Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Συνεννοείται με Βρετανία για αγορά Eurofighter

Τουρκία: Συνεννοείται με Βρετανία για αγορά Eurofighter

Ο Γκιουλέρ είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς στην Άγκυρα

Θέλοντας να ανανεώσει τον στόλο των μαχητικών της, η Τουρκία άρχισε να συζητά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την αγορά 40 Eurofighter. O υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά των μαχητικών, αν και η Γερμανία έχει ήδη διαφωνήσει.

Συγκεκριμένα, ο Γκιουλέρ είχε συνομιλίες για το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς στην Άγκυρα την Πέμπτη. «Η Τουρκία θέλει να αγοράσει την πιο προηγμένη, νεότευκτη έκδοση του Eurofighter», πρόσθεσε.

Περιπλέκονται τα πράγματα με τα F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγκάζεται να στραφεί προς τα Eurofighter, καθώς βλέπει πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 απομακρύνεται. Ήδη η χώρα έχει ζητήσει από τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και 79 κιτ εκσυγχρονισμού των υπάρχοντων αεροσκαφών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστήριξε και προώθησε την πώληση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κογκρέσο, αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία μπλόκαρε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι η επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα, περιπλέκοντας έτι περαιτέρω τα πράγματα.

Η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της στα κράτη της ΕΕ για την αγορά Eurofighter

Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με Βρετανία και Ισπανία για την αγορά των μαχητικών

Η εναλλακτική λύση

«Οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν ανάγκη από νέα αεροσκάφη. Η πρώτη μας επιλογή είναι τα F-16… Αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα να μην λάβουμε θετική απάντηση σε αυτή την παρατεταμένη διαδικασία, τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon είναι οι καταλληλότερες εναλλακτικές λύσεις για τα F-16», δήλωσε αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε ότι «Οι αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να πεισθεί η Γερμανία να υποχωρήσει από τις αντιρρήσεις της.»

Σημειώνεται τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, η οποία εκπροσωπείται από τις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024