Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εταιρείες security, περιπολίες και κάμερες ασφαλείας σύμμαχοι ενάντια στις κλοπές ελαιοκαλλιεργειών

Εταιρείες security, περιπολίες και κάμερες ασφαλείας σύμμαχοι ενάντια στις κλοπές ελαιοκαλλιεργειών

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν

Δυσβάστακτο έχει γίνει το κόστος του ελαιόλαδου στη χώρα μας, και όχι μόνο, με πολλούς να κοντεύουν να ξεχάσουν τη γεύση του πολύτιμου «χρυσού» υγρού, καθώς η τιμή του λίτρου στην καλύτερη περίπτωση ξεκινά από τα 8 ευρώ και μπορεί να καταλήξει έως και τα 13.

Η ανοδική πορεία της τιμής έχει οδηγήσει σε περιστατικά κλοπών στις… ελαιοκαλλιέργειες.

«Υπάρχει φόβος στον κλάδο για αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολύ ελαιόλαδο στις αποθήκες αφού πουλήθηκε στο εξωτερικό λόγω της τεράστιας ζήτησης».

Οι δράστες μπορεί να κόψουν και ολόκληρο το δέντρο

Αρκετοί πιστεύουν πως λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα χωράφια, οι κλέφτες θα στραφούν στα ελαιοτριβεία

Αυτά ήταν τα λόγια του κ. Βασίλη Βρουλίτη, γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα τέλη Οκτώβρη.

Ο φόβος του τελικά επιβεβαιώθηκε καθώς οι κλοπές έχουν καταλήξει μόνιμο φαινόμενο με τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρατεύουν κάθε μέσο προκειμένου να προστατέψουν το προϊόν τους. Όπως αναφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις οι δράστες μπορεί να κόψουν και ολόκληρο το δέντρο. Αποτέλεσμα αυτού οι ελαιοπαραγωγοί και οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων να προσλαμβάνουν φύλακες οι οποίοι κάνουν περιπολίες… οπλισμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη (16/11) συνελήφθησαν στην Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων, σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι τρεις κατηγορούμενοι από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή 10 τόνων και 500 κιλών ελαιόκαρπου, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιόκαρπο, σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, 1.355 λίτρα ελαιόλαδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Κάμερες ασφαλείας και βραδινές περιπολίες

Τα περιστατικά και οι φόβοι για κλοπές έκαναν τον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό «Νηλέας» να βάλει κάμερες στις αποθήκες, ενώ υπάρχει συναγερμός και αυξημένη προσοχή να είναι όλα ερμητικά κλειστά στις εγκαταστάσεις. «Τα τσουβάλια που αφήναμε το βράδυ στο χωράφι, θα τα ξεχάσουμε κι αυτά» λέει ο κ. Βρουλίτης.

Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν βραδινές περιπολίες στα χωράφια τους όταν ο καρπός θα είναι έτοιμος για μάζεμα.

Από τη μεριά της η τυποποιήτρια ελαιολάδου, Ρουμπίνη Παναγιωτοπούλου, εκτιμά ότι «τα ευτράπελα θα συμβούν πάνω στη συγκομιδή». Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας στα χωράφια, οι κλέφτες θα στραφούν στα ελαιοτριβεία.

Με λουκέτο στο σουπερμάρκετ

Τη στιγμή που οι κλοπές στις ελαιοκαλλιέργειες ολοένα και αυξάνονται στη χώρα μας, στην Ισπανία πολλοί είναι αυτοί που κλέβουν μπουκάλια με ελαιόλαδο από τα σουπερμάρκετ, καθώς η τιμή του είναι απλησίαστη για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας.

Ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κοστίζει ως και 14,5 ευρώ σε κάποια σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να τοποθετούν αντικλεπτικά στα μπουκάλια.

«Βλέπουμε μεγάλη αύξηση των κλοπών», δήλωσε στο Reuters, ο Ρουμπέν Ναβάρο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tu Super, που διαθέτει 30 καταστήματα στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Η τιμή του ελαιόλαδου, που πλέον ανέρχεται επισήμως στα 8 ευρώ το λίτρο, έχει αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στον νότο επηρέασε σημαντικά τη σοδειά. Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος κλέβουν ελαιόλαδο για να το πουλήσουν, εξήγησε ο Ναβάρο.

Από τον Σεπτέμβριο η Tu Super δένει με αλυσίδες τα μπουκάλια των πέντε λίτρων και τα κλειδώνει στα ράφια προκειμένου να αποτρέψει τις κλοπές. «Είναι ένα παράλογο, ακραίο μέτρο, αλλά έχει δουλέψει», εξήγησε ο Ναβάρο.

Η Tu Super δεν είναι η μόνη αλυσίδα που αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας: σε κάποια σούπερ μάρκετ των αλυσίδων Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά στα μπουκάλια του ενός λίτρου και προκειμένου κάποιος να αγοράσει ελαιόλαδο πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια υπαλλήλου.

Συνήθως οι οικογένειες στην Ισπανία αγόραζαν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου για το μαγείρεμα. Αν και οι Ισπανοί είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ελαιόλαδου παγκοσμίως, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν πολύ τις αγορές τους: τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την NielsenIQ.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024