Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Βέλος»: Ρυμουλκήθηκε με επιτυχία το ιστορικό αντιτορπιλικό - Άγνωστο πού θα αγκυροβολήσει

«Βέλος»: Ρυμουλκήθηκε με επιτυχία το ιστορικό αντιτορπιλικό – Άγνωστο πού θα αγκυροβολήσει

Το ιστορικό πλοίο υπέστη μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κρηπίδωμα της παραλίας από τους θυελλώδεις ανέμους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ρυμούλκηση του «πληγωμένου» από την χθεσινή θαλασσοταραχή αντιτορπιλικού «Βέλος». Από τη Νέα Παραλία όπου ήταν η αρχική του θέση έδεσε στον προβλήτα 2 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Το λαβωμένο από τη χθεσινή θαλασσοταραχή πλωτό μουσείο του Πολεμικού Ναυτικού, «Βέλος», μετακινήθηκε δηλαδή στον προβλήτα όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr. Το ρυμουλκό πλοίο «Dionysos Z», που κατέπλευσε χθες προς συνδρομή του «Βέλους», συμμετείχε στη μετακίνησή του στο λιμάνι.

Ρυμουλκό σκάφος μετακινεί το «Βέλος» από τη Νέα Παραλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Μετά το μεγάλο ρήγμα που άνοιξε στο σκαρί του, το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο μετακινήθηκε στο λιμάνι, ώστε να καταγραφούν οι ζημίες, να γίνει πλήρης απάντληση των υδάτων που εισέρρευσαν στο εσωτερικό και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε ένα προστατευόμενο από τους ανέμους σημείο.

Υπό εξέταση βρίσκεται το ζήτημα του πού τελικά θα αγκυροβολήσει το αντιτορπιλικό, καθώς η μετακίνηση στο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαβολίκης είναι προσωρινή. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολούνται αυτή την ώρα οι αρμόδιες Αρχές.

Δύτης και γερανός επιχείρησαν νωρίς το πρωί

Με τη βοήθεια δύτη αλλά και γερανού άρχισαν νωρίς το πρωί οι προσπάθειες ανύψωσης και στεγανοποίησης του αντιτορπιλικού “Βέλους”, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμετρήθηκε με τις δυνατές ριπές ανέμου και τα κύματα αλλά δεν τα κατάφερε.  Υπέστη ρήγμα στην πρύμνη του, χτυπώντας πάνω στο κρηπίδωμα της παραλίας από τους θυελλώδεις ανέμους, που σάρωσαν χθες την περιοχή.

Ο Σ.Φ.Ε.Α. ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο

Οι άνεμοι που έσπασαν τους κάβους του το έριξαν πάνω στο ντόκο και το άφησαν να χτυπάει επί μακρόν στο ξύλινο κράσπεδο.

Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές κοντά στην ίσαλο γραμμή και να προκληθεί ρήγμα, ενώ στο σημείο έπλευσε ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να το σταθεροποιήσει.

«Να επιστρέψει το πλοίο στο Πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Π. Φάληρο»

Μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας -και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών- που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

«Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο βρέθηκε σε κίνδυνο»

Να διερευνηθούν τα αίτια που το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρέθηκε σε κίνδυνο και να διασφαλιστεί η προστασία του ιστορικού πλοίου, ζητά με τη σειρά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε δήλωση του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι «το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου και είναι εκτεθειμένο στον καιρό» και τονίζει ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να μεταφερθεί το «Βέλος» στο πλησιέστερο λιμάνι προκειμένου να προστατευθεί, αλλά και να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες για να  αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί».

Επιπλέον, σημειώνει αφενός ότι «είναι αναγκαίο να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλοίο για δεύτερη φορά βρέθηκε σε κίνδυνο» και, αφετέρου, ότι «είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024