Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Στις 27 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για την αποχή των συμβολαιογράφων

Στις 27 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για την αποχή των συμβολαιογράφων

Η ξαφνική εμπλοκή έρχεται ενώ είχε διαφανεί οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της συντονιστικής επιτροπής.

H αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους, εξαιτίας της ψηφιοποίησης των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, παραμένει σε ισχύ παρά την προ τριών ημερών συμφωνία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων του κλάδου.

Τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μεταθέτει για την επόμενη Δευτέρα τις αποφάσεις μετά τη σύγκληση νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης «η οποία θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα λάβει νεότερες αποφάσεις». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι τελικές αποφάσεις, για το εάν θα προχωρήσουν σε άρση της αποχής ή θα τη συνεχίσουν επ’ αόριστον, θα παρθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Ξαφνική εμπλοκή

Η ξαφνική εμπλοκή έρχεται ενώ είχε διαφανεί οριστική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της συντονιστικής επιτροπής.

Κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής (17/11) μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του υφυπουργού Γιάννη Μπούγα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος υπήρξε κοινή συμφωνία.

Οι συμβολαιογράφοι, όπως τονιζόταν σε ανακοίνωσή τους, έκριναν «ικανοποιητικές τις εξελίξεις» μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα υπουργεία και θα παρακολουθούσαν στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Τι είχε συμφωνηθεί

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από διαβουλεύσεις, ενόψει της ενεργοποίησης της μεταρρύθμισης του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, είχαν καταλήξει στα εξής:

«Θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου»

«Από 1/1/2024 το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία, που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά και να υποβάλλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί, τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους».

Sports in

Ολυμπιακός-Μπάγερν Μονάχου 77-69: Έπαιξε με τη… φωτιά, αλλά δεν κάηκε

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 20 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως, στη συνέχεια χαλάρωσε και είδε την Μπάγερν να μειώνει ακόμα και στους 6, αλλά τελικά κατάφερε να πάρει τη νίκη με 77-69.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023