Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρήτη: Έκλεψαν 13 κλούβες βρώσιμες ελιές από λιόφυτο - «Χρυσή» η φετινή σοδειά

Κρήτη: Έκλεψαν 13 κλούβες βρώσιμες ελιές από λιόφυτο – «Χρυσή» η φετινή σοδειά

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ελαιοπαραγωγοί και οι ελαιουργοί

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Οι παραγωγοί προετοιμάζονται για τη συγκομιδή και έχουν τα μάτια τους… 14, αφού ήδη έχουν αρχίσει οι κλοπές.

Στην Κρήτη οι «ποντικοί» έχουν «πιάσει δουλειά» και δεν διστάζουν να μπουν μέσα στους ελαιώνες και να μαζέψουν με το χέρι τους καρπούς.

Καταγγελία παραγωγού από τους Βώρους κάνει λόγο για κλοπή 13 κλουβών βρώσιμων ελιών από το λιόφυτο. Οι δράστες μπήκαν δηλαδή στην ελαιοφυτεία και μάζεψαν με το χέρι τις βρώσιμες ελιές.

Μειωμένη η παραγωγή φέτος σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%

«Θα πρέπει να φτιάξουμε ομάδες περιφρούρησης τόσο για τα λιόφυτα όσο και για τα ελαιουργεία», δηλώνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά σημειώνονται τις τελευταίες μέρες και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου η τιμή της βρώσιμης ελιάς έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό.

Πήραν από την αποθήκη 200 κιλά λάδι

Εν τω μεταξύ, στο Γεράκι Ηρακλείου, ένας 89χρονος είδε 200 κιλά λάδι να γίνονται καπνός. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο ίδιος στις αστυνομικές αρχές, άγνωστοι δράστες μπήκαν στην αποθήκη του και αφαίρεσαν το λάδι που είχε σε δοχεία.

Ο ηλικιωμένος κατήγγειλε το περιστατικό την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, η οποία αναζητά τους δράστες.

200 κιλά λάδι έγιναν καπνός από αποθήκη

«Χρυσή» η νέα παραγωγή

Η νέα παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με πέρυσι αλλά «χρυσή» αφού η τιμή του θα είναι υψηλή.

«Θα είναι μειωμένη η παραγωγή σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Αλλά επειδή η τιμή θα είναι υψηλή, πιστεύω ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν ένα καλό εισόδημα», σχολιάζει ο κ. Πρωτογεράκης και επισημαίνει ότι οι σημερινές τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο ανεβάζουν πολύ στο ράφι τις τιμές του τελικού προϊόντος και έτσι δημιουργείται μία κατάσταση που «στο άμεσο μέλλον θα μας γυρίσει μπούμερανγκ».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κρήτη η τιμή παραγωγού του περυσινού ελαιόλαδου δεν υποχωρεί και μάλιστα δείχνει να παγιώνεται στον μέσο όρο των 8 ευρώ το κιλό.

«Ισχύει ότι ο μέσος όρος των τιμών φτάνει στα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό… Αξίζει να σας πω ακόμη ότι, σε πολλά λάδια που βγάλαμε πέρυσι, η ποιότητά τους τώρα τον Σεπτέμβριο είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα λάδια που πουλήσαμε πιο νωρίς. Έχουν ανεβασμένα Κ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν και αυτά υψηλές τιμές, ενώ σε άλλα χρόνια δυσκολευόμασταν να τα πουλήσουμε», εξηγεί.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024