Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο 300άρης Τσιτσιπάς και το κλειστό κλαμπ των τριών (vids)

Ο 300άρης Τσιτσιπάς και το κλειστό κλαμπ των τριών (vids)

Ο Στέφανος είναι ένας από τους τρεις τενίστες που βρίσκονται για πέντε διαδοχικές σεζόν μέσα στην κορυφαία 10άδα – 300 νίκες καριέρας, 50+ για 4η φορά.

Αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στα ATP Finals για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο συμπατριώτης μας πήγε με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο Τορίνο, μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε σε Βιέννη (500) και Παρίσι (1000), αλλά ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του.

Στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής με τον Γιάνικ Σίνερ δεν μπόρεσε να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης, λόγω των ενοχλήσεων που ένιωθε και μοιραία ηττήθηκε από τον Ιταλό με 2-0 σετ, ενώ στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής με τον Χόλγκερ Ρούνε αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά τα πρώτα games, βάζοντας τέλος στη φετινή του παρουσία στα ATP Finals.

Ο Στέφανος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να είναι σταθερά ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο.

Μια δύσκολη σεζόν

Η φετινή ήταν μια από τις πιο δύσκολες σεζόν του Στέφανου Τσιτσιπά, με τον συμπατριώτη μας να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και να έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου παιχνιδιού. Ο Ελληνας τενίστας μέσα στο 2023 κατέκτησε μόλις έναν τίτλο: Στο τουρνουά που έγινε Λος Κάμπος, ενώ είχε δύο ακόμα χαμένους τελικούς. Στο Αυστραλιανό Οπεν (από τον Τζόκοβιτς) και στη Βαρκελώνη (από τον Αλκαράθ).

Ο 25χρονος ξεκίνησε εξαιρετικά τη σεζόν, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις σε United Cup και Αυστραλιανό Οπεν, έχοντας 10 νίκες σε 11 παιχνίδια: Η μοναδική ήττα ήταν από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του πρώτου χρονικά Grand Slam του 2023 με 3-0 σετ.

Μετά, όμως, ακολούθησαν οι χαμηλές πτήσεις και οι πρόωροι αποκλεισμοί σε Ρότερνταμ (ATP 500), Ιντιαν Γουέλς (ATP 1000), Μαϊάμι (ATP 1000) και Μόντε Κάρλο (ATP 1000), πριν ανεβάσει εκ νέου την απόδοσή του και φτάσει μέχρι τον τελικό της Βαρκελώνης (ATP 500), όπου ηττήθηκε από τον Κάρλος Αλκαράθ με 2-0 σετ. Στη συνέχεια έφτασε μέχρι τους οκτώ στη Μαδρίτη (ATP 1000), μέχρι τα ημιτελικά στη Ρώμη (ATP 1000) και μέχρι τους «8» στο Ρολάν Γκαρός (Grand Slam, σ.σ ηττήθηκε και πάλι από τον Κάρλος Αλκαράθ) Πριν αρχίσει όμως και πάλι η αγωνιστική πτώση και οι πρόωροι αποκλεισμοί στα τουρνουά που έγιναν σε Στουτγκάρδη, Χάλε, Μαγιόρκα και Γουίμπλεντον. Στα τέλη Ιουλίου κατέκτησε τον τίτλο στο Λος Κάμπος (ATP 250), νικώντας στον τελικό τον Αλεξ Ντε Μινόρ με 2-0. Ηταν και το μοναδικό τρόπαιο που κατέκτησε στη φετινή σεζόν, για να ακολουθήσουν όμως και πάλι πρόωροι αποκλεισμοί σε Τορόντο (ATP 1000), Σινσινάτι (ATP 1000), US Open (Grand Slam), Πεκίνο (ATP 500), Σανγκάη (ATP 1000) και Αμβέρσα (ATP 250).

Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν ανέβασε την απόδοσή του και τα πήγε καλύτερα σε Βιέννη (Ημιτελικά) και Παρίσι (ημιτελικά). Εδειχνε να βρίσκει ρυθμό και να είναι ικανός να κοιτάξει στα μάτια τους κορυφαίους τενίστες της παγκόσμιας κατάταξης της ATP και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες του, αλλά ο τραυματισμός τον ανάγκασε να αποσυρθεί.

300 νίκες καριέρας και 50+ για τέταρτη σεζόν

Η νίκη που πέτυχε απέναντι στον Κάρεν Κατσάνοφ στα προημιτελικά του Παρισιού ήταν και η τελευταία που σημείωσε μέσα στο 2023. Ηταν, όμως, σημαντική, καθώς ξεπέρασε για 4η φορά τις 50+ νίκες σε μια σεζόν, ενώ έφτασε τις 300 νίκες στην καριέρα του (300-140).

Ο Τσιτσιπάς μέσα στο 2023, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε, κατάφερε να πετύχει 51 νίκες σε 75 αναμετρήσεις και να ξεπεράσει για τέταρτη σεζόν και τρίτη σερί τις 50 νίκες μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Το 2019 σταμάτησε στις 54, το 2021 στις 55 και το 2022 στις 61: Νούμερο που αποτελεί μέχρι τώρα το career high του.

Πέμπτο σερί year-end Top-10 για τον Τσιτσιπά

Ο Στέφανος ολοκλήρωσε το 2023 στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ATP με 4.235 πόντους στο ενεργητικό του και για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν έμεινε στο top-10.

Μόνο τρεις τενίστες έχουν καταφέρει να βρίσκονται για πέντε διαδοχικές χρονιές μέσα στην κορυφαία 10άδα, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να είναι σε αυτό το κλειστό κλαμπ, μαζί με τον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρώσο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Ο συμπατριώτης μας έχει επιδείξει σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο και παρά τη μέτρια σεζόν που πραγματοποίησε κατάφερε να μείνει στο top-10 και να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου τένις.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024