Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
To «παιδί» του Τζόκοβιτς και η μάχη για το next best thing του παγκόσμιου τένις (vids)

To «παιδί» του Τζόκοβιτς και η μάχη για το next best thing του παγκόσμιου τένις (vids)

Ο Χαμάντ Μεντζέντοβιτς βρίσκεται υπό την προστασία του Νόβακ Τζόκοβιτς και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα του παγκοσμίου τένις.

Στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μεταφέρεται η δράση του παγκοσμίου τένις, όπου θα διεξαχθούν οι τελικοί για τους κορυφαίους τενίστες της φετινής σεζόν κάτω των 21 ετών. Μια ιδιαίτερη διοργάνωση, με διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής, όπου θα αναμετρηθούν οι οκτώ καλύτεροι τενίστες της νέας γενιάς (Next Gen ATP Finals, από τις 28/11 έως 2/12).

Ξεχάστε όσα ξέρατε

Τα παιχνίδια είναι best of five sets. Δηλαδή, για να νικήσει κάποιος τον αγώνα πρέπει να κερδίσει 3 σετ. Τα σετ κρίνονται στα 4 νικηφόρα γκέιμς. Σε περίπτωση που το σετ είναι 3-3 γκέιμς, τότε υπάρχει τάι μπρέικ. Στα υπόλοιπα τουρνουά τα σετ κρίνονται στα 6 νικηφόρα γκέιμς και σε περίπτωση ισοπαλίας (6-6) παίζεται τάι μπρέικ.

Αλλαγές που ενδεχομένως να δούμε να εφαρμόζονται στο άμεσο μέλλον από την ATP και στα υπόλοιπα τουρνουά

Στα γκέιμς δεν υπάρχει αβαντάζ (στο 40-40), αλλά ξαφνικός θάνατος. Οποιος πάρει τον πόντο παίρνει και το γκέιμ. Επίσης, στα σερβίς δεν υπάρχει let. Δηλαδή, αν μετά το σερβίς η μπάλα χτυπήσει στο φιλέ και αλλάξει πορεία (προϋπόθεση να μπει στο τετραγωνάκι που ορίζει ο βασικός κανονισμός) ο πόντος συνεχίζεται κανονικά. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρχουν κριτές γραμμών, αλλά ένα ηλεκτρονικό σύστημα (σ.σ Hawk-Eye Live), που θα ενημερώνει αυτόματα τον chair umpire σε κάθε πόντο αν η μπάλα είναι εντός ή εκτός γραμμών.

Επίσης, οι θεατές που βρίσκονται στις κερκίδες της αριστερής και δεξιάς πλευράς του κορτ θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα κατά τη διάρκεια των πόντων, κάτι που απαγορεύεται μέχρι τώρα στα τουρνουά. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους φιλάθλους που βρίσκονται στις baselines πίσω από τους αθλητές, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση κατά τη διάρκεια των πόντων. Στα Next Gen Finals οι τενίστες θα έχουν τη δυνατότητα στην ανάπαυλα των σετ να συνομιλήσουν με τους προπονητές τους μέσω ακουστικών και μικροφώνων. Οι παίκτες θα φορούν τα ακουστικά και θα συζητούν με τους προπονητές τους.

Το «παιδί» του Τζόκοβιτς ανάμεσα στους οκτώ

Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις των Next Gen ATP Finals (σ.σ από το 2018 όταν και καθιερώθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη διοργάνωση), οι τενίστες που θα λάβουν μέρος θα είναι οκτώ. Ανάμεσά τους φέτος είναι και το «παιδί» του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο λόγος για τον Χαμάντ Μεντζέντοβιτς (No. 111). Ο 20χρονος Σέρβος είναι υπό την προστασία του Τζόκοβιτς, ο οποίος τον βοηθάει τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε αγωνιστικό. «Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με βοήθησε οικονομικά. Μου έδωσε ό,τι χρειάζομαι για την καριέρα μου. Τα κάλυψε όλα. Με βοήθησε όταν το χρειαζόμουν και με βοηθάει ακόμα με όλους τους τρόπους. Χαίρομαι που είναι εκεί για μένα», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Χαμάντ.

Ο Μεντζέντοβιτς προπονείται συχνά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον θρυλικό Σέρβο να του δίνει οδηγίες για το πώς θα βελτιωθεί και θα εξελίξει το παιχνίδι του. Προπονητής του Χαμάντ είναι ο βετεράνος τενίστας και πολύ καλός φίλος του «Νόλε», Βίκτορ Τροίτσκι.

Ο 20χρονος θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκόσμιου τένις και ακούγοντας τις συμβουλές του Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα.

Αναμφίβολα ο Μεντζέντοβιτς ξεχωρίζει στα φετινά Next Gen Finals, όπου θα βρεθούν επίσης οι Αρθουρ Φιλς (No. 36), Ντομινίκ Στράικερ (No. 92), Λουκα Βαν Ασε (No. 66), Φλάβιο Κομπόλι (No. 100), Αλεξ Μικάελσεν (No. 94), Λούκα Νάρντι (No. 118) και Αμπντουλάχ Σελμπάι (No. 187).

Το φορμάτ και τα χρηματικά έπαθλα

Οι οκτώ τενίστες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα περάσουν στα ημιτελικά και οι νικητές στον τελικό της φετινής διοργάνωσης. Κάθε τενίστας θα λάβει 150.000$ για τη συμμετοχή του, ενώ για κάθε νίκη στη φάση των ομίλων θα επιβραβευτεί με 32.500$.

Οι νικητές των ημιτελικών θα πάρουν από 113.500 δολάρια, ενώ αυτός που θα κατακτήσει τον τίτλο θα λάβει άλλα 153.000$. Μάλιστα, το χρηματικό έπαθλο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, εάν πάρει ο νικητής κατακτήσει το τρόπαιο χωρίς να ηττηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει το ποσό των 514.000 δολαρίων.

Ο Τσιτσιπάς και ο Σίνερ

Πέρσι το βαρύτιμο τρόπαιο κατέληξε στον Αμερικανό, Μπράντον Νακασίμα, ο οποίος στον τελικό νίκησε τον Τσέχο, Γίρι Λεχέτσκα με 3-0 σετ (4-3 [5], 4-3 [6], 4-2). Το 2018, στην πρώτη έκδοση των Next Gen Finals, νικητής αναδείχθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς και το 2019 ο Γιάνικ Σίνερ. Δύο από τους κορυφαίους πλέον τενίστες στον κόσμο.

Sports in

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 88-95: Το έκανε 2-2 και… βλέπει Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι Τελ Αβίβ επικρατώντας με 95-88, ισοφάρισε τη σειρά σε 2-2 και θα παίξει την πρόκρισή του στο Final Four στο ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024