Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος

Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος

Στόχος η δημιουργία του πρώτου δικτύου μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας στη Χίο

Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», ξεκινά στο νησί από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης δράσης «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», που υλοποιήθηκε στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2023 στη Χίο. Μέσω της δράσης αυτής εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους πλέον καταρτισμένους  παραγωγούς μαστίχας του αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο και συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους μαστιχοπαραγωγούς, αναλύοντας την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή μέχρι και τους σύγχρονους τρόπους χρήσης της μαστίχας.

Σε προηγούμενη δράση εκπαιδεύτηκαν 48 καλλιεργητές μαστιχόδεντρων πάνω σε νέες πρακτικές, ώστε να εξελιχθούν στους πλέον καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς του αύριο

Οι συμμετέχοντες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας

Το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα: Διασφαλίζοντας το μέλλον ενός εθνικού προϊόντος – Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας στη Χίο», μέσω της επιμόρφωσης 20 επιλεγμένων μαστιχοπαραγωγών και της προσέγγισης, στη συνέχεια, όλων των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών μαστίχας, έχει στόχο να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο δίκτυο μεταφοράς, τεχνογνωσίας και καινοτομίας για την καλλιέργεια της μαστίχας στο νησί της Χίου, από τον παραγωγό προς τον παραγωγό (peer to peer).

Το δίκτυο αυτό θα ωφελήσει κάθε ενδιαφερόμενο/η μαστιχοπαραγωγό από τα 24 μαστιχοχώρια που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθόλη τη διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιμορφωθούν με διαδραστικό τρόπο πάνω στην καλλιέργεια της μαστίχας. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών θα πραγματοποιηθεί μέσω ομάδων μεταφοράς που θα δημιουργηθούν ανά συστάδα χωριών, με σημείο αναφοράς τους 20 ειδικά καταρτισμένους μαστιχοπαραγωγούς.

Θα επιλεχτούν 20 μαστιχοπαραγωγοί, οι οποίοι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς της περιοχής τους

Σε δύο φάσεις

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις υλοποίησης που θα διεξαχθούν παράλληλα:

Η πρώτη φάση, περιλαμβάνει την επιλογή 20 μαστιχοπαραγωγών, που διαθέτουν ήδη σχετική εμπειρία, οι οποίο θα προετοιμαστούν για να εκπαιδεύσουν τους μαστιχοπαραγωγούς της περιοχής τους:

α. μέσα από ειδικά σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών και εργαλείων παρακολούθησης μαθησιακών στόχων και

β. μέσα από σεμινάρια εμβάθυνσης σε τεχνικά θέματα και καλλιεργητικούς χειρισμούς.

Οι 20 επιλεγμένοι μαστιχοπαραγωγοί θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην περιοχή τους.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους μέχρι τις 30/11/2023.

Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, με σημείο αναφοράς τους 20 μαστιχοπαραγωγούς της πρώτης φάσης, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τεχνογνωσία για την καλλιέργεια της μαστίχας, δημιουργώντας, έτσι, ομάδες μεταφοράς και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Παράλληλα, κρίσιμα ερωτήματα ή προβλήματα προς επίλυση θα μεταφέρονται, μέσω των δικτύου, στην  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η υλοποίηση αυτής της φάσης θα πραγματοποιηθεί -ενδεικτικά- μέσω θεωρητικών εκπαιδεύσεων από καθηγητές Πανεπιστημίου, επιδεικτικών αγρών, ενημερωτικών ημερίδων και άλλων δράσεων με ενεργή συμμετοχή των παραγωγών.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή προς όλους τους ενδιαφερόμενους μαστιχοπαραγωγούς μετά από αίτησή τους καθόλη την διάρκεια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η δράση σχεδιάζεται και υλοποιείται  σε  συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την  Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η επιστημονική ομάδα πλαισιώνεται από πλειάδα έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, συντονιστής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024