Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πού θα φτάσει το Ιράν για να υποστηρίξει τη Χαμάς κόντρα στο Ισραήλ;

Πού θα φτάσει το Ιράν για να υποστηρίξει τη Χαμάς κόντρα στο Ισραήλ;

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την προθυμία του Ιράν να διακινδυνεύσει την άμεση εμπλοκή με το Ισραήλ για να προστατεύσει τη Χαμάς

Σαράντα μέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Εσμαήλ Κανί επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Quds Force, έστειλε επιστολή στον διοικητή των Ταξιαρχιών al-Qassam της Χαμάς, Mohammad al-Deif, με την οποία δηλώνει ότι το Ιράν θα υποστηρίξει την ένοπλη οργάνωση στον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Al Monitor, η επιστολή ήταν γραμμένη στα αραβικά και ο επικεφαλής των ιρανικών δυνάμεων χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως «μια επική και πρωτότυπη πρωτοβουλία» και πρόσθεσε ότι «η Παλαιστίνη και γενικότερα η περιοχή δεν θα είναι όπως ήταν», υποστηρίζοντας ότι «αποκάλυψε την ευπάθεια του σιωνιστικού καθεστώτος κατοχής».

Δεν περιγράφεται ο τρόπος της στήριξης

Αν και η επιστολή αναφέρει ότι το Ιράν θα υποστηρίξει τη Χαμάς, δεν περιγράφει τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Παράλληλα, το Ιράν, σε πολιτικό επίπεδο, αποφεύγει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή.

Οι ιρανικές αρχές, και κυρίως ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κράτησαν προσεκτικά αποστάσεις από τον σχεδιασμό της επιχείρησης της Χαμάς και περιόρισαν τη ρητορική τους σε μια σειρά από προειδοποιήσεις ότι οι ομάδες αντίστασης -το ψευδώνυμο του Ιράν για τους πληρεξουσίους του- θα μπορούσαν να επιτεθούν εάν το Ισραήλ αρνηθεί να σταματήσει τα πυρά.

Δυσαρεστημένη η Χαμάς από την αντίδραση της Χεζμπολάχ και του Ιράν

Η επιστολή του Αλ Κάνι στη Χαμάς έρχεται 40 μέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης

Για τα μάτια του κόσμου η επιστολή του Κανί – Τα παράπονα του Χαμενεϊ στον Χανίγια

Η καθυστερημένη επιστολή του Qaani, 40 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, εμφανίστηκε επίσης ως μια τακτική δημοσίων σχέσεων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εικασίες ότι το Ιράν αφήνει τη Χαμάς χωρίς υποστήριξη στον πόλεμο.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο ηγέτης της Χαμάς Esmail Haniyeh συναντήθηκε με τον Χαμενεΐ στην Τεχεράνη. Η είδηση της συνάντησης δεν δημοσιεύθηκε ποτέ τότε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, τα οποία συνήθως δίνουν εκτενή κάλυψη σε τέτοια γεγονότα. Αποκαλύφθηκε μόλις λίγες ημέρες αργότερα από τον Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπο της Χαμάς στη Βηρυτό.

Την Τετάρτη, ωστόσο, δημοσίευμα του Reuters υποστήριξε ότι κατά τη συνάντηση, ο Χαμενεΐ παραπονέθηκε στον Χανίγια ότι το Ιράν παρέμεινε στο σκοτάδι σχετικά με την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου και ως εκ τούτου η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο να πολεμήσει για λογαριασμό της Χαμάς.

Παράπονα Χαμάς για την Χεζμπολάχ

Αλλά η Χαμάς έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τον πιο ευνοημένο και ισχυρότερο πληρεξούσιο του Ιράν, το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, επειδή δεν προχωράει αρκετά στην υποστήριξή του.

«Περιμένουμε περισσότερα», ανέφερε ο Ghazi Hamad, ανώτερο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Associated Press στα τέλη Οκτωβρίου.

Ενώ η Χεζμπολάχ έχει χάσει δεκάδες μαχητές σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή των συνόρων που αποτελεί σημείο ανάφλεξης, η εμπλοκή της ομάδας μέχρι στιγμής έχει παραμείνει περιορισμένη βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Τεχεράνης.

Συγκρατημένος ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Δύο πρόσφατες ομιλίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν επίσης πιο συγκρατημένες από ό,τι αναμενόταν, καθώς κινείται στη λεπτή γραμμή να μην προβεί σε δημόσιες δεσμεύσεις εκ μέρους της ομάδας του.

Βέβαια, σε περίπτωση που εμπλακεί η ομάδα αυτή, αυτό θα ωθούσε τον ήδη οικονομικά συμπιεσμένο Λίβανο σε έναν καταστροφικό πόλεμο, ενώ παράλληλα θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για την ηγεσία της Τεχεράνης.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024