Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζέρεμι Ντοκού: Η εξαίρεση στον... κανόνα του Γκουαρντιόλα (vids)

Τζέρεμι Ντοκού: Η εξαίρεση στον… κανόνα του Γκουαρντιόλα (vids)

Γιατί ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει δώσει... ελευθερία στον Τζέρεμι Ντοκού; - Το τεράστιο ταλέντο και τα απίστευτα στατιστικά του Βέλγου επιθετικού

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα αποτελεί κατά γενική ομολογία τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια, τον άνθρωπο που άλλαξε και εξέλιξε το ποδόσφαιρο και εκείνον που πιθανότατα μετά το τέλος της προπονητικής του καριέρας θα θεωρηθεί ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Ο Καταλανός τεχνικός έχει κατακτήσει τα πάντα στη σπουδαία καριέρα του με τις Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Μάντσεστερ Σίτι, ενώ με τους «πολίτες» έχει φτάσει σε ένα σημείο να κάνει… πλάκα στην Premier League. Έχει πανηγυρίσει τρία σερί πρωταθλήματα (πέντε συνολικά), ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατέκτησε το πρώτο Champions League στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Ντοκού και η… ιδιαίτερη κίνηση του Πεπ Γκουαρντιόλα

Ο Γκουαρντιόλα είναι χωρίς αμφιβολία ένας προπονητής με συγκεκριμένη μεθοδολογία σε όλες τις ομάδες που έχει προπονήσει και με την Μάντσεστερ Σίτι όλη αυτή την 7ετία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει… τερματίσει το ποδόσφαιρο. Οι «πολίτες» πνίγουν τους αντιπάλους τους, ανεξαρτήτως του ποιους αγωνίζεται και που, ή ποιος είναι απέναντι τους, με τον Καταλανό να έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να προσαρμόσει όλους τους παίκτες που έχει φέρει στην ομάδα στο σύστημα και στον τρόπο παιχνιδιών των τρεμπλούχων.

Παίκτες όπως ο Τζακ Γκρίλις και ο Ριγιάντ Μαχρέζ μέχρι πρότινος (πλέον παίζει στην Αλ Αχλί), που ήταν απρόβλεπτοι στο παιχνίδι τους, ενδεχομένως και… ατομιστές, χωρίς… χαλινάρι ή ακόμη και παλιότερα παραδείγματα (Λιρόι Σανέ) προσαρμόστηκαν στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ο Γκουαρντιόλα λοιπόν τη φετινή σεζόν αποφάσισε να κάνει μια και μόνο εξαίρεση σε όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στη Μάντσεστερ Σίτι. Και αυτή έχει ονοματεπώνυμο. Τζερεμί Ντοκού.

Ο 21χρονος Βέλγος, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρεν είναι ο μοναδικός από όλους τους επιθετικούς της ομάδας που μοιάζει να έχει μεγαλύτερη ελευθερία από τον Γκουαρντιόλα και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Η ικανότητα του στο ένας με έναν, η ταχύτητα του, η ικανότητα του να δημιουργεί και ο εντυπωσιακός χειρισμός που διαθέτει έχουν αναγκάσει τον Καταλανό τεχνικό να του δίνει το ελεύθερο να… παρακάμψει το ποδόσφαιρο που παίζει εδώ και χρόνια η ομάδα του.

Ένας σπουδαίος ντριμπλέρ

Ο Ντοκού είναι ο πρώτος παίκτης σε πετυχημένες ντρίμπλες σε όλη την Premier League με 43, παρότι έχει ξεκινήσει βασικός μόλις σε 8 παιχνίδια και κόντρα στη Λίβερπουλ έκανε ένα επικό… πάρτι από τα αριστερά που κινούνταν συνήθως. Ο Γκουαρντιόλα μπορεί να μην ήταν αυτός που ζήτησε την υπογραφή του Ντόκου, αλλά απολαμβάνει την εμπειρία και την μεγάλη κίνηση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Τσίκι Μπεγκιριστάιν να τον φέρει στο Μάντσεστερ.

«Δημιουργεί κάτι για το κοινό», είπε ο Γκουαρντιόλα μετά τον αγώνα της Μπόρνμουθ. «Όταν παίρνει την μπάλα όλοι ενθουσιάζονται – κι εγώ μαζί τους. Αυτή είναι η αλήθεια». Ο Καταλανός όμως αν και έχει δώσει το «οk» στον Βέλγο να ντριμπλάρει και να κάνει ότι θέλει με την μπάλα, έσπευσε να επισημάνει ότι η ντρίμπλα θα επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα σενάρια.

«Είναι δύσκολο να βρεις ποδοσφαιριστές που να μπορούν να ντριμπλάρουν γιατί οι προπονητές λένε να μην χάσεις την μπάλα», είπε. «Δεν μου αρέσει ο κόσμος να ντριμπλάρει 60 μέτρα, αλλά, αν βρίσκεται στα 18 μέτρα από το τέρμα μπορείς να ρισκάρεις. Γνωρίζουν ότι έχουν όλη την ελευθερία σε αυτόν τον τομέα να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν – και κυρίως αυτός παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Δεν κάνει σχεδόν ποτέ λάθος ντρίμπλα».

Με τη Λίβερπουλ πήγε η ντρίμπλα… σύννεφο

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί το Σάββατο να μην κατάφερε να κερδίσει τη Λίβερπουλ εντός έδρας (1-1), όμως ο Τζέρεμι Ντοκού έκανα τρομερή εμφάνιση και αναδείχτηκε MVP. Ο Βέλγος πλαγιοκοπούσε συνεχώς, έκανε… γιο γιο τους αντίπαλους αμυντικούς και ήταν η «κινητήριος» δύναμη στην επίθεση των πολιτών.

Κάθε φορά που ακουμπούσε τη μπάλα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για κάτι καλό για την Μάντσεστερ Σίτι και το κοινό στο «Etihad» εκστασιαζόταν. Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, ΜακΆλιστερ βίωσαν πολλάκις τα «τσαλιμάκια» και τις ντρίμπλες από τον εκρηκτικό Ντοκού. Οι ντρίμπλες διαδέχτηκαν η μία την άλλη, με τον επιθετικό της Σίτι να ολοκληρώνει το ματς με 12 πετυχημένες ντρίμπλες στις 16 που επιχείρησε!

Συνολικά είχε 4 ευκαιρίες στο ματς, ενώ κουβάλησε την μπάλα σε απόσταση 432 μέτρων και έκανε 29 πάσες στο επιθετικό τρίτο. Πώς να μην τον αφήνει ελεύθερο ο Γκουαρντιόλα, όταν έχει την ικανότητα να προσφέρει το διαφορετικό στο παιχνίδι μιας τόσο «καλοκουρδισμένης» μηχανής.

Κλειδί η απουσία του Ντε Μπρόινε

Ο Ντοκού είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν επέλεξε ο Γκουαρντιόλα, αλλά έδωσε τη συγκατάθεση του για να αποκτηθεί. Ενδεχομένως λοιπόν αν δεν είχε τόσες απουσίες και κυρίως αν όλο αυτό το διάστημα δεν είχε τραυματιστεί ο Κέβιν Ντε Μπρόινε να μην είχε τόσο χώρο και χρόνο.

Από την άλλη, αν ήταν και ο Ντε Μπρόινε διαθέσιμος και ο Ντοκού στην ενδεκάδα καταλαβαίνει κανείς πόσο πιο εύκολο θα γινόταν και το ίδιο το παιχνίδι του Ντοκού, με τον συμπατριώτη του να τον «ταϊζει». Παρόλα αυτά πλέον ο Ντοκού έχει μπει για τα καλά στην… εξίσωση της Σίτι, είναι μέλος του ροτέισον και μάλιστα σημαντικό, ενώ έχει εκτοξεύσει και την αξία του και τα στατιστικά του. Και το σημαντικότερο είναι ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και μαζί με τον Γκουαρντιόλα θα γίνει ακόμη καλύτερος, όπως συμβαίνει στατιστικά με όλους σχεδόν τους παίκτες που έχει προπονήσει ο Καταλανός.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο Ντοκού είναι τρίτος σε ασίστ στην Premier League με 5 τελικές πάσες στα 10 ματς που έχει αγωνιστεί, ενώ μετράει και 2 τέρματα. Έχει βγει MVP τόσο στο ματς με τη Λίβερπουλ, όσο και σε εκείνο με την Μπράιτον (2-1), αλλά και απέναντι στην Μπόρνμουθ (6-1), που είχε 4 ασίστ και 1 γκολ.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024