Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα

1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα

Νηοπομπή 1.000 σκαφών αναχωρεί από την Τουρκία με προορισμό τη Γάζα έχοντας ως στόχο να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

Πανστρατιά για να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας με περίπου 1.000 σκάφη που θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη για να κατευθυνθούν στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείο.  Η πρωτοβουλία θυμίζει τα γεγονότα του 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα επιβάτες του πλοίου «Mavi Marmara» είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση, γράφουν οι Times of Israel.

Η  πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οξού, ένας από τους διοργανωτές της νηοπομπής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». Με tweet του ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Μεταξύ των 1.000 σκαφών θα είναι 313 σκάφη με Ρώσους ακτιβιστές και 104 με Ισπανούς. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα συμμετάσχουν στον στολίσκο, δήλωσε στη Haber7 ο Οξού.

Ο στολίσκος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.

Ο Βολκάν Οξού δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να προκληθεί αναστάτωση στα διεθνή ύδατα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών ώστε να διακοπεί ο εφοδιασμός του Ισραήλ με αγαθά για μια εβδομάδα ή ακόμη και για 10 ημέρες.

Η αποστολή τον Δεκέμβριο του 2010.

Ο «Στόλος της Ελευθερίας»

Η ακτιβιστική δράση θυμίζει την προσπάθεια του «Στόλου της Ελευθερίας της Γάζας» όταν τον Μάιο του 2010 προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό.

Η νηοπομπή αρνήθηκε τις εντολές του ισραηλινού ναυτικού να αλλάξει πορεία προς το Ασντόντ και ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία, το «Mavi Marmara», το οποίο μετέφερε πάνω από 600 επιβάτες. Οι κομάντος άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές. Δέκα ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Μετά το περιστατικό με το «Mavi Marmara» επιχειρήθηκαν πολλές άλλες ανάλογες απόπειρες οι οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό αποτράπηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες.

Οι διαδηλωτές θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες»

«Το σιωνιστικό καθεστώς δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα να επαναλάβει το περιστατικό του Mavi Marmara», δήλωσε ο Τούρκος ακτιβιστής. «Τα πλοία πλέουν υπό τις σημαίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Λουξεμβούργου, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Ο ακτιβιστής σημείωσε ότι και πολυτελή σκάφη θα συμμετάσχουν στον στολίσκο και οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 14.000 δολάρια.

Ο Οξού υποσχέθηκε ότι οι διαδηλωτές θα «ακολουθήσουν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα φέρουν όπλα, «ούτε καν ένα σουγιά», ώστε να μην δώσουν στο Ισραήλ «αφορμή» για επέμβαση.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024