Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Δεύτερη η Ελλάδα στην ταχύτερη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα το β’ τρίμηνο 2023

Eurostat: Δεύτερη η Ελλάδα στην ταχύτερη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα το β’ τρίμηνο 2023

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου επλήγησαν από ξηρασία κι αυτό επέδρασε αρνητικά στον έλεγχο των τιμών

Συνεχίζεται το κύμα αυξήσεων στις τιμές των γεωργικών προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με την Ελλάδα να φιγουράρει στη δεύτερη θέση των χωρών – μελών του μπλοκ με τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης, με +21% , πίσω μόνο από την Πορτογαλία που κατέγραψε +22%, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Απότομη επιβράδυνση σε επίπεδο ΕΕ

Τα στοιχεία των δεικτών γεωργικών τιμών που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat δείχνουν ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022).

Επιπλέον, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η πρώτη μείωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η μέση τιμή της ΕΕ των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της αυξήθηκε κατά 2%

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περαιτέρω καθίζηση των παγκόσμιων γεωργικών αγορών μετά από μια περίοδο αναταραχής, η οποία χαρακτηρίστηκε από ισχυρή αύξηση της γεωργικής παραγωγής και των τιμών των εισροών. Σημειώνεται ότι οι τιμές παραγωγής είναι οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες στο χωράφι.

Σε ποια προϊόντα εκτινάχθηκαν οι τιμές

Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή της ΕΕ των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 2%. Αυτό αντιπροσώπευε σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όταν η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 17% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

Οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μεταξύ των κύριων ομάδων προϊόντων παραγωγής ήταν για τα εσπεριδοειδή (κατά μέσο όρο +89%), το ελαιόλαδο (+48%) και τις πατάτες (+38%). Αυτές οι αυξήσεις τιμών αντανακλούσαν σε μεγάλο βαθμό τους όγκους που επηρεάστηκαν από την ξηρασία. Μεταξύ άλλων προϊόντων, αξίζει επίσης να επισημανθούν οι ισχυρές αυξήσεις τιμών για τα αυγά (+31%) και τους χοίρους (+28%). Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν (- 31%), ενώ αυτές των πουλερικών (+4%) και του γάλακτος (-2%) παρέμειναν πιο σταθερές.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 5%. Αυτή η μείωση ακολούθησε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομοι ρυθμοί μείωσης των τιμών ήταν τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-23%), η ενέργεια και τα λιπαντικά (-13%) και οι ζωοτροφές (-5%).

Σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ (17 από τις 27) συνέχισε να παρουσιάζει αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Πίσω από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, έπεται η Ισπανία (+16%). Οι χώρες του μεσογειακού νότου επλήγησαν σημαντικά από φαινόμενα ξηρασίας. Αντίθετα, η Λιθουανία (-26%) και η Εσθονία (-15%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο έντονοι ρυθμοί αύξησης των μέσων τιμών σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναφέρθηκαν στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία (+6%), ενώ η Λιθουανία και η Ολλανδία κατέγραψαν τους πιο απότομους ρυθμούς πτώσης (και οι δύο -16 %).

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024