Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Αύριο το απόγευμα τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών

Μέση Ανατολή: Αύριο το απόγευμα τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συμβάλουν έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και έχουν επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο.

Αύριο το απόγευμα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ να έχουν επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο με τους περιφερειακούς παίκτες.

Με σαφή προσανατολισμό και συντονισμένα -σε αντίθεση με την αρχική κακοφωνία- οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συμβάλουν έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, αλλά και να υπογραμμίσουν την ανάγκη τόσο για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας Γάζας όσο για τη λύση των δύο κρατών.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σε επαφή με τις κυπριακές αρχές για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο

Από την Αίγυπτο, η Πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι ο όγκος της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα πρέπει να αυξηθεί. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου. Είμαστε σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές για να τις υποστηρίξουμε στον καθορισμό των υλικοτεχνικών παραμέτρων ενός τέτοιου διαδρόμου. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τεχνική τεχνογνωσία σε όλους τους σχετικούς τομείς, με βάση τις ανάγκες τους».

Tο λιμάνι της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί λιμένας διαχείρισης κρίσεων

Η Κύπρος από την Γάζα απέχει 210 ν.μ. που σημαίνει ότι ένα πλοίο με κανονική ταχύτητα χρειάζεται περίπου 11 με 12 ώρες για να φτάσει στο προορισμό. Θα μπορούσε δηλαδή λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας  να μεταφέρεται μεγάλος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας με μεγάλη συχνότητα. Επιπροσθέτως, το λιμάνι της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί λιμένας διαχείρισης κρίσεων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης χώρων ώστε να μην έρχονται σε επαφή με την υπόλοιπη δραστηριότητα.

Το πέρασμα της Ράφας από την άλλη, είναι δύσκολο για λόγους ασφαλείας να επεκταθεί και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών για την αποστολή Μπορέλ στην περιοχή

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος από την πλευρά του, αναμένεται αύριο να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.  Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Δεκεμβρίου θα συμμετάσχει κατόπιν πρόκλησης του Ζοζέπ Μπορέλ ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φεσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε ότι χρειάζονται «ανθρωπιστικές παύσεις» για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια σε όσους βρίσκονται στη Γάζα.

Sports in

Έτσι «έστησαν» τον Ολυμπιακό στον Βόλο (vid)

Ο Ηλίας Σπάθας σχολίασε τις διαιτητές αποφάσεις στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Βόλο. «Η διαιτησία βρισκόταν σε τρικυμία».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023