Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Εθνικός Ύμνος της Ισπανίας δεν έχει στίχους;

Γιατί ο Εθνικός Ύμνος της Ισπανίας δεν έχει στίχους;

Ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας είναι από τους λίγους που δεν διαθέτουν στίχους

Ένας από τους λίγους εθνικούς ύμνους που δεν έχουν επίσημους στίχους είναι ο ισπανικός, γνωστός και ως «La Marcha Real» (Βασιλική Πορεία). Ο λόγος έχει να κάνει κυρίως με την ιστορία και την πολιτική της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι αρχές του «La Marcha Real» χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, όταν χρησιμοποιήθηκε ως μουσικό κομμάτι για τελετές και επίσημες περιστάσεις. Το κομμάτι αυτό εξελισσόταν και κέρδιζε διεθνή αναγνώριση ως εθνικός ύμνος, χωρίς όμως να έχουν προστεθεί στίχοι, γιατί θεωρούνταν περισσότερο ένα μουσικό έργο παρά τραγούδι.

Από που προέρχεται

Η προέλευση του εθνικού ύμνου της χώρας δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν διαφωνίες, τόσο με τη δημιουργία του, όσο και με το ποιος τον έχει συνθέσει. Υπάρχει δε μία θεωρία που αναφέρει ότι ο ύμνος δημιουργήθηκε από τον Manuel de Espinosa de los Monteros, έναν ισπανό συνθέτη, το 1761. Αυτή η θεωρία προέρχεται από ένα ιστορικό κείμενο που βρέθηκε στη Μαδρίτη και περιγράφει την πρώτη δημόσια εκτέλεση του ύμνου στο παλάτι της Μαδρίτης.

Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι η μελωδία έχει βασιλικές ρίζες και προέρχεται από μια παλαιότερη εποχή, ίσως από τον 17ο αιώνα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ύμνος προέρχεται από τη Γαλλία, από τη μελωδία του «Marche des Grenadiers», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προέρχεται από τη Γερμανία.

Παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την προέλευση του «La Marcha Real», η μελωδία του ύμνου είναι ευρέως αναγνωρίσιμη και παραμένει σημαντικό σύμβολο της ισπανικής εθνικής ταυτότητας.

Διάφορες προσπάθειες προσθήκης στίχων

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Ισπανίας, υπήρξαν προσπάθειες να προστεθούν στίχοι στον εθνικό ύμνο. Αυτές οι προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία, καθώς τα διάφορα κύματα πολιτικής αλλαγής και τα κυρίαρχα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν επίσημο στιχουργικό κείμενο που θα αντιπροσώπευε το σύνολο της ισπανικής κοινωνίας.

Επίσης, η έλλειψη στίχων στον ισπανικό εθνικό ύμνο ενδέχεται να αντικατοπτρίζει την πολυμορφία και την περιφερειακή ταυτότητα της Ισπανίας. Η χώρα αποτελείται από διάφορες περιφέρειες, όπως η Καταλονία, η Βασκονία και η Γαλικία, που έχουν τις δικές τους γλώσσες και πολιτιστικές ταυτότητες. Η προσθήκη στίχων στον εθνικό ύμνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσπάθεια επιβολής μιας ενιαίας ταυτότητας σε μια χώρα με πολλαπλές πολιτιστικές εκφράσεις.

Η Ισπανία είναι από τις λίγες ώρες που ο εθνικός ύμνος δεν έχει στίχους

Ποιοι άλλοι εθνικοί ύμνοι δεν έχουν στίχους

Πέρα από τον ισπανικό εθνικό ύμνο, υπάρχουν και άλλοι ύμνοι που δεν έχουν στίχους ή τουλάχιστον κάποιοι δεν έχουν επίσημους στίχους. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι κάτωθι:

  1. Ο Εθνικός Ύμνος του Κοσσυφοπεδίου

Ο εθνικός ύμνος του Κοσσυφοπεδίου, γνωστός ως «Europe», είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα εθνικών ύμνων χωρίς στίχους. Είναι ένα σύντομο μουσικό κομμάτι που δημιουργήθηκε από τον Mendi Mengjiqi.

       2. Εθνικός Ύμνος του Κοσσυφοπεδίου

Ο εθνικός ύμνος του Σαν Μαρίνο, γνωστός ως «Inno Nazionale della Repubblica», είναι επίσης χωρίς στίχους. Παρόλο που υπήρχαν στίχοι στο παρελθόν, δεν θεωρούνται πλέον επίσημοι.

Τέλος, υπάρχουν ακόμη και κάποιοι εθνικοί ύμνοι που, είτε έχουν πολύ λίγους στίχους, είτε οι στίχοι τους δεν τραγουδιούνται συχνά, όπως ο εθνικός ύμνος της Ισλανδίας, «Lofsöngur». Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μουσικό κομμάτι του ύμνου κυριαρχεί και οι στίχοι είναι δευτερεύοντες.

Και για του λόγου το αληθές:

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024