Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Οριακά αξιωματική αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

«Παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα» αναφέρουν στο κείμενό τους οι αποχωρήσαντες.

Η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, είναι πλέον γεγονός και αφήνει το κόμμα περισσότερο λαβωμένο, μιας και εκτός των άλλων μειώνεται κατά πολύ η κοινοβουλευτική του δύναμη.

Η ομάδα των «6+6», ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο, το οποίο υπογράφουν 57 στελέχη, που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, και στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στον Κασσελάκη.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά» και πως ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Μάλιστα, στην επιστολή τους δίνουν τη δική τους απάντηση στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες Τρίτη (22.11.2023), ότι ο ίδιος έχει αποκηρύξει εντελώς τη μνημονιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ με Κατρούγκαλο και Τσακαλώτο. «Παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος πήγαν λίγο πριν τις 10 το πρωί, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.

Είχαν προηγηθεί οι ανεξαρτητοποιήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα.

Ολοταχώς για νέα ΚΟ – Οριακά αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ

«Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11», δήλωσε σχετικά ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για δύσκολη απόφαση  και συμπλήρωσε ότι «είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεχθήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια. Για εμάς από εδώ και πέρα, το κρίσιμο είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση».

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμεί πλέον 36 βουλευτές από 47 που είχε εκλέξει στις βουλευτικές εκλογές

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αριθμεί πλέον 36 βουλευτές από 47 που είχε εκλέξει στις βουλευτικές εκλογές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές.

«Όλα καλά, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι την κίνηση αυτή θα κρίνει η ιστορία. Υπογραμμίζεται δε, πως μόνη διαφωνία των όσων αποχώρησαν από το κόμμα σήμερα είναι ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία» αναφέρει μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου. Και προσθέτει:

«Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».

Ανασύσταση του Πολιτικού Κέντρου

Σαν επιταχυντής εξελίξεων, έδρασε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να συγκαλέσει σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, έχοντας ως θέμα μάλιστα  τη «συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου».

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκε ως ένα είδος τελεσίγραφου προς την πλευρά των «6+6». Παράλληλα, έδειξε πως θέλει να τελειώνει προκειμένου να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα στην ανασύνταξη του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό κέντρο, το οποίο θέλει να συγκροτήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο «πρωινός καφές», που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή μία ομάδα στελεχών απ’ όλες τις τάσεις, η οποία χάραζε την πολιτική τακτική του κόμματος.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024