Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η εμπλοκή του Βρετανικού ΥΠΕΞ και το «φάουλ» του Ρίσι Σούνακ

Η εμπλοκή του Βρετανικού ΥΠΕΞ και το «φάουλ» του Ρίσι Σούνακ

Η ενημέρωση του Βρετανικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα και η εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC.

Τόνοι από μελάνι έχουν χυθεί από χθες μετά την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με την Έλληνα ομόλογό του. Η κρίση των Γλυπτών που ξέσπασε μετά την αιφνίδια κίνηση του Ρίσι Σούνακ συντηρείται και σήμερα ψηλά στην ατζέντα των Βρετανικών μέσων ενημέρωσης με «καυτά» ρεπορτάζ από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Λονδίνου, πριν το τετ α τετ των δύο ηγετών.

H SUN κάνει εκτενής αναφορά, αποκαλύπτωντας το άγνωστο παρασκήνιο που προηγήθηκε.

Η αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο

Στις διαδικτυακές σελίδες της επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι ξεκινώντας με την πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Βρετανό ομόλογό του να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και συνδέει την πρόθεση αυτή με την τηλεοπτική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Sunday With Laura Kuenssberg» του BBC.

Την εκπομπή που στάθηκε η αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο που ακολούθησε επί βρετανικού εδάφους από τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού πως «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης» και «δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Ένα email και μια… προτροπή

Σύμφωνα με τη SUN, χθες, το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε στην Ελληνίδα διπλωμάτη Άννα Μαρία Μπούρα ότι η συνέντευξη προκάλεσε «σημαντική αναστάτωση και απογοήτευση». Η δεύτερη αποκάλυψη της βρετανικής ιστοσελίδας είναι ακόμα πιο ηχηρή χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα πάντα με τη SUN, στις 10 Νοεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας «είχε φροντίσει να τονίσει» στην Αθήνα «τη σημασία αποφυγής αναφορών στα μέσα ενημέρωσης για τα Μάρμαρα, πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης» Σούνακ – Μητσοτάκη.

Η διαμάχη για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ξέσπασε καθώς ο ένοικος του Νο10 επέμεινε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε τις «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα «χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσιο βήμα» για να θέσει το «από καιρό διευθετημένο θέμα» των γλυπτών.

Ο εκπρόσωπος του Σουνάκ δήλωσε ότι όταν η συμφωνία «δεν τηρήθηκε» και ο Βρετανός πρωθυπουργός «θεώρησε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να πραγματοποιηθεί συνάντηση».

Sports in

Ο Έμερι υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Το άξιζαν…» (vid)

Ο Ισπανός τεχνικός της Άστον Βίλα αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τη σπουδαία εμφάνιση – νίκη στο Villa Park.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024