Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναμετρήσεις

Αναμετρήσεις

Για την κυβέρνηση πλησιάζει η συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου της δεύτερης θητείας της και συνεπώς η επικείμενη «μάχη» του προϋπολογισμού λογίζεται ως αφετηρία σε πρώτη φάση μιας διαδρομής εξίμισι μηνών

«Το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία» δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο κυβερνητικό απολογισμό με αναφορές του στη «σταθερά καλή» πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Ξέρω», έγραψε, «ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα», αλλά τα χαρακτήρισε «χρήσιμα και απαραίτητα».

Κι έτσι, με εντεινόμενη την πίεση της κοινωνίας (όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις), δείχνει ότι ανάβει τους προβολείς του στο δίπτυχο «δημοσιονομική ισορροπία – κοινωνική ευαισθησία». Εκεί στρέφουν τα φώτα και οι πολιτικοί αντίπαλοί του.

«Ξέρει, αλλά τι κάνει;» αναφέρεται στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με «πρωταγωνιστή» τον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ και το κόστος στέγασης, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει οι κυβερνώντες «ούτε θέλουν ούτε μπορούν» να προστατεύσουν το εισόδημα των πολιτών.

Η τελευταία για φέτος σύγκρουση κορυφής για την οικονομία έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου με τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Προδιαγράφεται μια αναμέτρηση που θα ξεφύγει από τα όρια της οικονομίας, κατά την οποία η κάθε πλευρά θα προτάξει μηνύματα προς την κοινωνία, μαρτυρώντας μερικά από τα μυστικά της στρατηγικής της έναντι των αντιπάλων της σε μια περίοδο που καταγράφονται  – δημοσκοπικά – τάσεις αναδιατάξεων στο πολιτικό σκηνικό: το προβάδισμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη παραμένει ισχυρό αλλά συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα μη ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης βλέπει την πλάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη (Opinion Poll, GPO, Marc).

Ειδικά για την κυβέρνηση πλησιάζει η συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου της δεύτερης θητείας της και, συνεπώς, η επικείμενη «μάχη» του προϋπολογισμού λογίζεται ως αφετηρία σε πρώτη φάση μιας διαδρομής εξίμισι μηνών μέχρι την επόμενη αναμέτρηση των κομμάτων στην κάλπη.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης (και η ατζέντα της και το ύφος της) θα δείξουν εάν αναγνωρίζει πραγματικά ότι απέναντι σε μια αποδυναμωμένη αντιπολίτευση (θα) κρίνεται από πολλαπλές αναμετρήσεις με τον εαυτό της.

Ή καλύτερα αν στ’ αλήθεια την ενδιαφέρει μια σκληρή αναμέτρηση με τα δικά της ποιοτικά δεδομένα και με υψηλούς στόχους για τη χώρα ή αν θα παίξει με καθυστερήσεις και «διεκπεραίωση».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024