αποκλεισμό του τότε, και να στείλει την ομάδα της Φρανκφούρτης στα πλέι οφ εάν ο ίδιος πάρει την πρωτιά (ακόμα και με ισοπαλία) και την απευθείας πρόκριση στους «16» του Κονφερενς Λίγκ.

Τότε οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων και οι Γερμανοί θεώρησαν ότι ευνοήθηκαν από την κλήρωση. Νικώντας στην έδρα τους με 2-0 με γκολ των Πετσάϊ στο 11′ και Κέρμπελ στο 78′ άρχισαν να σκέφτονται τον επόμενο αντίπαλο και δεν περίμεναν αυτό που θα ζούσαν στην Τούμπα.

Άλλωστε η δυτικογερμανική (τότε) ομάδα ήταν γεμάτη από αστέρια με κορυφαίο τον Μπρούνο Πετσάϊ, αλλά και τον Κορεάτη Μπουμ Κου Τσα, τον τερματοφύλακα Παλ, τον Νοϊμπέργκερ, τον Λότερμαν, και τον Ναχτβάι μεταξύ άλλων.

Στην ομάδα έπαιζε και ο Λόραντ (εκτέλεσε και το πρώτο πέναλτι) γιός του αείμνηστου Ούγγρου προπονητή του ΠΑΟΚ Γκιούλα Λόραντ που είχε φύγει από τη ζωή λίγους μήνες νωρίτερα, από καρδιακή προσβολή και ενώ βρισκόταν στον πάγκο σε αγώνα με τον Ολυμπιακό!

Εκείνο το βράδυ ο ΠΑΟΚ του Χάιντς Χέερ είχε παίξει εξαιρετικά και είχε…στριμώξει στα σχοινιά τη φημισμένη αντίπαλό του. Ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με δύο γκολ του κορυφαίου του παίκτη εκείνη τη βραδιά, του Γιώργου Κωστίκου (36’ και 63’) έχασε και ευκαιρίες για το 3-0, αλλά στην παράταση ο ρυθμός λογικά έπεσε καθώς οι δύο ομάδες πρόσεχαν περισσότερο τα νώτα τους και τη λύση θα έδιναν τα πέναλτι.

Εκεί ευστόχησαν οι παίκτες και των δύο ομάδων σε όλα τα πέναλτι, πλην του τελευταίου και πιο κρίσιμου 5ου πέναλτι για τον ΠΑΟΚ, το οποίο έχασε ο (άπειρος τότε) Χρήστος Δημόπουλος ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στη μετέπειτα πορεία του.

«Δεν σας κρύβω ότι για πρώτη φορά στην καριέρα μου φοβήθηκα τόσο πολύ. Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να διατηρήσει με σταθερότητα την αποψινή του απόδοση, θα μπορούσε να ανήκει στις 3 κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα…» είπε εντυπωσιασμένος από το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας ο τεχνικός της Αϊντραχτ Λόταρ Μπούχμαν.

Η σειρά των πέναλτι:
Λόραντ 0-1, Κωστίκος 1-1, Κέρμπελ 1-2, Γκουερίνο 2-2, Τραπ 2-3, Γούναρης 3-3, Ναχτβάι 3-4, Σίγγας 4-4, Πετσάι 4-5, Δημόπουλος (απέκρουσε ο Παλ).

Οι συνθέσεις των ομάδων σε εκείνον τον αγώνα:

ΠΑΟΚ (Χάιντς Χέερ): Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Θ. Αποστολίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης (74′ Δημόπουλος), Κούδας (91′ Γκουερίνο), Κωστίκος.

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Λοταρ Μπούχμαν): Παλ, Τσίενταπ, Νοϊμπέργκερ, Κέρμπελ, Πετσάι, Λόραντ, Λότερμαν (65′ Όττο), Μπόρχερς, Ναχτβάι, Φαλκεμάινερ (91′ Τραπ), Τσα.

Ο ΠΑΟΚ λίγα χρόνια μετά έμελλε να ζήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο θρίλερ με μια ακόμα πιο μεγάλη ομάδα της Δυτικής Γερμανίας τη Μπάγερν Μονάχου όπου μετά από δύο 0-0 αποκλείστηκε στο Μόναχο στα πέναλτι (9-8) σε ένα ασύλληπτο θρίλερ με πολλές επαναλήψεις !

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024