Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια είναι η λέξη της χρονιάς του Merriam-Webster λεξικού για το 2023;

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς του Merriam-Webster λεξικού για το 2023;

Σε μια εποχή deepfakes και post-truth, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε και ο Elon Musk μετέτρεψε το Twitter σε X, η λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Merriam-Webster είναι μία.

Οι αναζητήσεις για τη λέξη «αυθεντικός» είναι συνήθως υψηλές στους ιστότοπους των λεξικών, αλλά ενισχύθηκαν σε νέα ύψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Αυθεντική κουζίνα. Αυθεντική φωνή. Αυθεντικός εαυτός. Η αυθεντικότητα ως τέχνη. Οι αναζητήσεις για τη λέξη είναι συνήθως βαριές στον ιστότοπο της εταιρείας λεξικών, αλλά ενισχύθηκαν σε νέα ύψη κατά τη διάρκεια της χρονιάς, δήλωσε στο Associated Press σε αποκλειστική συνέντευξη ο δημοσιογράφος Peter Sokolowski.

«Βλέπουμε το 2023 ένα είδος κρίσης της αυθεντικότητας», δήλωσε πριν από την ανακοίνωση της φετινής λέξης τη Δευτέρα. «Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν αμφισβητούμε την αυθεντικότητα, την εκτιμούμε ακόμη περισσότερο».

Ο Peter Sokolowski και η ομάδα του δεν εμβαθύνουν στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κατευθύνονται προς τα λεξικά και τους ιστότοπους σε αναζήτηση συγκεκριμένων λέξεων. Αντίθετα, κυνηγάει τα δεδομένα σχετικά με τις αιχμές αναζήτησης και τα παγκόσμια γεγονότα που συσχετίζονται. Αυτή τη φορά, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση σε κάποια δεδομένη στιγμή, αλλά μια σταθερότητα στο αυξημένο ενδιαφέρον για το «αυθεντικό».

Το λήμμα του Merriam-Webster για την «αυθεντικότητα» είναι γεμάτο νόημα. Υπάρχει το «όχι ψεύτικο ή απομίμηση, αληθινό, πραγματικό», όπως στην αυθεντική προφορά των Λονδρέζων Κόκνεϊ. Υπάρχει το «αληθινό στην προσωπικότητα, το πνεύμα ή τον χαρακτήρα κάποιου»

Photo: Noah Black / Unsplash

Τα πολλά πρόσωπα της αυθεντικότητας

Αυτή ήταν η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης, σίγουρα, αλλά και μια στιγμή που η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT OpenAI υπέστη κρίση ηγεσίας. Η Τέιλορ Σουίφτ και ο πρίγκιπας Χάρι κυνήγησαν την αυθεντικότητα στα λόγια και τις πράξεις τους. Ο ίδιος ο Elon Musk, στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Κυβερνήσεων του Φεβρουαρίου στο Ντουμπάι, προέτρεψε τους επικεφαλής εταιρειών, τους πολιτικούς, τους υπουργούς και άλλους ηγέτες να «μιλούν αυθεντικά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατηρώντας τους δικούς τους λογαριασμούς.

«Μπορούμε να εμπιστευτούμε αν ένας φοιτητής έγραψε αυτή την εργασία; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αν ένας πολιτικός έκανε αυτή τη δήλωση; Δεν εμπιστευόμαστε πάντα αυτό που βλέπουμε πια», δήλωσε ο Sokolowski. «Μερικές φορές δεν πιστεύουμε τα ίδια μας τα μάτια ή τα ίδια μας τα αυτιά. Αναγνωρίζουμε πλέον ότι η αυθεντικότητα είναι η ίδια μια παράσταση».

Το λήμμα του Merriam-Webster για την «αυθεντικότητα» είναι γεμάτο νόημα. Υπάρχει το «όχι ψεύτικο ή απομίμηση, αληθινό, πραγματικό», όπως στην αυθεντική προφορά των Λονδρέζων Κόκνεϊ. Υπάρχει το «αληθινό στην προσωπικότητα, το πνεύμα ή τον χαρακτήρα κάποιου».

Υπάρχει «άξιος αποδοχής ή πίστης ως σύμφωνος ή βασισμένος σε γεγονότα». Υπάρχει το «φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο όπως ένα πρωτότυπο». Και, ίσως το πιο χαρακτηριστικό, υπάρχει το «συμμορφώνεται με ένα πρωτότυπο ώστε να αναπαράγει τα βασικά χαρακτηριστικά».

Το «αυθεντικό» ακολουθεί την επιλογή του 2022 για το «gaslighting», της ψυχολογικής χειραγώγησης. Και το 2023 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο του Merriam-Webster για την επιλογή μιας κορυφαίας λέξης

Photo: Sincerely Media / Unsplash

Οι παίκτες του Wordle άλλαξαν τις αναζητήσεις

Το «αυθεντικό» ακολουθεί την επιλογή του 2022 για το «gaslighting», της ψυχολογικής χειραγώγησης. Και το 2023 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο του Merriam-Webster για την επιλογή μιας κορυφαίας λέξης.

Οι data crunchers της εταιρείας φιλτράρουν τις αειθαλείς λέξεις όπως «αγάπη» και «αφοσίωση», που βρίσκονται πάντα ψηλά στις αναζητήσεις μεταξύ των 500.000 λέξεων που ορίζει στο διαδίκτυο. Φέτος, οι λεξικολόγοι φιλτράρισαν επίσης πολλές λέξεις πέντε γραμμάτων επειδή οι παίκτες του Wordle και του Quordle χρησιμοποιούν σαφώς τον ιστότοπο της εταιρείας για να τις αναζητήσουν καθώς παίζουν τα καθημερινά παιχνίδια, δήλωσε ο Sokolowski.

Ο Sokolowski, λεξικολόγος, και οι συνάδελφοί του έχουν μια πληθώρα επιλαχόντων για τη λέξη της χρονιάς που επίσης προσέλκυσαν ασυνήθιστη επισκεψιμότητα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το «X» (οι αναζητήσεις αυξήθηκαν τον Ιούλιο μετά το rebranding του Twitter από τον Musk), το «EGOT» (υπήρξε μια ώθηση τον Φεβρουάριο όταν η Viola Davis πέτυχε αυτό το σπάνιο τετραπλό βραβείο με το Emmy, Grammy, Oscar, Tony) και το «Elemental», ο τίτλος μιας νέας ταινίας της Pixar που έκανε τις αναζητήσεις να εκτοξευθούν τον Ιούνιο.

Ολοκληρώνοντας τις κορυφαίες λέξεις του λεξικού Merriam-Webster για το 2023, χωρίς ιδιαίτερη σειρά:

RIZZ: Είναι αργκό για τη «ρομαντική έλξη ή γοητεία» και φαινομενικά είναι η συντομογραφία του χαρίσματος. Το Merriam-Webster πρόσθεσε τη λέξη στο διαδικτυακό λεξικό του τον Σεπτέμβριο και έκτοτε βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες αναζητήσεις, δήλωσε ο Sokolowski.

KIBBUTZ: Υπήρξε μια τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις για «ένα κοινόχρηστο αγρόκτημα ή οικισμό στο Ισραήλ» μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς σε αρκετά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου. Το πρώτο κιμπούτς ιδρύθηκε γύρω στο 1909 στο σημερινό Ισραήλ.

IMPLODE: Η κατάρρευση στις 18 Ιουνίου του υποβρύχιου Titan σε μια αποστολή για την εξερεύνηση των συντριμμιών του Τιτανικού εκτόξευσε τις αναζητήσεις για αυτή τη λέξη, που σημαίνει «εκρήγνυται προς τα μέσα» -«Ήταν μια ιστορία που απασχόλησε τον κόσμο» δήλωσε ο Sokolowski.

DEADNAME: Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για αυτό που το Merriam-Webster ορίζει ως «το όνομα που δόθηκε σε ένα τρανσέξουαλ άτομο κατά τη γέννησή του και δεν χρησιμοποιεί πλέον μετά τη φυλομετάβαση». Οι αναζητήσεις ακολούθησαν την επίθεση της νομοθεσίας που αποσκοπεί στον περιορισμό των LGBTQ+ δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα.

DOPPELGANGER: Ο Sokolowski το αποκαλεί αυτό «λέξη του λάτρη των λέξεων». Το Merriam-Webster την ορίζει ως «σωσία», «alter ego» ή «φανταστικό αντίγραφο». Προέρχεται από τη γερμανική λαογραφία. Το ενδιαφέρον για τη λέξη περιβάλλει το τελευταίο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, «Doppelganger: A Trip Into the Mirror World», που κυκλοφόρησε φέτος. Χρησιμοποιεί τη δική της εμπειρία ότι συχνά την μπερδεύουν με τη φεμινίστρια συγγραφέα και θεωρητικό συνωμοσίας Naomi Wolf ως εφαλτήριο για μια ευρύτερη αφήγηση σχετικά με τους τρελούς καιρούς που όλοι ζούμε.

CORONATION: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είχε μια νέα στέψη στις 6 Μαΐου, στέλνοντας τις αναζητήσεις της λέξης στα ύψη κατά 15.681% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε ο Sokolowski. Το Merriam-Webster την ορίζει ως «η πράξη ή η περίσταση της στέψης».

DEEPFAKE: Ο ορισμός του λεξικού είναι «μια εικόνα ή μια καταγραφή που έχει πειστικά αλλοιωθεί και παραποιηθεί για να παραπλανήσει κάποιον ότι κάνει ή λέει κάτι που στην πραγματικότητα δεν έγινε ή δεν ειπώθηκε». Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε αφού οι δικηγόροι του Musk σε μια αγωγή της Tesla δήλωσαν ότι είναι αποτέλεσμα deepfake βίντεο και μετά την εμφάνιση του ομοιώματος του Ryan Reynolds σε μια ψεύτικη διαφήμιση της Tesla που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.

DYSTOPIAN: Το κλιματικό χάος προκάλεσε το ενδιαφέρον για τη λέξη. Το ίδιο και τα βιβλία, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές που προορίζονται για ψυχαγωγία. «Είναι ασυνήθιστο για μένα να βλέπω μια λέξη που χρησιμοποιείται και στα δύο πλαίσια» δήλωσε ο Sokolowski.

COVENANT: Οι αναζητήσεις για τη λέξη που σημαίνει «μια συνήθως επίσημη, πανηγυρική και δεσμευτική συμφωνία» διογκώθηκαν στις 27 Μαρτίου, μετά από μια πολύνεκρη, μαζική δολοφονία στο The Covenant School στο Νάσβιλ του Τενεσί. Ο δράστης ήταν ένας πρώην μαθητής που σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού σκότωσε τρεις μαθητές και τρεις ενήλικες.

Το ενδιαφέρον αυξήθηκε επίσης με τη φετινή κυκλοφορία του «The Covenant» του Guy Ritchie και του πολυαναμενόμενου νέου μυθιστορήματος του Abraham Verghese, «The Covenant of Water».

INDICT: Εκτός από την αγωγή που απειλεί την αυτοκρατορία των ακινήτων του, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για κακούργημα σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και την Ουάσινγκτον.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024