Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Ποιες περιοχές βρίσκονται ψηλά στην αξία παραγωγής σιτηρών και γάλακτος

ΕΕ: Ποιες περιοχές βρίσκονται ψηλά στην αξία παραγωγής σιτηρών και γάλακτος

Η παραγωγή σιτηρών και γάλακτος ανέρχεται σχεδόν στο 30% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής.

Τα σιτηρά και το γάλα αποτελούν βασικά αγροτικά προϊόντα στην  ΕΕ, η παραγωγή των οποίων είναι λίγο λιγότερη από το 30% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία της συνολικής παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ ήταν 64,4 δισ. ευρώ το 2021 και του γάλακτος 58 εκατ. ευρώ.

H αξία της συνολικής παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ ήταν 64,4 δισ. ευρώ το 2021 και του γάλακτος 58 εκατ. ευρώ

Η υψηλότερη αξία σιτηρών

Υπήρχαν 10 περιφέρειες, οι οποίες παρήγαγαν σιτηρά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ το 2021.

Η περιοχή της ΕΕ που παρήγαγε σιτηρά με την υψηλότερη αξία το 2021 ήταν η Castilla y León στην Ισπανία (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακολούθησε στενά η περιοχή Centre-Val de Loire στη Γαλλία (2,2 δισ. ευρώ).

Στις περιοχές που παρήγαγαν σιτηρά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται τέσσερις περιοχές της Γαλλίας (Champagne-Ardenne, Pays-de-la-Loire, Picardie και Poitou-Charentes), δύο της Ρουμανίας (Sud-Est και Sud – Muntenia), μια ενιαία περιφέρεια στη Λιθουανία (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) και μια περιοχή στην Ισπανία (Aragón).

Μάλιστα, ορισμένες περιοχές το 2021 προσανατολίστηκαν προς την παραγωγή σιτηρών. Μάλιστα, σε τέσσερις περιοχές η αξία της παραγωγής σιτηρών ήταν τουλάχιστον 40% της αξίας της συνολικής αγροτικής τους παραγωγής. Μεταξύ αυτών, οι τρεις ήταν στη Βουλγαρία – Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%), και μία στη Γαλλία – Île de France (42,8%).

Επιπλέον, υπάρχουν 17 περιφέρειες της ΕΕ όπου το μερίδιο της αξίας των σιτηρών στη συνολική αγροτική παραγωγή κυμαινόταν μεταξύ 30% και 40%. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες από αυτές τις περιφέρειες ήταν στην ανατολική πλευρά της ΕΕ από την Βουλγαρία (μία περιφέρεια) έως τη Ρουμανία (δυο περιφέρειες), την Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες), τη Σλοβακία (δύο περιφέρειες), την Τσεχία (τρεις περιφέρειες), τη Λιθουανία (μία περιοχή).

Η Νότια Ιρλανδία παρήγαγε την υψηλότερη αξία γάλακτος

Η περιοχή της ΕΕ που παρήγαγε την υψηλότερη αξία γάλακτος το 2021 ήταν η Νότια Ιρλανδία (2,4 δισ. ευρώ), την οποία ακολούθησαν η Βρετάνη στη Γαλλία (2 δισ. ευρώ) και η Λομβαρδία στην Ιταλία (1,8 δισ.).

Επιπλέον πέντε περιφέρειες παρήγαγαν γάλα αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ: Pays-de-la-Loire και Basse-Normandie στη Γαλλία, Weser-Ems και Schleswig-Holstein στη Γερμανία και Γαλικία στην Ισπανία.

Υπήρχαν επίσης περιοχές όπου η γαλακτοκομία και η παραγωγή γάλακτος αποτελεί το βασικό είδος είδος γεωργίας, ακόμα και αν δεν ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.

Επίσης, σε οχτώ περιφέρειες το μερίδιο της αξίας της παραγωγής γάλακτος ήταν τουλάχιστον 40% της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής το 2021: Friesland στην Ολλανδία (47,3%), Região Autónoma dos Açores στην Πορτογαλία (46,0%), Franche- Comté στη Γαλλία (45,6%), νότια περιοχή στην Ιρλανδία (43,5%), Σάλτσμπουργκ και Vorarlberg στην Αυστρία (43,5% έκαστο), Pohjoisja Itä-Suomi στη Φινλανδία (42,7%) και Κανταβρία στην Ισπανία (41,3%).

Σε άλλες 14 περιφέρειες, το μερίδιο της αξίας της παραγωγής γάλακτος κυμαινόταν μεταξύ 30% και 40% της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής. Αυτές οι περιφέρειες ήταν στη Γερμανία (6 περιφέρειες), στην Ολλανδία (3 περιφέρειες), στη Σουηδία (2 περιφέρειες), στην Αυστρία (μία περιφέρεια), στην Ισπανία (1 περιφέρεια) και στη Γαλλία (μία περιφέρεια).

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024