Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε επαγρύπνηση για την πνευμονία σε παιδιά

Σε επαγρύπνηση για την πνευμονία σε παιδιά

Τα δεδομένα που και αξιολογούνται από ειδικούς ανά τον κόσμο διατηρούν τον συναγερμό σε χαμηλά επίπεδα - Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές δεν έχει εντοπιστεί ένας νέος απειλητικός ιός

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μετά την έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας, κυρίως σε παιδιά, στη Βόρεια Κίνα.

Η τελευταία άλλωστε φορά που ξεκίνησαν οι προειδοποιήσεις για μία μυστηριώδη επιδημία κρουσμάτων με αναπνευστικά προβλήματα ήταν στα τέλη του 2019, όταν ξέσπασε ο εφιάλτης του SARS-CoV-2, γεγονός που εξηγεί τα σημερινά οξυμμένα αντανακλαστικά.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Mi Feng, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή, απέδωσε την αύξηση των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων στην ταυτόχρονη κυκλοφορία ιών στην κοινότητα με «πρωταγωνιστές» τους ιούς της γρίπης.

Εντούτοις, τα δεδομένα που συλλέγονται και αξιολογούνται από ειδικούς ανά τον κόσμο διατηρούν τον συναγερμό σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την ενημέρωση των κινεζικών Αρχών έπειτα από σχετικό αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκύπτει πως δεν έχει εντοπιστεί ένας νέος απειλητικός ιός που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ένα… τσουνάμι κρουσμάτων εντός και εκτός Κίνας.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Mi Feng, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή, απέδωσε την αύξηση των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων στην ταυτόχρονη κυκλοφορία ιών στην κοινότητα με «πρωταγωνιστές» τους ιούς της γρίπης.

Δεδομένου δε πως  για τους κατοίκους της Κίνας ο φετινός χειμώνας είναι ο πρώτος χωρίς μέτρα – όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας Covid και της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό (zero covid) που υιοθετήθηκε εκεί –, προβάλλεται ως επικρατέστερο σενάριο οι σοβαρές λοιμώξεις σε παιδιά να οφείλονται στο ανοσιακό κενό.

Παρ’ όλ’ αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως εκτός από τα κοινά συμπτώματα (δηλαδή πυρετό και φλεγμονή των πνευμόνων) σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζονται οζίδια στον πνεύμονα.

Οι κινεζικές Αρχές στην ίδια συνέντευξη Τύπου εκτίμησαν πως το κλινικό αυτό εύρημα οφείλεται σε προηγούμενες λοιμώξεις.

Παρ’ όλ’ αυτά και όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τα οζίδια αυτά «χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Στην ίδια εξίσωση όμως και σύμφωνα με κινεζικές αναφορές μπαίνουν και τα αυξημένα κρούσματα από μυκόπλασμα, ενός κοινού παθογόνου που ευθύνεται για πνευμονίες.

«Το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά» πρόσθεσε ο Μαγιορκίνης, ο οποίος εντούτοις εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024