Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Έτοιμη να υποδεχθεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη

Κύπρος: Έτοιμη να υποδεχθεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη

Αναμένεται να δεχθούν ιδιαίτερα αυξημένη πίεση σε περίπτωση που ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς επεκταθεί στον Λίβανο

Όλες οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας της Κύπρου αναμένεται να δεχθούν ιδιαίτερα αυξημένη πίεση σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και προς τον Λίβανο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί περίπου 100 χιλιάδες πρόσφυγες, υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα θελήσουν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Το βάρος της προετοιμασίας αλλά και αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων το έχουν επωμιστεί τρία υπουργεία: Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ διπλωματικές υπηρεσίες, αστυνομία, πολιτική άμυνα κ.λπ. συντονίζονται και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» εκπρόσωποι από 19 χώρες προετοιμάζονται για την περίπτωση που γίνει εκκένωση από γειτονικές χώρες προς Κύπρο

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση του Φιλελεύθερου, η ροή ατόμων από το Ισραήλ προς άλλες χώρες μέσω Κύπρου έχει σταματήσει, ενώ υπάρχουν σήμερα γύρω στις 100 χιλιάδες άτομα με διπλή υπηκοότητα τα οποία σε περίπτωση επέκτασης το πολέμου θα θελήσουν να διαφύγουν.

Τα άτομα αυτά είναι όσα είχαν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις χωρών που ήθελαν να καταγράψουν υπηκόους τους που διαμένουν στον Λίβανο. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλοι που δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των ξένων πρεσβειών.

Από την πρώτη ημέρα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς  μέχρι και σήμερα μετακινήθηκαν προς την Κύπρο 1188 άτομα, με 15 πτήσεις και 2 πλοία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Τα άτομα αυτά προέρχονταν από 33 διαφορετικές εθνικότητες και φιλοξενήθηκαν προσωρινά στην Κύπρο μέχρι την αναχώρησή τους. Υπολογίζεται ότι το 90% των ατόμων αυτών έχουν αναχωρήσει.

Στο συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» υπάρχουν εκπρόσωποι από 19 διαφορετικές χώρες που εργάζονται σε ομάδες μαζί με τους Κύπριους και προετοιμάζονται σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εκκένωση από γειτονικές χώρες. Σε τέτοια περίπτωση, τη μεγαλύτερη πίεση θα την δεχθούν τα κυπριακά αεροδρόμια απ’ όπου θα φτάνουν και θα αναχωρούν κατά χιλιάδες.

Σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου προς τον Λίβανο, ένα σενάριο που ουδείς αποκλείει, η Κύπρος θα αποτελέσει κεντρικό σημείο διακίνησης ατόμων που θα θελήσουν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη. Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιες πηγές θα χρειαστεί να στηθεί μια επιχείρηση ανάλογη με εκείνη του 2006.

Η πρόταση Χριστοδουλίδη

Ενώπιον των χωρών της περιοχής βρίσκεται και η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι προσεγγίζουν με θετική διάθεση την κυπριακή πρόταση.

Ως προς την υλοποίησή της, παρ’ όλα αυτά, εξαρτάται εν πολλοίς από το Ισραήλ το οποίο από τις έως τώρα επαφές της κυπριακής κυβέρνησης δείχνει πρόθυμο να τη συζητήσει.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε την πρότασή του και προς τους ηγέτες της ΕΕ που επίσης δεν ήταν αρνητικοί με την κυπριακή εισήγηση, ενώ έχει συζητήσει και με άλλες χώρες της περιοχής όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η Λευκωσία ευρύτερα θέλει να παίξει ρόλο γεφυροποιού συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, με στόχο ένα πολιτικό ορίζοντα που θα επιτρέψει τον διάλογο για συνολική διευθέτηση του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024