Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Πλήγμα για τα μαστιχόδεντρα η διακοπή άρδευσης

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Πλήγμα για τα μαστιχόδεντρα η διακοπή άρδευσης

Να εξοικονομήσει 550.000 κυβικά μέτρα νερού λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων επιχειρεί η ΔΕΥΑΝΧ

Στους κινδύνους που εγκυμονεί η διακοπή άρδευσης των νέων μαστιχόδεντρων αναφέρεται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της προς την ΔΕΥΑΝΧ για την απόφαση διακοπής των αρδευτικών υδρομέτρων στο δήμο Χίου και στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, ζητώντας αναθεώρηση της σχετικής απόφασης.

Στην απόφασή της να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση νερού λόγων των μειωμένων βροχοπτώσεων τη φετινή χρονιά, αναφέρεται με την σειρά της η ΔΕΥΑΝΧ, επισημαίνοντας ότι στις 15 Μαΐου θα επανεξετάσει την απόφαση της σύμφωνα με όποια καινούργια στοιχεία και δεδομένα υπάρξουν.

Σύμφωνα με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων το αρδευτικό σύστημα υδροδοτεί το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς μας, ως βοηθητικοί χώροι για τις εργασίες πριν και μετά τον αγρό (πλύσιμο, καθαρισμό εργαλείων κ.α.) και η διακοπή του θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα.

«Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στην άρδευση των χιλιάδων νέων μαστιχόδεντρων που έχουν φυτευθεί στην περιοχή και η διακοπή άρδευσής τους θα προκαλέσει, όπως αντιλαμβάνεστε, τεράστια απώλεια του φυτικού κεφαλαίου αλλά και του επενδυμένου κεφαλαίου που αξιοποιήθηκε για τη φύτευσή τους στην περιοχή», επισημαίνει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

Η ΕΜΧ καλεί την ΔΕΥΑΝΧ να αναθεωρήσει την εν λόγω απόφαση δεδομένης της ανάγκης στήριξης του βασικού οικονομικού πυλώνα του νησιού ενώ «σε διαφορετική περίπτωση  επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα του Οργανισμού και των μελών μας».

Εξοικονόμηση νερού λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων

Τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση νερού λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων την φετινή χρονιά αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ, το οποίο επισημαίνει ότι από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Τα αρδευτικά υδρόμετρα αντιστοιχούν σε 4.962 σε όλο το δήμο Χίου, εκ των οποίων τα 3.905 βρίσκονται στις περιοχές των Μαστιχοχωρίων.

«Η εξοικονόμηση νερού η οποία θα γίνει με τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει ανέρχεται σε 550.000 κυβικά μέτρα νερού, κυρίως την δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο. Για τις ανάγκες όλων των Μαστιχοπαραγωγών που έχουν φυτεύσει καινούργια δενδρύλλια θα χρειαστούν περί τις 10.000 – 12.000 περίπου κυβικά μέτρα νερού», επισημαίνει η ΔΕΥΑΝΧ, τονίζοντας ότι παρέχει τα κυβικά αυτά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των μαστιχοπαραγωγών, επικαιροποιώντας την απόφαση αυτή ξανά στις 15/5/2023.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024