Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Μια ξεχωριστή Κυριακή σε ένα μουσείο - 10 προτάσεις

Μια ξεχωριστή Κυριακή σε ένα μουσείο – 10 προτάσεις

Μια όμορφη βόλτα στην πρωτεύουσα

Όταν πρόκειται για αξιοθέατα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία στην Αθήνα, έχεις τόσες επιλογές πού δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις.

Εμείς διαλέξαμε 10 από τα σημαντικότερα μουσεία στην Αθήνα, για μια όμορφη βόλτα στην πρωτεύουσα.

1. Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα κόσμημα και ένας πνεύμονας πολιτισμού για τον οποίο η Αθήνα πρέπει να είναι υπερήφανη.  Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία αλλά και ιδανική επιλογή για να συνεχίσετε μετά την περιήγηση στο Μουσείο, την βόλτα σας στις κοντινές γειτονιές του Παγκρατίου και του Κέντρου.

2.Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Αυτό το μουσείο-κόσμημα της Αθήνας, σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Η συλλογή επικεντρώνεται στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβάνοντας σπάνια έργα τέχνης μεγάλων ονομάτων της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας όπως Cézanne, van Gogh, Gauguin, Monet, Degas, Rodin, Toulouse-Lautrec, Bonnard, Picasso, Braque, Léger, Miró, Giacometti, Balthus, καθώς και έργα διακεκριμένων ονομάτων της ελληνικής πρωτοποριακής ζωγραφικής όπως Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης.

3.Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός στo κέντρο της Αθήνας που εστιάζει στην προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας.

4.Το Μουσείο της Ακρόπολης

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μουσεία της χώρας, με εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα μέσα σε μια έκταση 14,000μ2 που ρίχνουν φως στην περίοδο ακμής της αρχαίας Αθήνας (5ο αιώνα, «χρυσό αιώνα» του Περικλή) μέσα από αγάλματα και καθημερινά αντικείμενα, αλλά και μέσα από αναπαραστάσεις κτηρίων της Ακρόπολης, όπως το Ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερέχθειο.

5.Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Όλη η ιστορία της Ελλάδας (νεολιθική, κυκλαδική, μυκηναϊκή, κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, ενετική, οθωμανική και σύγχρονη) αποτυπώνεται μέσα από αγάλματα, μικρογραφίες, επιτύμβιες στήλες, εργαλεία, όπλα και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

6.Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς βρίσκεται στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου, ένα κτίριο του 2ου αιώνα π.Χ., το οποίο δώρισε στους Αθηναίους ο βασιλιάς της Περγάμου Άτταλος Β’ και το οποίο αποτελεί την πρώτη εμπορική στοά της αρχαίας Αθήνας. Το μουσείο παρουσιάζει αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών αντικειμένων, όπως ταμπέλες αναγνώρισης προϊόντων, ένα πήλινο ρολόι νερού και επίσημα χάλκινα ψηφοδέλτια, αλλά και προτομές από τη ρωμαϊκή περίοδο.

7. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη) από το 1962. Αντικείμενό του, η ιστορία του νεότερου Ελληνισμού: η περίοδος της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, η Επανάσταση του 1821, οι απελευθερωτικοί αγώνες, η δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους, η πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού μέχρι σήμερα.

8.Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η επίσκεψη στο Μουσείο αποτελεί μία πολυδιάστατη εμπειρία που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με το βασίλειο των φυτών και των ζώων και τον εισάγει με εύληπτο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου, στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων.

9.Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα παλαιότερα κρατικά μουσεία της Ελλάδος. Διαθέτει 500.000 προσκτήματα -κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα- που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς

Οι πλουσιότερες συλλογές είναι αυτές των αρχαίων νομισμάτων, που αφορούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για τα νομίσματα των πόλεων-κρατών, των βασιλέων και των ηγεμόνων του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού κόσμου, της ρωμαϊκής Δημοκρατίας, των Ρωμαίων αυτοκρατόρων και των επαρχιών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

10. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.

Πηγή: diakopes.gr 

Sports in

Αποθέωση Μεντιλίμπαρ από την ισπανική «AS»

Η ισπανική «AS» εκθειάζει τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία ονειρική εβδομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024