Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ-Λίβανος: Λεπτές ισορροπίες, διστάζει η Χεζμπολάχ να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ

Ισραήλ-Λίβανος: Λεπτές ισορροπίες, διστάζει η Χεζμπολάχ να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ

Η υποβοηθούμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε στρατιωτικές θέσεις του Ισραήλ, μετά από επιθέσεις πυροβολικού στον Λίβανο. Ζήτημα τύχης πλέον αν θα μπει σε έναν απρόθυμο πόλεμο με το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ ξεκίνησαν χτες ως αντίποινα για την εισροή μαχητών της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) από τα σύνορα του Λιβάνου σε ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύρραξη με τους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν την συνδρομή ελικοπτέρων. Τουλάχιστον τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό του Νοτίου Λιβάνου.

Με την σειρά της η Χεζμπολάχ -σύμφωνα με το Al Jazeera – επιτέθηκε με ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού στην περιοχή της Γαλιλαίας. Ο Ισραηλινός στρατός απάντησε πως υπήρξε εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο χωρίς να υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί.

Για δύο απώλειες εχθρών κάνει λόγο ο IDF στην συνοριακή επίθεση

Αν δεν υπάρξει άμεσα ειρήνη, θα υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση

Η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί ακόμα σε ανακοινώσεις πως προτίθεται να μπει σε ολομέτωπο πόλεμο με το Ισραήλ. Τυπικά αν το κάνει, θα υποχρεώσει το Ισραήλ να πολεμά σε δύο μέτωπα, την στιγμή που ο Μπάιντεν έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του πως αν εισέλθει ο Λίβανος στον πόλεμο, θα εισέλθουν και οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταφέρει στρατιωτική βοήθεια προς την περιοχή.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν μια αιματηρή ιστορία για δεκαετίες, με πιο έντονη το 2006 και τον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Βρίσκονταν σε σιωπηλή ανακωχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονο παρασκηνιακό παιχνίδι, όσο η Χεζμπολάχ πολεμούσε τον ISIS στον Λίβανο, μέχρι την εκδίωξη των πυρήνων του.

Η σημερινή ημέρα είναι η τρίτη μέρα αψιμαχιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Βέβαια οι συνοριακές αψιμαχίες υπάρχουν σταθερά όλα τα χρόνια πριν και μετά το 2006, καθώς η Χεζμπολάχ είναι οργάνωση 40 περίπου ετών.

Οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες που μεγαλώνουν στον Λίβανο χωρίς πατρίδα

Ο Λίβανος φιλοξενεί απρόθυμα 489.292 πρόσφυγες παλαιστινιακής καταγωγής, κάποιοι από αυτούς απόγονοι εκτοπισμένων του 1948. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα και ουσιαστικά κρατιούνται στην ζωή, περισσότερο χάρη στον ΟΗΕ και τον οργανισμό UNRWA.

Περίπου 31.400 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατέληξαν στον Λίβανο από την Συρία, εξαιτίας του πολέμου. Στους καταυλισμούς αυτούς ζουν και δρουν παλαιστινιακές επαναστατικές οργανώσεις, οι οποίες πιέζουν την Χεζμπολάχ για να τις εξοπλίσει και να συμμετάσχουν σε έναν κατά μέτωπο αγώνα.

Η ποιότητα ζωής στα στρατόπεδα προσφύγων του Λιβάνου είναι πολύ κακή, οπότε ουσιαστικά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024