Σάββατο 13 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π.Νίκας: «Κριτήριο του πολιτισμού μας η συμπεριφορά μας προς τα ΑμεΑ»

Π.Νίκας: «Κριτήριο του πολιτισμού μας η συμπεριφορά μας προς τα ΑμεΑ»

Στο πρόγραμμα «Αγησίλαος» διατέθηκαν 1.417.000 ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

«Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ό,τι δομές και να έχουμε, αν αυτός που πλησιάζει τα παιδιά και τους ανθρώπους με ανάγκες δεν διαθέτει αγάπη, δεν μπορεί να βοηθήσει».

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας, στην 1η Παμπελοποννησιακή Συνέλευση που διοργανώθηκε στο Λουτράκι -στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο- προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης “Αγησίλαος” για την καταπολέμηση των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, «ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα ΑμεΑ, προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», για να σημειώσει ότι από την πολύχρονη θητεία του ως αυτοδιοικητικός -στην πρωτοβάθμια, αλλά και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση-, «έχω συνείδηση και του προβλήματος, αλλά και των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα».

Ο Π. Νίκας αναγνώρισε ότι στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματικά γίνει βήματα αναφορικά με τα άτομα ΑμεΑ, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εναρμόνισε τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους η στήριξη των ΑμεΑ και των δικαιωμάτων τους.

«Χρειάζονται πολύ περισσότερα βήματα»

Τα βήματα αυτά, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι έγιναν τόσο στο επίπεδο των επιδομάτων, όσο -και κυρίως- στο επίπεδο της εκπαίδευσης, με τα ειδικά σχολεία, ενώ πλέον και τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ καλύτερα, όπως είπε, τονίζοντας πάντως πως «χρειάζεται βεβαίως να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα», καυτηριάζοντας παράλληλα συμπεριφορές και φαινόμενα εκμετάλλευσης των αμεα που δυστυχώς εξακολουθούν να αμαυρώνουν την κοινωνία μας.

Ως προς τα πεπραγμένα της Περιφέρειας αναφορικά με τα ζητήματα πρόνοιας για τα ΑμεΑ, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αγησίλαος” για το οποίο διατέθηκαν 1.417.000 ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, ενώ στάθηκε στην εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού -πλέον και βουλευτή- στο πλαίσιο του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής “Διατροφή” στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Το εν λόγω πρόγραμμα, είπε ο περιφερειάρχης αφορά στην σίτιση και προώθηση υγιεινής διατροφής σε μαθητές μεα στα ειδικά σχολεία καθώς και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου -περί τα 1.200 παιδιά συνολικά-, που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό πρόγραμμα σίτισης.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε στην υποστήριξη από την Περιφέρεια ενός προγράμματος πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Εκπαιδευτικής – Διαχειριστικής ΑΜΚΕ. Ο περιφερειάρχης μίλησε για την σημαντική και εξαιρετικά ανθρώπινη προσφορά στον συνάνθρωπο και το συνολικό κοινωνικό έργο που επιτελεί “Ο Κήπος της Λυσούς”, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Οπως τόνισε, «παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να διαχυθούν, θα πρέπει να στηριχθεί το εθελοντικό κίνημα υποστήριξης των παιδιών, των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη. Αλλά ό,τι δομές και να έχουμε, εν αρχή ην η αγάπη. Αν δεν διαθέτει αγάπη αυτός που πλησιάζει τα παιδιά,  τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και ανάγκες, δεν μπορεί να βοηθήσει» σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια στηρίζει και το “Ευθύμειο” Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες στην Κόρινθο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας και των εθελοντικών δομών της.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε μνεία στο έργο που έχει επιτελέσει ο Άγγελος Χρονάς ως αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας τόσο προς τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη, καθώς και προς τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκο Καραλή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Sports in

Εκεί που δεν έφτασε ποτέ κανείς άλλος Έλληνας -σε μια σεζόν- στα κύπελλα Ευρώπης (vids)

Ο Κώστας Φορτούνης κάνει πράγματα που νομίζαμε πως δεν υπάρχουν στα μέρη μας και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 13 Απριλίου 2024