Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εργαστήριο κατασκευής… μαμούθ - Η επανεμφάνιση των εξαφανισμένων ζώων

Εργαστήριο κατασκευής… μαμούθ – Η επανεμφάνιση των εξαφανισμένων ζώων

Εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει την επανεμφάνιση των εξαφανισμένων γιγαντιαίων ζώων.

Οι πληθυσμοί μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από χιλιάδες έτη. Τα μαλλιαρά τετράποδα, πρόγονος των ελεφάντων, τα γνωρίσαμε μέσα από τις απεικονίσεις πάνω στα τοιχώματα των παλαιολιθικών σπηλαίων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος της παγετώδους εποχής.

Μετά από χρόνια ερευνών εταιρεία βιοτεχνολογίας σχεδιάζει την επανεμφάνιση των εξαφανισμένων γιγαντιαίων ζώων με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της.

Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA

Ένα υβριδικό είδος μέχρι το 2028

Η Colossal Biosciences πιστεύει πως το πρώτο μαλλιαρό μαμούθ του 21ου αιώνα μπορεί να γεννηθεί από έναν ασιατικό ελέφαντα. Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος μέχρι το 2028. 

Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA

Σύμφωνα με την Colossal οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%. 

Από την έναρξή της το 2021, το προσωπικό της Colossal έχει αυξηθεί σε 115 επιστήμονες πλήρους απασχόλησης και 60 εξωτερικούς συνεργάτες. Σύμφωνα με τον Lamm, η εταιρεία έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλους επενδυτές, όπως οι Thomas Tull, Tim Draper και Bob Nelson, καθώς και εταιρείες επενδύσεων περιβαλλοντικού αντίκτυπου όπως η At One Ventures και Climate Capital.

Σκέψεις για DNA μαμούθ στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων

Για να συμβεί αυτό… 

Αν τελικά η Colossal καταφέρει να δημιουργήσει τα υβριδικά μαμούθ δεν σημαίνει πως θα τα δούμε στη φύση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της τα γιγάντια ζώα. Θα χρειαστεί φυσικά να συμφωνήσουν εκτός από τις κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινότητες των περιοχών που θα ζήσουν τα μαμούθ.

Πέρα από το μαλλιαρό μαμούθ, η Colossal Biosciences εργάζεται επίσης για την επαναφορά του πτηνού Ντόντο που έζησε στον Μαυρίκιο αλλά εξαλείφθηκε εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων μεταξύ 1660-1680.

Sports in

Οι επόμενες προκρίσεις της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Ο αριθμός των 67 αθλητών για το Παρίσι θα αυξηθεί καθώς οι διαδικασίες πρόκρισης συνεχίζονται σε κάποια αθλήματα και αναμένεται η τελική αποστολή να ξεπεράσει τα 80 άτομα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024