Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη με τον Εμίρη του Κατάρ

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη με τον Εμίρη του Κατάρ

Η Κύπρος υπογραμμίζει με έμφαση στις διεθνείς επαφές την πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Συνάντηση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Εμίρη του Κατάρ

Να υποστηρίξει μέχρι τέλους το ρόλο της ως παράγοντα λύσεων και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής δείχνει να επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει να υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς επαφές της την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου αλληλεγγύης προς τη Γάζα, που εξακολουθεί να παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο σχέδιο ως προς την υλοποίηση του, ωστόσο εξαιρετικά φιλόδοξο.

Την κυπριακή πρωτοβουλία περιέγραψε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Κατάρ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, καθώς και με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ της χώρας Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Με την Ντόχα να έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχε στο Κατάρ «έγινε μια μακρά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και ειδικότερα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την πρωτοβουλία της για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Εμίρη του Κατάρ

Επαφές και προετοιμασίες

Όπως ανέφερε δε ο Χριστοδουλίδης «ο Εμίρης του Κατάρ γνώριζε πάρα πολύ καλά την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος μου ανέφερε τη συζήτησε και με τον Γάλλο Πρόεδρο, στηρίζει απόλυτα, και συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες μέρες τεχνική ομάδα από την Κύπρο, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων μας που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες της πρότασης μας θα βρίσκεται εδώ, ακριβώς για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση όλων αυτών που περιγράφονται στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις επαφές και τις προετοιμασίες της σε όλα τα επίπεδα με στόχο να καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί η πρόταση της Λευκωσίας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία, όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανοιχτή και σε συνεργασίες για την υλοποίηση προτάσεων άλλων κρατών, όπως πχ της Γαλλίας για πλωτό νοσοκομείο.

Παράλληλα η Κύπρος θέλει να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενταχθούν στην δική της πρωτοβουλία όταν και εφόσον αυτό καταστεί εφικτό.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία το να αποτελέσει μέρος των λύσεων και να μπει στο χάρτη των παραγόντων σταθερότητας της περιοχής είναι ένα διπλωματικό «χαρτί» που εκτιμάται ιδιαίτερα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και η Λευκωσία αναζητά συνομιλητές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να επανακκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Το Κυπριακό ζήτημα άλλωστε τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο Χριστοδουλίδης στο Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι το δικό της ρόλο «γέφυρας» επιχειρεί να διαδραματίσει και η ελληνική πλευρά, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει ταχθεί υπέρ της διερεύνησης περισσότερων του ενός διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε προς λιμάνι της Γάζας, είτε του Ισραήλ, αλλά και ενίσχυση των χερσαίων ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθώς είναι σαφές ότι η Ράφα δεν επαρκεί.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024