Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Βρυξέλλες αλλάζουν πρόσωπο

Οι Βρυξέλλες αλλάζουν πρόσωπο

Οι Βρυξέλλες μεταμορφώνουν το περιβάλλον του παλιού Heysel σε ένα φιλόδοξο αστικό έργο

Τα σχέδια των Βρυξελλών αρχίζουν να διαμορφώνονται για τη μετατροπή του χώρου που περιβάλλει το παλιό στάδιο Χέιζελ σε ένα μακροαστικό έργο στην περιφέρεια του Atomium με έναν νέο αθλητικό χώρο, ένα εμπορικό κέντρο, σπίτια, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κινηματογράφους, εστιατόρια και δύο μικρά λούνα παρκ.

Μετά από αρκετά βήματα πίσω και πάνω από μια δεκαετία δυσκολιών, το έργο NEO, όπως είναι γνωστό αυτή η πρωτοβουλία που άρχισε να διαμορφώνεται το 2009, μόλις ανέκτησε δυναμική με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την έναρξη κατασκευής ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου το επόμενο καλοκαίρι. Ένα συγκρότημα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2030.

Οι νέες εγκαταστάσεις, των οποίων η ιδιοκτησία θα περιέλθει στην πόλη των Βρυξελλών, θα κοστίσουν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και θα καλύπτουν 27 από τα 70 εκτάρια στα οποία θα εκτείνεται τελικά ολόκληρο το προβλεπόμενο συγκρότημα στο «Χέιζελ».

Το περίφημο στάδιο Χέιζελ πήρε το όνομά του από εκείνη την παλιά γεωργική περιοχή βόρεια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου το 1985 σε μια τραγική βραδιά 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους, έναν χώρο που έχει ήδη ανακαινιστεί και μετονομαστεί σε στάδιο King Baudouin.

Αυτή η πρώτη φάση του νέου έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2030 και θα περιλαμβάνει και γήπεδο χόκεϊ επί χόρτου με εξέδρα για 2.500 άτομα, στίβο προπόνησης και εξέδρες για 500 οπαδούς και γήπεδο τεχνητού χλοοτάπητα για ράγκμπι και ποδόσφαιρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5.000 θεατές.

Ο νέος αθλητικός χώρος θα διαθέτει επίσης χώρους περιπάτου και χώρο θαλάσσιας αναψυχής, σετ καταρρακτών και υπόγειο χώρο στάθμευσης 200 οχημάτων και θα απαιτήσει την κατεδάφιση πολλών παλιών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Οι νέες εγκαταστάσεις, των οποίων η ιδιοκτησία θα περιέλθει στην πόλη των Βρυξελλών, θα κοστίσουν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και θα καλύπτουν 27 από τα 70 εκτάρια στα οποία θα εκτείνεται τελικά ολόκληρο το προβλεπόμενο συγκρότημα στο «Χέιζελ».

Η ιδέα είναι ότι ο στίβος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από τον σύλλογο Excelsior και το γήπεδο ράγκμπι από τον σύλλογο Primorose και η πόλη θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι αυτοί οι σύλλογοι «μπορούν να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στις παλιές τους εγκαταστάσεις και ότι μπορούν να μετακινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις νέες».

Αλλά αυτή η φάση είναι μόνο μέρος της τολμηρής μεταμόρφωσης μιας παλιάς περιοχής που συνορεύει με τους βασιλικούς κήπους του Λάκεν και που παραδοσιακά λειτουργεί ως μεγάλο κέντρο εκδηλώσεων, εκθέσεων, αναψυχής και αθλητισμού.

Εκεί γίνονται τα λεγόμενα «αστικά ροντέο» είναι επίσης γνωστά, δηλαδή αυτοσχέδιοι αγώνες αυτοκινήτων στους οποίους οι άνθρωποι οδηγούν απερίσκεπτα με ταχύτητες έως και 100 χιλιόμετρα την ώρα σε δρόμους περιορισμένους στα 30 ή 50 χλμ./ώρα, για παράδειγμα. Η αστική ανάπτυξη θα επιδιώξει επίσης να «καταλάβει» αυτούς τους χώρους και να ακυρώσει αυτές τις επικίνδυνες συνήθειες.

Το πλήρες έργο, η πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία για την ανακαίνιση της περιοχής από τότε που φιλοξένησε την Παγκόσμια Έκθεση το 1958 που φώτισε το Atomium, θα απαιτήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα ολοκληρώσει την επίλυση ενός πολύπλοκου παζλ.

Εάν υλοποιηθεί σύμφωνα με τα σχέδια, το υπόλοιπο πλάνο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία που έχει σχηματίσει η Unibail-Rodamco, η CFE και η Besix και θα διαθέτει επίσης 590 κατοικίες για περίπου 1.500 άτομα, 2 παιδικούς σταθμούς, ένα γηροκομείο, γραφεία, σούπερ μάρκετ, 9.000 τετραγωνικά για εστιατόρια και 21 κινηματογραφικές αίθουσες.

Προβλέπει επίσης πλήρη ανακαίνιση της μόνιμης έκθεσης μοντέλων «Mini Europe» και ενός κλειστού πάρκου 10.000 τετραγωνικών μέτρων σχεδιασμένο για παιδιά από 3 έως 10 ετών και θα είναι αφιερωμένο στον Βέλγο κωμικό χαρακτήρα Spirou.

Το εμπορικό κέντρο είναι το πιο ακανθώδες κομμάτι, καθώς απαιτεί πολεοδομική αναδιοργάνωση που έχει ήδη ακυρωθεί δύο φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2015 και το 2020, ενώ αναμένεται και τρίτη προσπάθεια πριν από το τέλος του χρόνου.

Γήπεδο ποδοσφαίρου

Υπάρχει επίσης το στάδιο όπου παίζει η βελγική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, το παλαιότερα ονομαζόμενο στάδιο Heysel και τώρα το στάδιο King Baudouin, το οποίο θα υποβληθεί σε μεγάλο εκσυγχρονισμό ανεξάρτητα από την αναμόρφωση της περιοχής.

Το γήπεδο, χωρητικότητας 35.000 θεατών και ιδιοκτησία της πόλης των Βρυξελλών, χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και ανακαινίστηκε για το Euro 2000.

Τώρα με προϋπολογισμό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ θα αλλάξει μέρος των καθισμάτων και θα προσαρμόσει τα αποδυτήρια και την αίθουσα τύπου στα πρότυπα της UEFA και στη συνέχεια, θα ανανεώσει επίσης την οροφή και το σύστημα φωτισμού του.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024