Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χίος: Νερό με το σταγονόμετρο – Αντιδρούν οι μαστιχοπαραγωγοί στις διακοπές άρδευσης

Χίος: Νερό με το σταγονόμετρο – Αντιδρούν οι μαστιχοπαραγωγοί στις διακοπές άρδευσης

Ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας, χαρακτηρίζει τα μέτρα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Την αγωνία τους ότι οι διακοπές κάθε είδους αρδευτικής παροχής θα βλάψει την καλλιέργεια της μαστίχας εκφράζει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΧ ως ανορθολογικά και πρόχειρα και ανορθολογικά.

Η απόφαση που αναστάτωσε τους μαστιχοπαραγωγούς του νησιού, ήταν αυτή για διακοπή όλων των αρδευτικών υδρομέτρων του δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Από την διακοπή υδροδότησης, όπως επισημαίνει η ΔΕΥΑΧ, εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον προσκομίσουν άμεσα αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.

Ειδικότερα, θα παραμείνουν ανοικτά τα αρδευτικά υδρόμετρα με ελεγχόμενη την κατανάλωση στις περιπτώσεις όπου:

  • Μαστιχοκαλλιεργητές που έχουν φυτεύσει νέα δενδρύλλια και έχουν υδρόμετρο στο χωράφι τους, η επιτρεπτή κατανάλωση για πότισμα θα είναι 30 λίτρα ανά δενδρύλλιο τον μήνα.
  • Όσοι έχουν χώρους με οικόσιτα ζώα η ανώτατη επιτρεπτή κατανάλωση θα είναι 20 κ.μ. έως το τέλος Οκτωβρίου.

Για την διαδικασία αυτή θα προσκομίσουν άμεσα υπεύθυνη δήλωση, όπου θα γράφετε αναλυτικά το αίτημα τους σε αριθμό δενδρυλλίων, ζώων και θα γίνει η απαραίτητη αυτοψία από την ΔΕΥΑΧ.

Η υπέρβαση συνεπάγεται διακοπή του υδρομέτρου.

Για όσους δεν έχουν υδρόμετρο στα χωράφια τους θα μπορούν να παίρνουν νερό από δυο βρύσες που θα τοποθετηθούν σε κάθε χωριό των Μαστιχοχωρίων με την υπόδειξη της ΕΜΧ προς την υπηρεσία μας.

Πρόχειρα και ανορθολογικά τα μέτρα

Ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας, χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, τα ποσοτικά στοιχεία του ύψους των βροχοπτώσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα μέχρι τις 5 Απριλίου 2023, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν συνθήκες λειψυδρίας. Αντιθέτως, «το ύψος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η επίκληση συνθηκών λειψυδρίας από πλευράς σας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί με αριθμητικά δεδομένα τα οποία οφείλετε να δημοσιοποιήσετε», σημειώνει.

Το αρδευτικό δίκτυο εξυπηρετεί πέραν της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδεντρων τις καθημερινές, «ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των παραγωγών -κατά κύριο επάγγελμα και μη, – και ασφαλώς δεν έχετε  κανένα δικαίωμα να τη στερείτε από κανένα πολίτη-παραγωγό του νησιού».

Προτρέπει δε, τη ΔΕΥΑΧ, «προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εις βάρος του πρωτογενούς τομέα να ελέγξετε και να επισκευάσετε τα υδροστάσια, το δίκτυο ύδρευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης όπου καθημερινά κατασπαταλώνται χιλιάδες κυβικά νερού. Στην πραγματικότητα, η γενική διακοπή άρδευσης προτείνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του δικτύου, που οφείλονται αποκλειστικά στην αστοχία και αμέλεια της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

«Τέλος αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι επικαλείστε τη συγκατάθεσή μας τη στιγμή μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν συνδιαλλαχθήκατε ή διαβουλευτήκατε μαζί μας», τονίζει η Ένωση και καλεί τον Δήμαρχο να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού.

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024