Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα παιδί μόνο; Μα ένα ίσον... κανένα

Ένα παιδί μόνο; Μα ένα ίσον… κανένα

Το κόστος ζωής κάνει πολλούς να σκεφτούν δύο φορές για να κάνουν παιδί

«Άντε ακόμα δεν ξεκινήσατε για το δεύτερο;» και «Τι περιμένετε; Περνούν τα χρόνια. Θα αφήσετε μόνο το παιδί σας στη ζωή» και «Δεν ξέρετε ότι ένα ίσον κανένα;»!

Φράσεις που σίγουρα οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει. Όμως έχει αναρωτηθεί κανείς πόσο είναι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στις ημέρες μας.

Και έρχονται τώρα τα στοιχεία της Eurostat για να αποκαλύψουν ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ μεγαλώνει τουλάχιστον ένα παιδί. Μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα, περίπου το 48% περιλαμβάνει ένα παιδί, το 35% δύο παιδιά και το 17% τρία παιδιά.

Στην ΕΕ υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια ιδιωτικά νοικοκυριά, και στο 24,3% εξ αυτών ζουν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Ειδικότερα, το 12,1% των νοικοκυριών στην ΕΕ περιλαμβάνει ένα παιδί, το 9,3% δύο παιδιά και μόνο το 3% των νοικοκυριών της ΕΕ έχει 3 παιδιά ή περισσότερα.

Ουσιαστικά για να κάνεις παιδιά στην Ελλάδα θέλεις ή πολλά χρήματα ή πολύ βοήθεια από παππούδες.

Και θα συμφωνήσω ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι σοβαρό για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να κάνει κανείς δεύτερο και τρίτο παιδί στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Brookings Institute για την Wall Street Journal δείχνει ότι οι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού εκτινάσσεται σήμερα στις ΗΠΑ λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Πλέον για να φτάσει ένα παιδί στην ηλικία των 17 ετών πρέπει να δαπανηθούν πάνω από 300.000 δολάρια. Ειδικότερα το ινστιτούτο προσδιόρισε ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μεσαίου εισοδήματος με δύο παιδιά θα δαπανήσει 310.605 δολάρια – ή κατά μέσο όρο 18.271 δολάρια ετησίως – για να μεγαλώσει το μικρότερο παιδί του που γεννήθηκε το 2015 μέχρι την ηλικία των 17 ετών.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Έτσι, εάν κάποιος σκοπεύει να στείλει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να περιμένει ότι θα πληρώσει ακόμα περισσότερα.

Τελικά τι απαντάμε σε αυτούς που λένε «Μόνο ένα παιδί;».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024